Letošní vánoční jarmark na náměstí T. G. Masaryka pomalu končí. Stánkaři, kteří kvůli protiepidemickým vládním opatřením tento rok prodávali své zboží ve velice omezeném režimu, opustí centrum města ve středu 23. prosince. Večerníku to potvrdila náměstkyně primátora Milada Sokolová, která rovněž uvedla, že prodejci byli denně kontrolováni pracovníky magistrátu i hygienické stanice.

Situace kolem letošního vánočního jarmarku v Prostějově byla velmi složitá a proměnlivá. „Vedení pořádajícího klubu Duha bylo nuceno mnohdy na změny ve vládních protiepidemických opatřeních reagovat doslova z minuty na minutu. Nikoho z nás ovšem nikdy nenapadlo to vzdát. Snažíme se za kulturu a společenský život bojovat, jak jen je to možné, reagovat operativně a vymýšlet alternativní řešení. Samozřejmě vždy v rámci pravidel. Jsem ráda, že se naplnila naše domněnka, že vláda umožní prodávat na trzích alespoň farmářské výrobky a také výrobky spojené s vánočními svátky,“ uvedla pro Večerník Milada Sokolová, náměstkyně prostějovského primátora.

Čtenáři Večerníku vznášejí dotazy na to, do jakého termínu bude prostějovský vánoční jarmark fungovat a zda některé stánky zůstanou na náměstí až do Silvestra? „Stánkový prodej bude ukončen ve středu 23. prosince, pokud nedojde k nějakým dalším změnám a protiepidemickým opatřením ze strany vlády. Vzhledem k nabízenému sortimentu, který se z naprosté většiny vztahuje k Vánocům, by pokračování stánkového prodeje po zmiňovaném datu nemělo význam,“ odpověděla Sokolová, které jsme se ještě zeptali, zda byli stánkaři dostatečně kontrolováni v případě dodržování hygienických pravidel. „Osobně jsem první den prodeje obešla všechny stánkaře a požádala je o součinnost. Další namátkové kontroly jsou prováděny jak v pracovních dnech, tak i o víkendech pracovníky magistrátu i ze strany hygieniků. Prodejci byli upozorněni na dodržování všech hygienických pravidel,“ ujistila náměstkyně primátora.

Od Štědrého dne až do konce roku tak bude prostějovské náměstí takřka vylidněné. „Letošní komplikovaná situace nám neumožňuje uskutečnit plánovaný kulturní program Prostějovské zimy, proto jej musíme o rok odložit. Jednu věc se nám však realizovat podařilo. Od pondělí 21. do středy 23. prosince v odpoledních hodinách bude na náměstí vedle stromečku k vidění pojízdná výstava Venduly Burgrové s názvem Vánoce jsou tady. Fotografka po dobu deseti let fotila prostějovské rodiny u vánočních stromečků a tento časosběrný projekt se rozhodla prezentovat příznačně právě v době vánočních svátků. Vyfotila tak bezmála sedmdesát prostějovských rodin,“ uzavřela náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Večerník se byl uplynulou sobotu odpoledne podívat mezi stánkaře na prostějovském náměstí. Bohužel návštěvníků tu bylo jako šafránu. „Jsme rádi alespoň za to, že jsme něco během tohoto jarmarku prodali a mohli si tak trochu přivydělat. Návštěvnost nebyla bůhvíjaká, navíc jsme museli dodržovat přísná hygienická pravidla a každý den to někdo kontroloval. Snad to všechno bude příští rok lepší,“ svěřila se jedna z prodejkyň ručně vyráběných vánočních ozdob. „Vloni jsme měli výdělky mnohonásobně vyšší, ale ani já nelituji toho, že jsem tady i letos. Lidé podle mě měli strach z nákazy, tak jich opravdu moc nechodilo. Ale běžte se podívat teď k supermarketům, tam je narváno,“ pokrčil rameny další z prodejců. Stánkaři tedy mají poslední tři dny na to, aby své tržby navýšili...