Prudká bouře v noci ze soboty 26. na neděli 27. srpna děsila obyvatele prostějovského regionu a zaměstnala stovky hasičů. Hodinu před půlnocí záchranáři začali přijímat první oznámení či žádosti o pomoc. Do nedělní sedmé hodiny ranní pak hasiči v celém Olomouckém kraji zasahovali ve 156 případech technické pomoci a jednou u dopravní nehody i požáru. Na Prostějovsku prudký liják a silný vítr napáchaly největší škody ve Vrchoslavicích a Kostelci na Hané.

 

„Krátce před hodinou vyjížděly první jednotky do terénu, za necelou půlhodinu k více jako osmdesát událostem současně. Byla to velmi náročná směna nejen pro profesionální a dobrovolné hasiče, ale i kolegy na lince 112. Přicházejících hovorů během několika minut razantně narůstalo,“ prozradil Zdeněk Hošák, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.  

Drtivá většina výjezdů hasičů v noci ze soboty na neděli byla na odstraňování popadaných stromů, větších větví a také drátů elektrického vedení. „Evidujeme také několik utržených menších částí střech, většinou se jednalo o stržené oplechování a dřevěné konstrukce. To pak mělo souběžně za následek zatékání do domů. Po pádech stromů zůstalo v ulicích několik poškozených vozidel, a to na více místech v Olomouckém kraji. Během noční bouřky naše operační středisko přijalo i několik žádostí o pomoc s čerpáním vody, naplaveninami a podobně. Vydatný déšť neměl za následek zvýšení hladin vodních toků,“ dodal mluvčí krajských hasičů.

Na Prostějovsku hasiči zasahovali většinou u případů popadaných stromů. Ve dvou případech šlo ale o vážnější zásah. „Ve Vrchoslavicích a poté i v Kostelci na Hané došlo vlivem silného větru k poškození střech rodinných domů, ve Vrbátkách potom hasiči pracovali na odstranění škod při naplaveném blátě na silnici,“ konstatova Hošák.