Na nedostatek práce si Marián Jelínek rozhodně nemůže stěžovat. Bývalý úspěšný trenér, který dnes individuálně spolupracuje se řadou vrcholových sportovců a je mentálním koučem podnikatelů a manažerů, přesto přijal nabídku SK Prostějov 1913 a stal se ambasadorem a konzultantem týmu. „Oslovila mě klubová vize nabídnout klukům odcházejícím z juniorky možnost zůstat u hokeje i na výkonnostní úrovni,“ uvedl hokejový odborník.

„Pocházím z Českého Krumlova. Tam se odkládali hráči, kteří už neměli uplatnění v Českých Budějovicích, a odchovanci pak neměli kde hrát a koukali na zápasy z tribuny. S hokejem často úplně skončili, což byla škoda. Nový prostějovský mužský tým hráčům, kteří nemají výkonnost na profi hokej, dává příležitost, jak u sportu zůstat,“ kvituje myšlenku projektu někdejší asistent u národního týmu České republiky.

„Statisticky je prokázáno, že z dětí, které začnou ve třech letech hrát, se hokejem živí jedno procento. Devadesát devět ze sta jde profesně jiným směrem,“ zdůrazňuje Jelínek, který byl po dlouhé roky osobním koučem nejlepšího českého hokejisty historie Jaromíra Jágra. „A třeba právě z tohoto důvodu na něj později nedají vlastní děti. Vědí, co by je pravděpodobně čekalo. Přitom sport je skvělá věc. Formuje osobnost, vychovává z kluků chlapy. A ti nemusí sportovat jedině na profesionální úrovni,“ dodal.

Myšlenka SK Prostějov 1913 se mu zamlouvá. „Už jsem to před lety zažil v Německu, kde jsem trénoval mužstvo čtvrté ligy. Byla o obrovská zábava a radost, kterou diváci ocenili. Zimák byl vyprodaný, rád na tu dobu vzpomínám.“

Něco podobného by tedy přál i Prostějovu. „Nebylo by špatné, kdyby klubovou ambicí bylo třeba mít největší návštěvnost ze všech krajských přeborů v republice. Třeba dvě tisícovky fandů na každém zápase. To by se mi líbilo,“ usmál se ambasador projektu Marián Jelínek.

 

Další zajímavosti, soupisku "A"-týmu SK Prostějov 1913 i exkluzivní rozhovory z tiskové konference najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 4. září