Historicky první soutěžní zápas za sebou mají muži SK Prostějov 1913, kteří ke svému prvnímu duelu zavítali na půdu soupeře. V Břeclavi to v úvodním kole Krajské ligy Jižní Morav a Zlína zpočátku příliš dobře nevypadalo, ale nervozita rychle opadla. Kromě úvodních deseti minut bylo jasně patrné, kdo by měl být na ledě pánem. Zlomovým okamžikem se stal neproměněný nájezd domácích, po kterém hosté třikrát skórovali a už měli zápas pod kontrolou.

 

Vstup do utkání potvrdil, že to na půdě Břeclavi nebude jednoduché. Domácí se do soupeře pustili nebojácně a vytvářeli si tlak. Tomu přispěla i nervozita na holích hostů, kteří měli problémy vymanit se ze sevření. V tu chvíli byl hlavním mužem zápasu Marek Micka, který veškeré snahy domácích dokázal pochytat a držel vyrovnaný stav. Poprvé inkasoval až ve dvanácté minutě, kdy se prosadil Juránek a otevřel skóre zápasu – 1:0. Inkasovaná branka ale na hosty zapůsobila jako budíček a najednou nervozita opadla. Velmi tomu pomohlo i rychlé srovnání, kdy se po přihrávce Duby prosadil Korhoň, který tak zaznamenal historicky první soutěžní branku mužstva – 1:1. Do konce třetiny už bylo eskáčko aktivnější, ale skóre se neměnilo.

 

Ve druhé části pokračovala dominance hostů, ale dlouho se nedařilo ji potvrdit brankou. Místo toho měli obrovskou šanci domácí, když si vynutili trestné střílení. Jenže pozorný Micka opět předvedl, že mužstvo se na jeho výkony může spolehnout. Tento okamžik byl klíčový pro další vývoj, protože během necelých dvou minut dokázali hosté vstřelit hned tři branky a utkání zlomili na svou stranu. Nejprve se podruhé prosadil Korhoň, kterého následoval Zítka a ve 38. minutě přidal další direkt jeden z mladíků Píchal – 1:4.

Do třetí třetiny nechtěl Prostějov nic ponechat náhodě, což se mu vydařilo skvěle. Hned ve druhé minutě se po dvou asistencích dočkal branky i Duba a upravil skóre zápasu – 1:5. Za další minutu se radoval i Čuřík po nahrávce Černého – 1:6. Poté už bylo jasné, že otočka přijde jen těžko. Eskáčko ještě v 56. minutě slavilo posedmé, kdy se trefil Berčák – 1:7. V závěru už tempo opadlo a domácím se podařilo dvakrát kosmeticky upravit skóre. Nejdříve mířil přesně Směřička a následně v poslední minutě Papp – 3:7. Na výhru hostů už to ale nemělo žádný vliv.

Eskáčko tak zvládlo premiérový zápas na jedničku a z prvního výjezdu slaví první vítězství. Po volném losu ve 2. kole na něj bude chtít navázat příští čtvrtek na domácím ledě proti Uherskému Hradišti.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRA

Michal JANEČEK – SK Prostějov 1913:

„Prvních deset minut jsme byli pod velkým tlakem soupeře. Působili jsme až zbytečně nervózně, všechno nám odskakovalo, z toho samozřejmě dokázali domácí těžit. Podržel nás brankář Micka, který všechno pochytal. Druhou polovinu první třetiny jsme už byli lepším týmem a byli jsme více na kotouči. Od druhé třetiny už bylo vidět, že jsme na tom hokejově lépe a po chyceném trestném střílení jsme se dokázali dostat do vedení, které jsme postupně navyšovali, což utkání zlomilo. Byla to tak zasloužená výhra a jsem spokojen, jak jsme do sezóny vstoupili. Dnes musím vyzdvihnout hlavně brankáře Micku, který nás podržel v důležitých momentech.“

 

Krajská liga mužů Jižní Moravy a Zlína – 1. kolo

HC Lvi Fosfa Břeclav – SK Prostějov 1913

3:7 (1:1, 0:3, 2:3)

Branky a nahrávky: 12. Juránek (Jajcay), 58. Směřička (Svoboda), 60. Papp (Lokaj, Garčic) – 12. Korhoň (Duba), 37. Korhoň (Novosad, Duba), 37. Zítka (Berčák), 38. Píchal (Kubík), 42. Duba (Korhoň),43. Píchal (Čuřík, Černý), 56. Berčák (Fiala). Rozhodčí: Schenel – Chramosta, Olšar. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváků: 450

Sestavy týmů

Břeclav: Chvátal – Zugar, Směřička, Vaněk, Göndör, Dora, Rutkovský – Sedláček, Juránek, Lokaj - Nešpor, Jajcay, Papp - Gabriška, Průdek, Ambrož - Vaverka, Garčic, Svoboda - Zajíček, Zháňal.

Prostějov: Micka – Kubík, Fojtášek, Rek, Pokorný, Kropáč, Masare – Čuřík, Duba, Fiala - Novosad, Zítka, Korhoň – Černý, Berčák, Píchal. Trenér: Michal Janeček.