Čtvrteční večer patřil v Koláčových sadech Moravskému divadlu Olomouc. To na jeviště u hvězdárny přivedlo milostné verše Vítězslava Nezvala, hudbu Karla Plíhala a naivní, roztomilou, svůdnou a bláznivou šestnáctiletou Manon. Její role se vynikajícím způsobem zhostila Kristina Herz, jejího milence, rytíře Des Grieux, ztvárnil Marek Pešl. Rytířova přítele Tiberga ztvárnil Jan Ťoupalík a prokurátora soudního dvora Duvala ucházejícího se o Manon zpodobnil Lukáš Červenka. U toho prostě Večerník nemohl chybět.

Na jeviště Moravského divadla se veršované drama z roku 1940 vrátilo po téměř sedmi dekádách. „O jeho znovuuvedení nás přesvědčila především muzika olomouckého patriota Karla Plíhala, kterou kdysi napsal pro Národní divadlo moravskoslezské. Jednalo se o jediné uvedení, po němž tato nádherná Plíhalova hudba skončila na dalších třicet let v šuplíku,“ popsal šéf činohry Roman Vencl.

Plíhal muziku kvůli nynější inscenaci znovu našel, předělal a přidal několik nových skladeb. „Nezvalova obrazotvornost a slovní zásoba mě vždycky fascinovaly, takže když jsem byl požádán, abych zhudebnil některé části této hry, poetika Manon mi nebyla vůbec cizí," konstatoval Plíhal s tím, že Manon je velice zpěvná sama o sobě, nechal se pocitově vést verši a snažil se při skládání co nejméně rušit jejich vyznění.

To ocenilo i prostějovské publikum. „Nezvala mám moc ráda a Manon vůbec nejvíc. V podstatě ji znám celou nazpaměť, takže jsem si řadu veršů říkala v duchu s herci. A dokonce si i zazpívala. Byl to úchvatný zážitek,“ netajila se paní Zdena.

Spokojená byla i první náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová. „Pod širým nebem jsme Prostějovu nabídli již třetí představení. Po Noci na Karlštejně a Podskalákovi to byla romantická Manon a podle reakcí, které mám, to byla dobrá volba,“ konstatovala s úsměvem. Na představení nechyběli ani další zástupci vedení města Prostějova.