Pauza po sezóně i následné jarní a letní tréninkové dávky jsou minulostí. Mládežníci hokejového klubu SK 1913 Prostějov už tak netrpělivě vyhlíží start nové sezóny. Ten pro některé z kategorií přijde na řadu o tomto víkendu, další se k nim brzy přidají. V rámci sportovních ambicí chce jít většina trenérů zápas od zápasu. Hlavně se chtějí zaměřit na to, aby jejich svěřenci nadále hokejově rostli, a to nejen po sportovní stránce, ale i té lidské.

První zápas nového ročníku odehrají tuto neděli junioři, kteří na domácím ledě poměří síly s Kroměříží. „Soustředíme se zatím jen na tento zápas, chceme dobře vstoupit do sezóny. Dále se zatím nedíváme. Věřím však, že v letošním roce bychom mohli ukázat kvalitu. Máme tam řadu nových šikovných útočníků, kteří přišli z dorostu. Doplnit by nás měl ještě obránce z Přerova a brankář z Olomouce, což pro nás bude také určitě přínos,“ prozradil kouč Michal Janeček. Ten zároveň věří, že kluky bude k tvrdé práci motivovat i nově vytvořené mužstvo mužů, kam si svými výkony mohou zajistit pozvánku.

Dorost pod vedením Pavla Musila startuje ve stejný den dopoledne na ledě Blanska. „Do každého zápasu samozřejmě jdete s tím, že chcete zvítězit. Věřím, že máme silný kádr, který to ale k úspěchu dotáhne jedině poctivou prací. Když se tak bude dobře pracovat nejen na ledě, ale i mimo něj, tak se výsledky určitě dostaví. Vše se ale odvíjí od postupných krůčků, které doufám, že budeme postupně přidávat,“ uvedl lodivod.

U hlavního kormidelníka hráčů 9. třídy jsou ambice do sezóny především o výchově a dalším růstu než o číslech v tabulkách. „Ve svém světě se snažím vnímat sezónu jako jeden z mnoha dílků k výchově hráčů. Přípravu do budoucna. To máte jako ve škole, v první třídě se snažíte, aby dítě bylo připraveno do třídy druhé, a tak dále. Sezónu mládeže tak vnímám jako jeden další rok k posunu dopředu. Cíl je tedy každým dnem být lepší, posouvat hráče dopředu a tím pádem i pomoci klubu. Chceme v každém utkání podat nejlepší výkon, vidět prvky, které se snažíme učit. Nechat hráče v tréninku i v utkání projevit svou kreativitu, umět být lídrem, umět ten zápas třeba rozhodnout. Závěrem určitě chci nadále rozvíjet program, který je velmi důležitý, a to Positive Youth Development – v překladu rozvíjet v mladých lidech silné stránky, schopnosti a přirozený potenciál. To se zanedbává, lidé to moc nebo skoro vůbec neznají,“ má jasno Adam Wind.

U starších žáků letos pracuje v roli hlavního kouče Václav Meidl a zkušený hokejista věří, že se mužstvo bude postupně zlepšovat a ukazovat nové prvky ve hře. Hlavní je pro něj, aby si jeho svěřenci hokej zamilovali. „Já jsem v jejich věku hokej miloval, a to je pro budoucnost základ, abyste u toho zůstali. Samozřejmě chci, abychom se neustále zlepšovali a u hráčů byl vidět jejich posun, když tohle bude vidět, tak budu spokojený s tím, že má práce k něčemu je,“ uvedl.

Velmi obdobně nahlíží na nový ročník i kouč mladších žáků. „Do sezóny půjdeme s tím, aby se kluci těšili na každý trénink. Chci, aby hokej brali jako zábavu, ale zároveň také jako závazek k zodpovědnosti. Bude super, když budou chodit na každý trénink s cílem pořád se zlepšovat. Jak na ledě, tak mimo něj. Pokud to tak bude, pak nepochybuji, že se dříve či později dostaví i výsledky, jaké si budou hráči přát,“ zakončil k ambicím u mladších žáků trenér Martin Pěcha.