Na zahradě u domu i v opuštěném lomu našli lidé během uplynulého týdne munici pocházející ze druhé světové války. Zatímco v Kladkách se jednalo už jen o torzo dělostřeleckého granátu, muž z Mostkovic našel na své zahradě plně funkční granát z výzbroje sovětské i československé armády.

 

Pojďme pěkně popořádku. „Předminulou neděli devětadvacátého října ráno bylo na polici oznámeno, že při kopaní na zahradě v Mostkovicích našel muž válečnou munici. Přivolaný pyrotechnik určil, že se jedná o funkční granát F1 a odvezl jej k odborné likvidaci,“ informoval o prvním případu Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

A to nebylo všechno. O den později došlo v prostějovském regionu k dalšímu podobnému případu. Při procházce do bývalého lomu u Kladek narazili výletníci na podezřele vyhlížející kovový předmět. Jejich domněnku později potvrdili přivolaní pyrotechnici, kteří podezřelý předmět označili jako torzo dělostřeleckého granátu s trhavinou z období druhé světové války. Munici opatrně odborně naložili a odvezli k bezpečné likvidaci. „Oznámení o nálezu předmětu připomínajícího munici v bývalém lomu v katastru obce Kladky přijali policisté obvodního oddělení v Konici v pondělí třicátého října. Místo nálezu zajistili a přivolali pyrotechnika. Ten opravdu potvrdil, že se jedná o torzo dělostřeleckého granátu s trhavinou z období druhé světové války. Munici si převzal a odvezl ke zneškodnění,“ sdělila další z krajských policejních mluvčích Marie Šafářová. Jak ještě dodala, na místě nedošlo k žádné mimořádné události, ke škodě na majetku či ke zranění osob.