Neuvěřitelné životní osudy provázejí mladého muže z Čelechovic na Hané. Josef Mauler (na snímku) byl ještě před dvěma lety v naprosté pohodě. Měl dobře placené zaměstnání, byl aktivním sportovcem a věnoval se rodině i svým koníčkům.

To všechno je ale nyní pryč, závažná nemoc mu sebrala takřka všechno. Kvůli prodělané a hlavně přechozené borelióze tomuto mladíkovi ochrnula celá levá polovina těla a diagnóza je velmi smutná – progresivní roztroušená skleróza! Josef ale chce i nadále žít alespoň tak, co mu síly dovolí. A potřebuje k tomu alespoň ojetý vůz s automatickou převodovkou. Pomoci mu můžeme každý z nás! Jak?

Josef Mauler z Čelechovic na Hané byl ještě přede dvěma lety úplně normální mladý muž. Pracoval jako technik budov, sportoval, věnoval se rodině, koníčkům. V lednu roku 2022 ovšem začaly jeho velké zdravotní problémy Dnes má Pepa ochrnutou převážně celou levou polovinu těla a jeho diagnóza je nejtěžší primárně progresivní roztroušená skleróza. K zachování alespoň částečné samostatnosti potřebuje koupit auto s automatickou převodovkou. Protože i ojetina je cenově nad možnosti jeho i rodiny, požádal o pomoc na platformě znesnaze21.cz. Z potřebných 200 tisíc korun je vybrána necelá polovina a čas se krátí. Do konce sbírky zbývají už jen čtyři týdny.

„Vše začalo v lednu roku 2022 tím, že se mi začal dělat výpotek pod levým kolenem, který jsem byl dvakrát během 14 dní „vytáhnout“ u ortopeda. Během týdne se mi výpotek udělal znovu, tak jsem navštívil mého praktického lékaře, který mi vzal krev a z výsledku mi zjistil, že jsem přechodil boreliózu a dostal jsem na měsíc antibiotika na přeléčení. V březnu 2022 jsem šel na kontrolu na infekční oddělení, tam mi podle výsledků krve řekli, že je vše v pořádku a borelie jsou přeléčené. Bohužel mě koleno zlobilo pořád, tak jsem opět navštívil ortopeda a ten mi doporučil artroskopii kolene, která proběhla koncem dubna 2022, kde mi byla zjištěna špatná chrupavka. Po probuzení mi doktor řekl, že chrupavku opravil a budu muset chodit šest týdnů s francouzskými holemi. Přišlo mi to strašně dlouho. Nyní jsou moje kamarádky už více jako rok,“ říká Josef Mauler, který má od té doby závažné zdravotní potíže.

Už během hojení kolene poznal, že něco není v pořádku. Stejnou operaci totiž prodělal v roce 2014. Moc tomu ale nevěnoval pozornost a říkal si, že je noha unavená, zesláblá a že ji rozcvičí a rozjezdí na kole. Jízda na kole byla jedním z jeho koníčků, v zátahu dal i 80 kilometrů. Jenže teď ujel kilometr dva a dál to nešlo. „Marodil jsem do půlky června. Byl jsem z toho špatný, měl jsem výbornou práci technika budov a dobrý plat. Snažil jsem se ještě do srpna pracovat ze všech sil, ale bohužel tělo už pomalu vypovídalo službu,“ popisuje smutně Pepa, který problémy zpočátku přisuzoval slabosti po rekonvalescenci. Zanedlouho opět skončil u neurologa, který ho objednal na lumbální punkci a magnetickou rezonanci mozku. V září, ihned po lumbální punkci, skončil na dva týdny na infekčním oddělení s diagnózou neuroborelióza. Po magnetické rezonanci mu byla diagnostikována roztroušená skleróza a byl hospitalizován na neurologii. Po několika dalších vyšetřeních mu v prosinci byla potvrzena nejtěžší forma onemocnění a to primárně-progresivní roztroušená skleróza. Ke zhoršování stavu docházelo snad každých čtrnáct dnů. Absolvoval biologickou léčbu, plazmaferézy a další. Vše bez úspěchu.

Během tři čtvrtě roku se jeho stav zhoršil natolik, že ušel sotva dvacet metrů s francouzskými holemi. Josef Mauler aktuálně absolvuje transplantaci kmenových buněk, která by měla primárně zastavit progresi onemocnění. Po stabilizaci roztroušené sklerózy ho opět čeká operace obou kolen. „Nyní žiji s maminkou, které je osmašedesát let. Jsem nesmírně rád, že ji mám. I přes svůj věk mi velice pomáhá, stejně jako můj starší bratr. Život naší rodině zasadil už jednu ránu, když má sestra zemřela při autonehodě. Bylo jí pouhých sedmadvacet. Mamka si tohle nezaslouží a nejvíc mě trápí, když vidím, co s ní moje nemoc dělá. Jelikož mám ochrnutou převážně celou levou polovinu těla, dělá mi obrovský problém řídit manuál. Peníze bych tedy využil na nákup auta v automatu, který by mi ohromně pomohl. Nejsem náročný, pokud by se vybralo méně peněz, koupil bych levnější auto, jen aby chvilku vydrželo. Momentálně jsem ZTP, mám přiznán invalidní důchod 3. stupně a veškeré úspory už padly. Proto bych vás rád požádal o pomoc,“ dodává bojující mladý muž směrem k veřejnosti, která má nyní příležitost těžce nemocnému člověku pomoci.

Přispět mu můžete na https://www.znesnaze21.cz/sbirka/progresivni-rs-vzala-josefovi-mobilitu-potrebuje-auto Večerník děkuje všem, kterým není jeho osud lhostejný.