O postup do osmifinále evropského Challenge Cupu žen 2023/2024 se prostějovské volejbalistky rvaly až skoro do roztrhání těl, ale nestačilo to. V odvetném střetnutí šestnáctifinále doma na palubovce Národního sportovního centra PV sváděly s velmi kvalitním celkem Thessaloniki tři sety naprosto otevřené bitvy a kdyby šly do vedení 2:1, jejich naděje by trvala. Třetí díl však prohrály, tím pádem postoupil protivník, jenž poté dotáhl do vítězného konce i celý mač.

 

Jen krátce byl začátek střetnutí vyrovnaný. Od stavu 2:2 hostující družstvo mohutně zatlačilo všemi činnostmi, získalo velkou převahu a bleskově uteklo na 5:14. Hlavně drtivé útoky Kashauny Williams měly obrovskou razanci, naopak Hanačkám se v této fázi nedařilo vůbec nic, nedokázaly se prosazovat. Vzápětí se však herní karta totálně obrátila. Při účinném servisu Veroniky Trnkové se náhle chytil celý prostějovský tým a šesti získanými výměnami za sebou dotáhl z 8:16 na 14:16, zanedlouho to bylo dokonce už 17:18. Leč vzápětí zaúřadovaly řecké bloky (17:21), závěr si PAOK těsně pohlídal – 22:25 a 0:1.

Za daného průběhu musely domácí plejerky vyhrát všechny další sety včetně zlatého. Což zkraje druhé části vypadalo reálně, hrál se rovnocenný volejbal. Než zase udeřila mimořádně razantní Williams doplňovaná druhou ranařkou Aleksandrou Milanovou a přišel trhák AC (z 5:4 na 6:11). Maximálně bojující vékáčko k němu pomohlo několika vlastními chybami, dostalo se tím do prekérní situace. Ven z ní záhy pomohla pětibodová šňůra při podání Karin Šunderlíkové (ze 7:12 na 12:12), rázem přešla zaváhání na soluňskou stranu sítě. Skvěle šlapající zástupkyně ČR navíc pokračovaly ve svém náporu, nabraly klíčový náskok 17:13. Který se od téměř srovnaného stavu 20:19 nadmíru hodil v dramatickém finiši – 25:21 a 1:1.

Sportovní labužníci si museli vychutnávat oboustranně vysoký mezinárodní level, což dokumentovala maratonsky nádherná úvodní výměna třetího dějství. Parádně rozjeté Matušovovy svěřenkyně ji nesmírnou obětavostí vydřely, pak přidaly několik dalších super momentů a otočily z 1:2 na 6:2. Stačilo ovšem trochu polevit, aby soupeřky pohotově trestaly bryskním kontra tlakem (6:5, 7:9, 8:11). Šlo o divoce atraktivní houpačku, jež nepolevovala, neboť pro změnu zabraly lvice v růžovém (11:11). Ty vytunila Raquel Löff dvěma úžasnými monstr bloky za sebou (16:17 - 19:17), ale bohužel to nestačilo. Koncovku od skóre 22:22 totiž ovládl důraznější výběr Thessaloniki – 22:25 a 1:2.

Tím bylo o postupujícím rozhodnuto, zbývalo dořešit jen výsledek odvety. Dámy v černých dresech výrazně prostřídaly sestavu, přesto odstartovaly čtvrtou periodu mnohem úspěšněji skrze výbornou plachtu Elisavet Iliopoulou a velké problémy VK na přihrávce - 0:7. Tento zásek poslal moravský mančaft ještě víc dolů, nicméně jeho členky brzy překonaly krizi a snížením na 5:8 si daly šanci alespoň zvítězit duel. Ani toto však nevyšlo. Pohodově působící Zakočova ekipa opět naplno převzala iniciativu a využívala častých hrubek Prostějova, u kterého převládlo zklamání ze zřejmého vyřazení - 9:19. A už se pronikavěji nezvedl – 17:25 a 1:3.

 

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Michal MATUŠOV –trenér VK Prostějov:

„První tři sety vypadaly velmi vyrovnaně, druhý jsme získali na svou stranu. Ale celkově byly soupeřky po většinu utkání šikovnější na balónu a v obraně. Nám se místy dařilo bránit jejich klíčové útočící hráčky, následně jsme však nedokázali ze svých kontra útoků tyto míče skládat. Navíc v konečné pasáži klíčového třetího setu zkazíme servis a vzápětí vyhodíme pipe do autu, tam se všechno zlomilo. A bylo po zápase.“

Darko ZAKOČ –trenér AC PAOK Thessaloniki:

„Měli jsme výborný nástup do utkání, ale od poloviny prvního setu pak ne vždy hráli podle mých představ. Střídali jsme dobré úseky s horšími a dělali dost často zbytečné chyby, což vracelo soupeře do zápasu, dávalo mu šanci. Naštěstí rozhodující chvíle holky zvládly tak, jak měly. A tým tedy mohu nakonec pochválit za vítězství i postup do dalšího kola.“

 

CHALLENGE CUP ŽEN 2023/2024; ŠESTNÁCTIFINÁLE - 2. ZÁPAS

VK Prostějov – AC PAOK Thessaloniki

1:3

Výsledek prvního utkání: 0:3, postoupil: Thessaloniki

1. set:  22:25

2. set: 25:21

3. set:  22:25

4. set:  17:25

Rozhodčí: Herbik (Polsko) a Wuhnow (Německo). Čas: 1:54 hodiny. Diváci: 400.

Sestava Prostějova: Cholet 5, Trnková 5, Šunderlíková 19, Faltínová 2, Löff 10, Bajusz 2, libero Pállová. Střídaly: J. Smolková 4, Dvořáková 1, Kožoušková, Meidlová 4, M. Smolková, Abendroth. Trenéři: Michal Matušov a Lubomír Petráš.

Sestava Thessaloniki: Polynopoulou 7, Viggars 4, Williams 15, Terzoglou 7, Klepkou 5, Milanova 18, libero Xanthopoulou. Střídaly: Tsiogka 9, Kyparissi 6, Iliopoulou 3, Armoutsi 2, Papadopoulou. Trenéři: Darko Zakoč a Giannis Charitonidis