Končíme, dál už nejedeme, vystupovat! Tyto pokyny od průvodčích se ve čtvrtek odpoledne, kdy stovky cestujících ze severu Moravy mířily vlakem domů na svátek z Olomouce do Prostějova, neposlouchaly zrovna příjemně. Nedalo se ovšem nic dělat, cestující hned ze tří spojů museli skutečně ve Vrbátkách vystoupit z vlaků a přesednout na autobusy, kterými byla zajištěna náhradní přeprava. Důvod? Mezi Vrahovicemi a Držovicemi naboural nesvědomitý řidič náklaďáku do konstrukce železničního mostu!

 

Ve čtvrtek 16. listopadu v odpoledních hodinách bylo přijato prostřednictvím linky 156 oznámení o uvízlém nákladním automobilu pod železničním mostem mezi Vrahovicemi a Držovicemi. „Strážníci na místě událost potvrdili. Řidič s největší pravděpodobností nerespektoval nebo přehlédl dopravní značku, která zakazovala vjezd vozidlům vyšším jak 3,1 metru,“ sdělila Večerníku Tereza Greplová, vedoucí skupiny prevence kriminality Městské policie Prostějov.

Šofér náklaďáku v jednu chvíli nemohl tam ani zpátky! „Při pokusu o podjetí mostu došlo k poškození vozidla a tím i zablokování komunikace. Dopravní nehoda byla oznámena Policii ČR, která si celou záležitost po příjezdu na místo převzala. Po dobu šetření strážníci usměrňovali dopravní provoz,“ uvedla dále Greplová.

Řidič náklaďáku však nevytrestal pouze sebe tím, že poškodil své vozidlo. Kvůli nehodě byla na více než dvě hodiny zcela zastavena doprava jak po železniční trati mezi Vrbátkami a Prostějovem, tak po silnici mezi Vrahovicemi a Držovicemi. „Inspekce k tomuto případu nevyjížděla, neboť nebylo shledáno podezření na poškození železniční trati a nedošlo ani ke srážce s vlakovým tělesem. Co vím, tak Správa železnic z opatrnosti zkontrolovala, zda u kýženého mostu nedošlo k porušení železniční trati. Po dobu kontroly byla zavedena na trati z Vrbátek do Prostějova náhradní autobusová přeprava,“ sdělil Večerníku Martin Drápal, tiskový mluvčí Drážní inspekce.

Jak se později ukázalo, nehoda nákladního vozidla, které narazilo do železničního mostu, nepoškodila koleje a tak byla záhy železniční doprava znovu obnovena. „Po dvou a půl hodinách byla zcela zprůjezdněna také silniční komunikace,“ potvrdila také Tereza Greplová.