Rozloučení s domácími fanoušky v kalendářním roce 2023 dopadlo pro hokejisty SK Prostějov 1913 na výbornou a ve čtvrtečním vloženém 17. kole dokázali na svém ledě přehrát soupeř z Uherského Ostrohu, který však opět potvrdil, že patří mezi to lepší, co krajská liga nabízí, svou kůži nedal lacino. Po dvou třetinách byl stav vyrovnaný a až v závěrečné třetině domácí odskočili na rozdíl dvou branek, stejně jako v prvním duelu na půdě soupeře se radovali z vítězství 5:3. V zápase se pak blýskla především dvojice Čuřík – Černý, která byla u všeho podstatného.

 

Kdo dorazil na zimní stadion později, tak mohl litovat, protože hned v první minutě utkání se dokázal prosadit Čuřík, který chtěl spíše nahrávat, ale puk proletěl jinak skvěle chytajícímu brankáři hostů mezi betony – 1:0. Namísto uklidnění pro domácí řady to však byli hosté, kteří převzali aktivitu a vynutili si hned dvě přesilové hry v řadě. Tu první ještě domácí družina zvládla, ale ve druhé už se hosté radovali, kdy se prosadil Mika po křižném pasu od Zalubila a nedal Mickovi šanci – 1:1. I v dalších minutách byl Ostroh aktivnější, ale Micka držel vyrovnaný stav.

Druhou polovinu první dvacetiminutovky se už převážně hrálo v pásmu hostů, kde při řadě závarů drželi vyrovnaný stav jen s velkou obětavostí. Eskáčku nepomohly k vedení ani dvě přesilové hry a potvrdilo se tak známé nedáš – dostaneš. V 19. minutě totiž ujel Flora, který byl sice atakován, ale stihl bekhendem poslat puk nad beton Micky – 1:2. Odpověď z domácího tábora na sebe ale nenechala dlouho čekat a nahození Černoška před brankou tečoval mimo dosah Zollpriestera Černý a srovnal stav – 2:2.

Do druhé části pro změnu nastoupili lépe hosté a hned zkraje druhé minuty šli podruhé v utkání do vedení. Střelu mezi kruhy zvládl Micka vyrazit, ale nejlépe se zorientoval Flora, který puk rychle zasunul do odkryté části branky a v pádu ukázal přehled – 2:3. Krátce nato mohli jít hosté do dvoubrankového vedení, ale eskáčko zachránila tyč. Domácí se znovu dostávali do tempa o něco pomaleji, ale postupně přebírali iniciativu, která vrcholila v polovině zápasu, kdy se dočkali dvojnásobné přesilovky. V ní si několikrát vyměnil puk Čuřík s Černým a první jmenovaný následně vymetl pavučiny – 3:3. I další minuty nabídly spíše tlak domácích, ale šance se nakonec sčítaly na obou stranách. Změna stavu do druhé přestávky už ale nepřišla. Nejblíže však byli hosté v poslední minutě, ale Zalubil minul odkrytou část branky.

Do poslední části nastoupili lépe svěřenci kouče Janečka a brzy získali i možnost přesilové hry. Černoškovu tvrdou ránu však brankář kryl a z následného tlaku před brankou se puk do potřebných míst nedostal. Další tlak už pak ale brankou skončil, kdy od modré znovu napřáhl Černošek, který trefil ležícího Kropáče do zad a puk zvedl tak šikovně, že na něj brankář nedosáhl – 4:3. Vyhráno však domácí v žádném případě neměli a hosté se hnali za vyrovnáním. Domácí ale podržel brankář Micka i skvěle zvládnuté oslabení. V 53. minutě pak přišlo definitivní rozuzlení, kdy se eskáčko vymanilo z tlaku a dvojice Čuřík – Černý uháněla vstříc soupeřově brance, po pěkné kombinaci se dokázal ranou na teploměr prosadit „Benzín“ a dodal mužstvu do závěrečných minut potřebný klid. Ač se hosté i dál tlačili za snížením a dramatizací zápasu, tak už to nezvládli. Prostějov tak potvrdil výhru v Kroměříži proti dalšími těžkému soupeři.

 

5:3 (2:2, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 1. Čuřík (Fiala), 20. Černý (Černošek, Čuřík), 30. Čuřík (Černý), 43. Kropáč (Černošek, Čuřík), 54. Černý (Čuřík, Fiala) – 6. Mika (Zalubil, Zalubil), 19. Flora (Rauš, Galuška), 22. Flora (Galuška). Rozhodčí: René Smilek — Jan Hozman, Tomáš Marek. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváků: 203.

Sestava Prostějova: M. Micka (D. Sedlář) — O. Pokorný, V. Beutl, T. Houdek, P. Liška, J. Kropáč, M. Černošek, A. Masare — T. Berčák, M. Černý, M. Pěcha, J. Čuřík, T. Vyroubal, L. Duba, O. Fiala, Z. Novosad, D. Píchal, T. Tábor. Trenér: Michal Janeček.

Sestava Uherského Ostrohu: J. Zollpriester (J. Holý) — A. Rusňák, A. Kukuliš, K. Man, T. Andrýsek, L. Zalubil — M. Rauš, J. Zalubil, P. Flora, E. Juračka, V. Mika, A. Hlůšek, P. Flora, F. Fuga, F. Stránský, M. Červenka, V. Galuška, L. Galuška. Trenér: Roman Uhříček.

ÚSTY TRENÉRŮ

Michal JANEČEK – SK Prostějov 1913

„Čekal nás druhý náročný duel v řadě, po Kroměříži jsme hned opět měli právě Ostroh. Už u soupeře jsme viděli jeho sílu, proto jsme tam byli za výhru hodně rádi. Myslím si, že dnes jsme trochu prospali první třetinu. Od druhé už jsme začali hrát zodpovědnější hokej, ale stále mi tam chyběl větší nápor do branky. Některé situace jsme zbytečně přehrávali. Rozhodli jsme až ve třetí třetině, kde se opět ukázala zkušenost našich hráčů. Vyhráli jsme zaslouženě.“

Roman UHŘÍČEK – Hokej Uherský Ostroh

„Věděli jsme, že nás čeká náročný duel proti papírovému favoritovi, který body neztrácí, a navíc teď vyhrál v Kroměříži. Chtěli jsme ale přesto domácí překvapit a myslím si, že se nám to v průběhu první poloviny utkání dařilo. Hrál se více než vyrovnaný duel a byli jsme i ve vedení. Ani když se soupeř dostal do vedení ve třetí části, tak jsme zbraně neskládali, ale rozhodla branka z brejku, kdy nám domácí ujeli a dostali se do dvoubrankového vedení. Porážka samozřejmě mrzí, ale dnes se nemáme za co stydět.“