Ve středu odpoledne vládla na zimním stadionu úžasná atmosféra. Stejně jako v minulých letech, tak i letos se uskutečnila akce pod záštitou Českého hokeje a hokejového klubu SK Prostějov 1913. A jako vždy se i letos předvedla na ledové ploše řada nováčků, jejichž počet letos dokonce překonal předešlé ročníky. Před vlastním hodinovým tréninkem se přišlo zaregistrovat hned pětačtyřicet dětí. Pro některé šlo o vůbec první krůčky na bruslích, jiné už ale byly „znalé“ práce s hokejkou. Společně s rodiči i trenéry klubu si hlavně všechny děti užily spoustu zábavy.

 

Brány stadionu se pro veřejnost otevřely už v 15:45. Děti v doprovodu rodičů se mohly začít registrovat a jít se postupně do prostoru kabin připravit na svůj první hokejový trénink. Ještě před příchodem do šaten měly děti možnost za pomoci místních hráčů dorostenecké kategorie vyzkoušet si různé dovednostní a pohybové disciplíny. Za jejich splnění dostaly dárky od partnera akce, kterým je Český hokej.

V prostorách kolem ledové plochy tak na ně čekaly spíše pohybové hry a v prostorách u šaten zase střelba a další práce s pukem či tenisákem už s hokejkou v ruce. Poté už se začalo vše soustředit na ledovou plochu, kde byl připraven pro drtivou většinu mládežníků první oficiální trénink na ledě. Těch se sešlo hned 45 a led na zimním stadionu se tak bez přehánění slušně zaplnil. „Určitě je to nejvyšší počet, jaký za své čtyři ročníky pamatuji, je to opravdu parádní. Řekl bych, že největší kus práce odvedl Filip Smejkal, jenž jako šéftrenér pravidelně navštěvuje i zdejší mateřské školy a pro děti dělá různé pohybové programy. Z velké části je to právě jeho zásluha, protože dorazila spousta dětí i rodičů, kteří se o hokeji  dozvěděli právě od něj,“ uvedl k rekordní účasti šéftrenér přípravek Patrik Liška.

Pro některé se jednalo o vůbec první krůčky na bruslích s úplnými začátky. Pro ně tak byly připraveny pomůcky a věnovali se jim i trenéři s dobrovolníky, jimž se podařilo po pár minutách většinu seznámit se základy. „Musím říct, že při tom počtu jsem měl trošku obavy, abychom se vůbec všichni vměstnali na led. Ale vše dopadlo perfektně, místa nakonec bylo dost. Poděkování patří všem trenérům, ale i našim mládežníkům, kteří na ledě pomohli a věnovali se nováčkům. Jsem taky velmi spokojený s tím, jak letos vše fungovalo. Spolupráce byla skvělá i na ledě, kde si to všichni užili,“ vyjádřil se dále kouč přípravek.

Led tak patřil všem bez rozdílu nadání a zkušeností. Nachystány byly také různé tréninkové pomůcky a práce s hokejkou. Společně došlo i na branky, basketbal na ledě, ale i kopanou s míčem. Hlavním lákadlem byl ale pro všechny samozřejmě puk. Některé děti si tak zahrály společně s rodiči, vytvořily se ale i skupinky nových kamarádů. Zahanbit se nenechali ani trenéři, kteří s dětmi vymýšleli různé vylomeniny. Velký úspěch slavila i hra v plazení, která bavila rodiče i děti.

Ač se děti ve věku od čtyř do osmi let velmi bavily, tak příliš obsáhlé odpovědi nezvládly, ale bylo evidentní, že jsou spokojené. Teď bude pro klub hlavním cílem, aby jich většina u hokeje zůstala. „Akce je parádní, každým rokem tak díky ní máme určitý nárůst počtu dětí. Nedá se to ale vyjádřit konkrétním číslem, je to vždy individuální. Někteří si to přijdou vyzkoušet a zjistí, že to asi nebude pravý sport pro ně. Skupina, která však poté začne pravidelně chodit, tak už u toho ve většině zůstane. Budeme s rodiči v kontaktu a uvidíme, o kolik se naše základna rozroste,“ pokračoval Liška.

Kdo lituje, že náborovou akci nestihl, tak rozhodně nemusí. Klub SK Prostějov 1913 je totiž otevřený po celý rok, přijít si vyzkoušet trénink mohou mládežníci kdykoliv. I sami trenéři pevně doufají ve vzrůstající trend zájmu. Už od kategorií nejmenších dětí se tak vytváří konkurenční prostředí, které může postupně jejich talent posouvat.

Osm let bývá pak také označováno jako mezník, do kdy by děti s hokejem měly začít. V letošní sezóně se tak jedná o ročník 2016, kde si kouč pochvaluje poměrně silnou základnu a vidí velké posuny. „Jak mají hráči konkurenci, tak se vždy dovedou motivovat k lepší práci. A je jedno, o kterou kategorii jde. U ročníku 2017 se nám také začíná tvořit dobré podhoubí, snad to tak bude i u těch dalších. Tréninky i školičky bruslení totiž máme i pro mladší hráče a hráčky, takže určitě nemusíte váhat, přijděte to vyzkoušet,“ zve případné zájemce Patrik Liška.