Hotovo, vyřízeno. Hokejisté SK Prostějov 1913 dali definitivní punc na svůj letošní primát po základní části krajské ligy Jižní Moravy a Zlína. V neděli v podvečer dokázali vybojovat cenné tři body v zápase s Uherským Ostrohem, který okupuje třetí příčku, a kolo před koncem už tak mají nedosažitelný čtyřbodový náskok.

I tak ale budou chtít zvládnout poslední duel před vlastním publikem a naladit se na play-off. Do něj by se mohl vrátit i Petr Kolouch a zůstává otázkou, zda někdo dokáže zastavit skvěle rozjetého Zabloudila.

Už je jasné, že hokejové eskáčko skončí v základní části na prvním místě, které mu už ani Kroměříž nemůže uzmout. „Se základní částí jsme spokojení na maximum. Počítali jsme s tím, že bychom se měli pohybovat v horních patrech tabulky, ale že z toho bude první místo, jsme nečekali. Máme za sebou parádní základní část, kdy můžeme získat 66 bodů ze 72 možných, což je skvělá vizitka,“ hlásil spokojeně kouč Michal Janeček při cestě zpátky do Prostějova.

V posledním zápase dlouhodobé části už tak prakticky o nic nepůjde. Domácí mají jistotu prvenství, zatímco hosté se už nepohnou z páté pozice. Přesto by kouč rád viděl další výhru před vlastním publikem. „Do posledního zápasu půjdeme s tím, že jej chceme zvládnout vítězně. Je možné, že nějaké změny přijdou, ale všechno se to bude odvíjet od aktuálního stavu hráčů. V neděli nám zase chyběli někteří kluci, protože virózy stále řádí. Myslím si, že budeme moudřejších až po trénincích, kde následně rozhodneme o tom, jak bude sestava vypadat,“ nastínil lodivod k možným změnám či zkoušení dalších variant.

Velkým pozitivem před klíčovou fází by mohl být návrat Petra Koloucha, u kterého se naštěstí vyloučilo vážnější zranění ramene. „Nic vážného mu tam naštěstí nenašli, takže to teď ještě doléčuje a slíbil, že v úterý přijede na trénink. Snad mu zdraví vydrží a bude pro nás obrovskou posilou do play-off,“ věří Janeček.

Řeč nechyběla ani ohledně dalšího vystoupení Matěje Zabloudila, který zvládl hattrick a za poslední dva duely dal hned osm branek. „Jsem za něj opravdu rád, že mu to tam začalo padat, on měl těch šancí moře i předtím, ale měl už tak trochu smůlu, že trefoval všechny před sebou. Hokejky, ruce, nohy. Teď naopak trefuje přesně. Myslím si, že mu hodně pomáhá i zkušená dvojice Čuřík, Černý, kteří mu tam ty puky servírují přesně, jak potřebuje. Očividně jsme je k sobě dali velmi dobře, funguje jim to,“ pochválil s humorem i svůj trenérský tah Michal Janeček.