V posledním utkání základní části Krajské ligy mužů Jižní Moravy a Zlína už vlastně o nic nešlo. Jak domácí SK Prostějov 1913, tak i HC Spartak Uherský Brod měly takzvaně hotovo a umístění v tabulce už předem daná. Možná i proto hosté přijeli jen se dvěma kompletními pětkami, přičemž našim hokejistům chyběli jen zranění Lukáš Duba s Petrem Kolouchem a Marek Černošek si vzal volno. Uherskobrodští byli našemu týmu po dvě třetiny naprosto vyrovnaným soupeřem, závěrečná část byla ovšem z pohledu Prostějovanů naprosto zdrcující a přesvědčivá.

 

Domácí Prostějov na hosty vlétl poměrně razantně a skóre se poprvé měnilo už ve druhé minutě zápasu. Zabloudil si nabruslil do útočného pásma a střelou zápěstím nedal brankáři Málkovi šanci – 1:0. Až do sedmé minuty naši hokejisté drželi soupeře na jeho polovině, ovšem Berčák ani Vyroubal neproměnili vyložené tutovky. A přišel trest! Hosté z rychlého protiútoku přečíslili prostějovskou obranu a Vaculín střelou nad rameno našeho brankáře Švacha vyrovnal na 1:1. A o minutu později mohlo být ještě hůře, když hostující útok složený výhradně z juniorů zle zatápěl celé naší obraně, ale mladíci naštěstí nedokázali využít ani tří skvělých střeleckých příležitostí v krátkém sledu za sebou. Ve 12. minutě náš celek přežil 40 vteřin dlouhé dvojnásobné oslabení tří proti pěti, jen hostující Budil trefil tyč Švachovy branky. A zase se potvrdilo – nedáš, dostaneš! Tentokrát v prostějovský prospěch, když po vyšachování obrany v přesilové hře Zabloudil poslal svůj tým do vedení 2:1.

Prostřední část hry začala pro naše barvy velice úspěšně. Už po pětadvaceti vteřinách sice nejprve Černý neproměnil svůj sólový nájezd, ovšem vzápětí stačil ještě nahrát Čuříkovi a ten zvýšil na 3:1. Naši hokejisté pak ale podlehli chvilkové laxnosti, což Uherskobrodští využili naprosto dokonale. V rozmezí dvou minut postupně vyrovnali skóre na 3:3 Stiksa a Kočica. Prostějov ale nakonec odcházel do kabin s vedením 4:3, když ve 26. minutě našel Černý před bránou Málka volného Čuříka a ten se nemýlil. Další šance v závěru třetiny spálili Fiala, Korhoň i Pěcha.

Hosté z Uherského Brodu ve třetí třetině už odpadli fyzicky a naši útočníci si vesměs dělali v útočném pásmu, co chtěli. Ve 43. minutě po parádní kombinaci s Černým a Zabloudilem uzavřel svůj hattrick Čuřík a v 51. minutě se prosadil Fiala, který si šanci na vstřelení branky vypracoval vlastně sám díky své bojovnosti před brankou hostů. Do konce utkání se ještě dvakrát prosadil zkušený Korhoň a upravil tak konečné skóre na 8:3. Šlo tedy o přesvědčivé vítězství, avšak objektivně je nutné přiznat, že výsledek je krutý pro velmi odvážně hrající tým Uherského Brodu.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

 

Michal JANEČEK – SK Prostějov 1913

„Do tohoto utkání už se velmi těžko získávala jakákoliv motivace. My, stejně jakou soupeř, jsme měli už před tímto zápasem jasnou pozici před play-off. Naši kluci už mají v hlavách nastavené spíše první kolo vyřazovací části a podle toho také vypadaly první dvě třetiny s Uherským Brodem. V obraně jsme hráli laxně a zbytečně jsme často chodili do rizika v obranné třetině. Na druhé straně se zase ukázala síla našich útočníků, kteří potřebné góly dali a zajistili nakonec vysoké vítězství.“

 

Zbyněk KŮDELA – HC SPARTAK Uherský Brod

„My jsme přijeli do Prostějova jen se dvěma kompletními pětkami, navíc jeden celý útok jsme sestavili z nadějných juniorů. Přesto jsme dokázali s favoritem celé soutěže dvě třetiny držet krok. I přes náš kolaps v závěrečné části hry si myslím, že jsme s Prostějovem sehráli důstojnou partii. V tomto zápase už o nic nešlo, takže obě mužstva ho odehrála v klidu, a hlavně s cílem se nezranit. My už máme v hlavách první kolo play-off s Blanskem, kde chceme uspět.