Až rozhodující pátý zápas musel určit druhého finalistu letošního ročníku Krajské ligy mužů. I v posledním pokračování semifinálové série se naplnila důležitost domácího prostředí a favorit série se nakonec dokázal prokousat do očekávaného finále. Cesta to však nebyla jednoduchá, což ukázal i poslední duel, kde hosté po úvodních dvaceti minutách vedli. K velkému obratu ve druhé části ale zavelela zkušená domácí pětka a další drama už domácí nepřipustili.

 

Úvodní třetina nabídla především ze svého úvodu spíše řadu nepřesností než pohledných akcí. Bylo znát, že na oba celky dolehla atmosféra rozhodujícího duelu, kdy už není kam uhnout. V první desetiminutovce si tak domácí i hosté vyzkoušeli i přesilovku, z nichž však nebylo nic. Podstatné věci se začaly dít až ve 12. minutě. To se poprvé měnilo skóre a do vedení se dostali hosté zásluhou Juránka – 0:1. Domácí ale našli velmi rychlou odpověď v podání Zabloudila, ten rychle dorazil ránu Čuříka mezi betony hostujícího brankáře – 1:1. Stejný hráč mohl poslat eskáčko do vedení, ale jeho pokus skončil na tyči. Závěr naopak patřil hostům a po ráně v přesilovce od Buriana šla Břeclav podruhé do vedení – 1:2.

Stadion očekával, že přijde další drama, které však ve druhé třetině přineslo rozuzlení. Nejprve šli domácí do oslabení, které se však brzy stalo výhodou, protože nevybíravý zákrok na Čuříka sudí potrestali pětiminutovým trestem a v dlouhé přesile srovnal skóre zápasu Černý – 2:2. Krátce po uplynutí dlouhé početní výhody přidalo eskáčko rozhodující direkt během tří minut. Ve 29. minutě stál na správném místě Fiala a neměl větší problém puk uklidit do odkryté části klece – 3:2. Další dvě rány patřily ošetřenému Čuříkovi, který nejprve tečoval nahození a přidal pojistku. O chvíli později přidal druhou trefu z přesilovky, jež trvala jen čtyři sekundy – 5:2. Hosté sice byli jako opaření, domácí na vlně, ale z tohoto stavu druhé části ještě dovedli vykřesat naději, když se prosadil z rychlého kontru podruhé v zápase Burian – 5:3.

Třetí část už ale patřila jen jednomu mužstvu, jímž byli domácí. Těm se povedlo ve 44. minutě definitivně zlomit odpor zásluhou Fialy, který zakončil parádní akci po trase Korhoň – Kolouch a před odkrytou klecí jen zasunul puk – 6:3. Ve 48. minutě se mezi dvoubrankové střelce zapsal i Zabloudil a trefil se přesně po nahrávce Čuříka – 7:3. V tuto chvíli už to byla spíše exhibice domácích hráčů a najednou bylo znát, jak jim vychází všechny kombinace. V 54. další z nich zakončil prudkou ranou přesně Kolouch a domácí tribuny už mohutně slavily – 8:3. Hosté zkusili i výměnu brankářů a náhradní mezi tyčemi dokázal předvést dva skvělé zákroky. Do třetice ale byl i on krátký na chytrou teč Korhoně mezi betony a v 57. minutě to byl také poslední hráč, který upravil skóre zápasu – 9:3. Ač domácí publikum, kde kotel tvořili mládežníci zdejšího hokejového mužstva, volali po desítce, tak se jí nedočkali. Ale i tak mohli být po závěrečném hvizdu spokojení.

Krajská liga mužů Jižní Moravy a Zlína – 5. semifinále

SK Prostějov 1913 – HC Lvi Fosfa Břeclav

9:3 (1:2, 4:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 13. Zabloudil (Čuřík, Černý), 26. Černý (Houdek), 29. Fiala (Korhoň, Houdek), 30. Čuřík (Pokorný, Černý), 31. Čuřík (Houdek, Černý), 44. Fiala (Kolouch, Korhoň), 48. Zabloudil (Čuřík, Beutl), 54. Kolouch (Korhoň), 57. Korhoň (Fiala, Kolouch) – 12. Juránek (Ambrož), 18. Burian (Dora), 34. Burian (Vaverka, Vaněk). Rozhodčí: Filip Čech, Ivan Čuňočka — Libor Halás, Dominik Viskot. Diváků: 397.

Sestava Prostějova: D. Sedlář (M. Micka) — M. Fojtášek, O. Pokorný, I. Peštuka, V. Beutl, T. Houdek, R. Jedlička — J. Zitka, M. Černý, M. Pěcha, J. Čuřík, P. Kolouch, M. Zabloudil, T. Vyroubal, L. Duba, O. Fiala, L. Korhoň, D. Píchal. Trenér: Michal Janeček.

Sestava Břeclavi: J. Michálek (D. Padělek) — R. Kruták, D. Vaněk, J. Čaněk, K. Rýpar, M. Göndör, M. Dora, K. Burian, D. Směřička — M. Jurica, M. Gabriška, M. Papp, Z. Ambrož, Š. Javůrek, A. Abazaj, O. Ling, R. Juránek, K. Lokaj, A. Jajcay, J. Vaverka, F. Hrbatý. Trenér: Michal Kuba.

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRA

Michal JANEČEK – SK Prostějov 1913

„Po páteční blamáži jsme si něco řekli, protože takto se nechceme prezentovat. Na mužstvu jsem viděl od začátku odhodlání, že si za finálovým soubojem půjde. Věděli jsme, že jsme hokejově lepší, ale stálo nás to spoustu sil v předchozích zápasech. První třetina byla ještě nervóznější, dostali jsme dvě branky. Ale i o přestávce jsem cítil, že všichni vědí, že to dnes dokáží. To se povedlo zlomit už ve druhé části. Kluky musím pochválit za příkladný výkon, kde už jsme pak jasně ukázali, že je postup zasloužený.“