Po pětizápasovém semifinálovém dramatu s Břeclaví naskočili hokejisté SK Prostějov 1913 po třech dnech odpočinku do finálové série Krajské ligy mužů Jižní Moravy a Zlína. Soupeřem jim byla v domácím prostředí Kroměříž, jejíž hokejisté se netají cílem postoupit minimálně do baráže o II. ligu.

První finálový zápas začal opatrně z obou stran, první střelu na bránu vyslal až na konci třetí minuty  Berčák, hostující gólman Fajgl byl ovšem na místě. O minutu později se střelecky neprosadili ani Černý s Houdkem. A mohl přijít trest. V 5. minutě si hosté z brejku vypracovali tutovou šanci, ale prostějovský brankář Micka předvedl po střele Hradila parádní zákrok. Stejně tak o dvě minuty později, když se před ním po zaváhání prostějovské obrany objevil nehlídaný Matějka. Gólman Micka držel šance eskáčka i v dalším průběhu první třetiny, kdy famózními zákroky přiváděl kroměřížské útočníky k šílenství. V závěru prvního dějství hráli Prostějované přesilovku, ve které Zabloudil jako falešný obránce napálil od modré čáry tyčku kroměřížské svatyně!

Druhá třetina začala náporem prostějovského eskáčka a ve 25. minutě předvedla první „lajna“ krásnou kombinaci, na jejímž konci stál po přesné přihrávce Černého kanonýr Čuřík 1:0. Prostějovští hokejisté v tuto chvíli byli i nadále aktivní, bohužel však nedokázali své šance přetavit v úspěchy. Hosté trpělivě čekali na chyby prostějovské obrany a dočkali se. Ve druhé polovině prostřední části hry stačilo Kroměřížským necelých sedm minut, aby výsledek otočili. Po kvalitních a rychlých protiútocích postupně gólmana Micku překonali Světlík, Matula a Zavřel.

Hokejistům SK Prostějov 1913 viditelně docházely síly, přesto se ještě domácí bojovníci pokusili o obrat. Ve 47. minutě hráli domácí přesilovku a po šachové partii v útočném pásmu a přihrávkách Černoška a Koloucha trefil nad rameno gólmana Fajgla Pokorný. Snížení skóre na 2:3 vlilo Prostějovanům novou krev do žil, ovšem na zvrat jim už nestačily síly. Hosté dalšími dvěma brankami Světlíka a Rosendora pečetili své vítězství v prvním finálovém utkání.

Stínem zápasu byly oboustranné emoce v jeho samém závěru, kdy po tvrdém zákroku kroměřížského obránce zkolaboval domácí útočník Pěcha. Zbytek prvního finále se už nesl v duchu vzájemných šarvátek mezi jednotlivými hráči.

První finále mělo ovšem výbornou kulisu, dorazilo 536 diváků a také zásluhou hostujících fanoušků byla vytvořena pravá hokejová atmosféra.

 

HLASY TRENÉRŮ

 

Michal JANEČEK – SK Prostějov 1913

„Podle mého názoru se o vývoji zápasu rozhodlo už v první třetině, kdy jsme neproměnili hned několik vyložených šancí. Kdybychom vedli dva nebo tři nula, mohlo se utkání vyvíjet úplně jinak. Na kdyby se ale samozřejmě nehraje. Nemyslím si, že kluci byli dnes nějak svázaní. My už máme splněno, jdeme dál a uvidíme, kam nás to až pustí. Máme za sebou těžkou sérii s Břeclaví, ale nechceme se vymlouvat na únavu. Pokud se podaří zachovat sestavu, určitě nějaký zápas pro sebe ještě urveme.“

 

Zdeněk BEČKA – HK Kroměříž

„Dnes to byl konzistentní výkon celého našeho mančaftu. Prostějov do nás ze začátku trošku šlápl, s čímž jsme se museli srovnat. Přiznám se, že nám nevyhovovala dlouhá pauza, kterou jsme na rozdíl od domácích měli. Prostějov hrál semifinále na pět zápasů, což dnes mohlo hrát také svoji roli. Soupeři viditelně v závěru ubývaly síly. V utkání jsme ale hráli až příliš často v oslabení, což budeme muset v dalším průběhu finále vypilovat. Vedeme 1:0, ale teď se musíme připravit na další zápasy, které budou proti Prostějovu enormně těžké.“ 

 

Krajská liga mužů Jižní Moravy a Zlína – 1. finále

SK Prostějov 1913 – HK Kroměříž

2:5 (0:0, 1:3, 1:2)

Branky a nahrávky: 25. Čuřík (Černý), 47. Pokorný (Černošek, Kolouch) – 32. Světlík (Rosendorf, Zavřel), 35. Matula (Jergl, Matějka), 39. Zavřel (Matějka), 50. Světlík (Matějka, Strýček), 52. Rosendorf (Matějka, Světlík). Rozhodčí: Jan Pavel, Viktor Schenel — Tomáš Chramosta, Bohuslav Maloušek. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:2. Diváků: 536.

Sestava Prostějova: M. Micka (M. Dubský) — O. Pokorný, I. Peštuka, V. Beutl, R. Jedlička, T. Houdek, M. Černošek, A. Masare — D. Píchal, M. Černý, M. Pěcha, J. Čuřík, P. Kolouch, M. Zabloudil, T. Vyroubal, L. Duba, L. Korhoň, T. Berčák. Trenér: Michal Janeček.

Sestava Kroměříže: T. Fajgl (R. Pražan) — J. Jergl, P. Augustín, L. Rosendorf, R. Šťastný, D. Opravil, P. Strýček, M. Vávra — D. Hubík, F. Laciga, A. Hradil, L. Kaukič, D. Matula, D. Opravil, L. Světlík, J. Matějka, V. Netopil, P. Zavřel, J. Jelínek. Trenér: Zdeněk Bečka.