Březen za kamna vlezem. Tak tam vlezme a pojďme zase zalistovat v prostějovských kronikách. V březnu 1954 se novým majitelem všech fondů v muzeu, archivu a galerii stal okresní národní výbor. V březnu 1974 se poprvé ve městě uskutečnil koncert pro dárce krve, bylo jich celkem 500. MNV vytvořil orgán pod názvem Inspekce veřejného pořádku. Tvořilo ho šest prověřených jedinců, kteří nafasovali šedé uniformy a žluté pásky na rukávu.

Lidová tvořivost nelenila a během chvilky se těmto lidem začalo říkat „šedí vlci“. Bylo to sice úsměvné, ale tito lidé dokázali hodně škodit. Ve městě se i v této době nacházelo 23 drobných provozoven různého typu, šlo hlavně o lidi důchodového věku, k jejichž činnostem patřila například oprava obuvi. Proběhl konkurz na herce do začínajícího HaDivadla. Vybráno jich bylo 20. Smutnou zprávou bylo úmrtí PhDr. Bohumila Hacara, matematika, astronoma, který působil na bývalém reálném gymnáziu. PhDr. Bohumil Hacar, docent přírodovědecké fakulty University Palackého v Olomouci, se narodil 9. února 1886 v Praze. Po maturitě na gymnasiu v Kroměříži studoval jeden rok na Universitě Karlově v Praze a dále na universitě ve Vídni. V r. 1911 byl promován na doktora filosofie. Po první světové válce působil jako středoškolský profesor na gymnasiích v Brně, Prostějově, Šumperku a znovu v Prostějově. Po obnovení University Palackého v Olomouci byl v r. 1948 povolán pro své vynikající vědecké i pedagogické kvality za učitele na tehdejší pedagogickou fakultu. V r. 1958 odešel doc. dr, B. Hacar na zasloužený odpočinek; i potom ještě dva roky působil jako externí učitel na Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci. Vědecké práce dr. B. Hacara se týkají jednak studia proměnných hvězd, jednak teorie vyučování astronomii. První práce, uveřejněná v r. 1927, pojednává o vizuálních pozorováních hvězd SS Geminorum, V Ursae Minoris a x Cygni. V dalších letech navázal pracemi o hvězdách RV Tauri a Y Cygni (1929), SZ Aquilae (1932), o krátkoperiodických cefeidách RR Lyrae (1937) a XX Cygni (1942). Po druhé světové válce uveřejnil dr. Hacar tři práce ve sborníku Práce Moravskoslezské akademie věd přírodních a ostatní studie v Acta Universitatis Palackianae Olomucensis. Bohaté pedagogické zkušenosti dr. Hacara jsou uloženy v řadě knižních publikací. V r. 1948 vyšla kniha Mechanika sluneční soustavy. Z vysokoškolských učebních textů uveďme dílo Astronomie a Metodika vyučování astronomii. V r. 1963 vydalo Státní pedagogické nakladatelství v Praze vysokoškolskou učebnici Úvod do obecné astronomie, která je po dlouhém období jedinou učebnicí svého druhu vydanou v češtině. Pro studenty středních škol vyšla v r. 1966 Hacarova příručka Základy mechaniky nebeských těles.

A co březen 2014? Rada města v březnu schválila návrh odboru správy a údržby majetku města na rozpočtové opatření za účelem využití nevyčerpaných prostředků na zimní údržbu místních komunikací k celoplošným opravám chodníků. Vzhledem k velmi mírnému průběhu zimy v období leden až únor 2014 a dlouhodobé předpovědi počasí na měsíc březen bylo možné přesunout 700 tisíc korun z položky na zimní údržbu komunikací na realizaci dalších celoplošných oprav chodníků ve městě. Plán oprav komunikací pro pěší se tak mohl rozšířit o dvě lokality – ulici Domamyslickou a hlavní chodník na Sídlišti Svornosti. Dne 16. března zasáhl Prostějovsko silný vítr a hasiči měli plné ruce práce. K popadaným stromům a větvím vyjížděli nejen v Prostějově, ale i do Malého Hradiska, Budětska, do Ptení, kde spadl sloup elektrického vedení, dále do Hluchova, Mostkovic, Lipové a dalších obcí regionu. I nadále se naše město muselo obejít bez loga. Na původních pěti návrzích vzešlých z veřejné soutěže se radní neshodli ani poté, co se k nim na webu města vyjadřovali Prostějované. Nové logo, které vypracovala brněnská grafička Věra Marešová, přineslo tolik kontroverzních názorů, že radní z podpisu smlouvy o autorských právech raději ustoupili.