Ke třetímu finálovému utkání přijela Kroměříž na prostějovský zimní stadion hodně sebevědomá. Po celou neděli se na sociálních sítích objevovaly optimistické komentáře kroměřížských hokejistů, kteří tvrdili, že do Prostějova už jedou pouze provést kosmetickou změnu na finálovém výsledku 3:0. Omyl, páni Kroměřížané...

 

HK Kroměříž přijel do Prostějova proměnit první ze dvou finálových mečbolů. Jeho hráči před zápasem skutečně sršeli sebevědomím. Třetí finále se hrálo opět před výbornou kulisou, dorazilo rekordních 913 diváků, z toho zhruba třetina hostujících fanoušků.

Samo utkání ale začalo oboustranně opatrně. Už ve druhé minutě ale zbytečně fauloval obránce Masare a hosté dostali příležitost přesilové hry. V oslabení ale domácí tým podržel vynikajícími zákroky brankář Sedlář. Ještě hůře bylo o tři minuty později, kdy šel na trestnou lavici Houdek a Kroměřížští opět sevřeli naše mužstvo před Sedlářem. Tentokrát měli Prostějované štěstí, protože po kombinaci první lajny hostů minul Matula odkrytou bránu domácích. Eskáčko se postupně snažilo hru vyrovnat, což se podařilo. Od 10. minuty, kdy spálil Novosad bekhendovou střelou naprostou tutovku, byli Prostějované až do první sirény jasně dominujícím celkem. Na ledě řádila především dvojice Čuřík se Zavadilem, které při zranění Michala Černého doplnil v první lajně Kolouch. Drtivý tlak si vzápětí vytvořil i druhý útok, ovšem Fiala ani Korhoň své šance také neproměnili. Až přišla šťastná 19. minuta. Nejprve se vydal na rychlou cestu přes celé kluziště mladý obránce Masare, který před bránou hostů našel zcela volného Novosada. A ten se tentokrát nemýlil – 1:0. Radost domácích fanoušků nestačila ještě dozrát, když ihned po následném buly se zmocnil puku Kolouch, který ho nahodil na gólmana Fajgla. A, světe, div se, jinak výborný brankář puk minul lapačkou – 2:0 pro domácí eskáčko!

Během prostřední části hry domácí hokejisté výrazně polevili ve svém výkonu, ale až do poloviny utkání eskáčko drželo dvoubrankový náskok. Ve 30. minutě ovšem hosté využili rychlý brejk do naší otevřené obrany a Světlík snížil na 2:1. Tlak Kroměříže narůstal a hosté se snažili o vyrovnání. Ve 39. minutě zabránil gólu obětavým zákrokem domácí Píchal, který si lehl do rány Rosendorfa.

Třetí třetinu Prostějované nezačali špatně a ve 43. minutě dokonce dostali možnost přesilovky. Ta ale byla sehrána prachbídně, navíc liknavou rozehrávku našich obránců využil Zavřel, který ve 44. minutě při vlastním oslabení vyrovnal na 2:2. Diváci ale hnali eskáčko ke zteči, na což hokejisté slyšeli. V 52. minutě nahodil puk od modré čáry na brankáře Fajgla prostějovský obránce Houdek a opora týmu Kolouch jemnou tečí strhl vítězství domácích na jejich stranu – 3:2. Hosté v samém závěru tlačili, ale vynikajícími zákroky podržel eskáčko brankář Sedlář. Kroměříž neuspěla ani v dlouhé hře bez brankáře. Naopak hráči eskáčka měli možnost pojistit vítězství střelou do prázdné brány, ale Duba i Kolouch už tyto šance nevyužili. I tak ale těsné vítězství Prostějova vrací finálovou sérii opět do Kroměříže. 

HLASY TRENÉRŮ

 

Michal JANEČEK – SK Prostějov 1913

„Toto utkání jsme začali velice dobře a vedli jsme 2:0. Mrzí mě ale, že jsme v této fázi zápasu neodskočili o více branek, šance na to rozhodně byly. Ve druhé třetině jsme navíc výrazně polevili. Nevím jak je to možné, musíme si to v kabině vyříkat. V závěrečné části hry byla velká škoda toho, že jsme při přesilovce chybovali v rozehrávce ve vlastním pásmu a soupeř lehce vyrovnal. Vážím si ale na hráčích skutečnosti, že jsme zbytek zápasu odbojovali a šli si poctivě za vítězstvím.“

Zdeněk BEČKA – HK Kroměříž

„Byl to naprosto vyrovnaný zápas, ve kterém rozhodovaly maličkosti. Chybou bylo, že jsme dlouho dotahovali dvoubrankové manko. Sice se nám to podařilo, ale stálo to hodně sil. Zároveň jsem si všiml, že na našich hráčích byla v závěru už vidět tak trochu únava. Navíc nám chybělo štěstí, to se dnes přiklonilo na stranu Prostějova. No nic, oklepeme se a v pátek to doma rozhodneme! Určitě si na to věříme, i když lepší by bylo rozhodnout už dnes tady v Prostějově!“  

Krajská liga mužů Jižní Moravy a Zlína – 3. finále

SK Prostějov 1913 – HK Kroměříž

3:2 (2:0, 0:1, 1:1)

 

Branky a nahrávky: 19. Novosad (Masare), 19. Kolouch (Čuřík), 52. Kolouch (Houdek, Zabloudil) – 30. Světlík (Matějka, Strýček), 44. Zavřel (Matějka). Rozhodčí: Ivan Čuňočka, Michael Kohoutek — Radek Husák, Dominik Viskot.

 

Sestava Prostějova: D. Sedlář (M. Micka) — O. Pokorný, R. Jedlička, T. Houdek, J. Kropáč, M. Černošek, A. Masare — Z. Novosad, D. Píchal, J. Čuřík, P. Kolouch, M. Zabloudil, T. Vyroubal, L. Duba, O. Fiala, J. Zitka, L. Korhoň. Trenér: Michal Janeček.

Sestava Kroměříže: T. Fajgl (R. Pražan) — J. Jergl, P. Augustín, L. Rosendorf, R. Šťastný, D. Opravil, P. Strýček, M. Vávra — D. Hubík, F. Laciga, L. Kaukič, D. Matula, P. Jurča, D. Opravil, L. Světlík, J. Matějka, V. Netopil, A. Hradil, P. Zavřel, J. Jelínek. Trenér: Zdeněk Bečka.