Městu Prostějov se nepodařilo obhájit prvenství v krajském kole srovnávacího výzkumu Město pro byznys a v letošním roce skončilo druhé za Olomoucí. Právě Olomouc je tak nejlepším městem z hlediska podnikatelského potenciálu v celém Olomouckém kraji. Podnikání se ale velmi dobře daří také v Prostějově a Mohelnici.

Ukázaly to letošní výsledky srovnávacího výzkumu Město pro byznys. Analytici agentury Datank v něm hodnotí všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části Hlavního města Prahy.

Olomouc umí čerpat dotace

Statutární město Olomouc zaznamenává v rámci kraje vůbec nejvyšší počet ekonomických subjektů v přepočtu na 1000 obyvatel, velmi vysoký je zde také podíl firem s více než 250 zaměstnanci na celkovém počtu ekonomických subjektů. Rozvoji podnikání přispívá dobrá dopravní dostupnost a do budoucna rovněž nízký index stáří, tedy poměr osob starších 65 let ku mladším 15 let. 
„Pro nás je důležité, že se po složitých covidových a krizových letech podnikatelská aktivita ve městě nezastavila. Nakonec i kritéria, kde jsme byli úspěšní, která se netýkají jen podnikatelského prostředí, ale města jako celku, zejména pokud jde o čerpání evropských dotací, za něž jako město také odpovídáme v rámci celé olomoucké aglomerace, beru jako úspěch celého týmu na radnici, který se na tomto podílí,“ říká primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

 

Prostějov zazářil v testu elektronické komunikace, v Mohelnici přibývá podnikatelů

Prostějov se může pochlubit v rámci Olomouckého kraje nadprůměrným počtem dokončených bytů, a to i v přepočtu ku změně počtu obyvatel. Radnice také směřuje nadprůměrné finanční prostředky do oblasti bydlení, stejně jako do oblasti sportu. Zároveň však vynakládá v rámci kraje nejnižší finance na dluhovou službu. Zejména se Prostějov blýskl v testu elektronické komunikace. Ten ověřuje prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů kvalitu a rychlost odpovědí živnostenských úřadů. Bronzovou příčku obsadila Mohelnice, která v rámci regionu zaznamenává nadprůměrný meziroční nárůst počtu ekonomických subjektů. Zároveň je ve městě při porovnání s ostatními relativní dostatek volných pracovních sil. Město vynakládá finanční prostředky především do oblasti vzdělávání a kultury. Podnikatele jistě potěší i nízký koeficient daně z nemovitosti. „Každoroční vyhlašování regionálních výsledků srovnávacího výzkumu Město pro byznys již tradičně patří do programu krajských setkání představitelů Svazu měst a obcí ČR se zástupci místních samospráv. Těší nás jejich zájem, se kterým prezentují svoje města jako moderní místa se širokou nabídkou podnikatelských aktivit. Pro ně samé je důležité i srovnání a srovnávání s podobně velkými sídly a sdílení dobré, ale i špatné praxe. Oceněná města jsou v každém kraji nositeli nových vizí a pokroku, který dokázala přetavit v moderní a život usnadňující projekty,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

 

Celkové pořadí – Město pro byznys 2023

1. Olomouc

2. Prostějov

3. Mohelnice

4. Přerov

5. Uničov

6. Jeseník

7. Zábřeh

8. Litovel

9. Hranice

10. Lipník nad Bečvou

11. Šternberk

12. Šumperk

13. Konice