Dobré pivo, pohoda a po část odpoledne i sluníčko. Tak vypadal začátek sezóny Na Skale, v místě kousek za Vranovicemi směrem na Vincencov. Spolek Skaláci zde v sobotu uspořádal první setkání místních, na němž nechyběla pohodová atmosféra ani občerstvení. A určitá úleva, čekání na začátek posezení se totiž protahovalo kvůli koronaviru.

„Jsme velice rádi, že to povolili. Jde o první akci a těší nás, že lidi přišli. Máme mexický guláš, makrely a stejně tak točené pivo. A taky dezinfekci,“ hlásil s úsměvem za organizátory Dalibor Kučera, který měl přitom s kolegy plné ruce práce. Aby ne, lidí se sešlo opravdu hodně. Gulášek vypadal výborně a nebylo divu, že lákal další a další příchozí, fronta se postupně dál prodlužovala. Ostatně místo je hodně atraktivní, dá se posedět u dobrého jídla v přírodě a nechat vyřádit děti.

 

Na Skale je vlastně zatopený lom se skálou, na jehož dně je malé jezírko. „Účast je hojná. A žádné dítě ještě v lomu neskončilo. Voda je dost špinavá. Když byla čistá, mívali jsme zde vor, na kterém jezdívaly děti. Ale někdo ho rozbil,“ prozrazuje Kučera. Jde také o místo plné vzpomínek. „Prožili jsme zde celé mládí, byli jsme tu pořád. Chodívali jsme se sem učit plavat, potápět, kouřit i na rande,“ vzpomíná starší muž u piva s úsměvem. „Frkli mě sem a nauč se plavat. Člověk pil vodu i s čolky,“ směje se.

Současnost, kdy je místo udržované a průběžně se zde seče tráva a pořádají akce, je přitom místním taky blízká. „Je to tu moc pěkné, rádi se zde scházíme. Je to tady fajn,“ konstatovala se spokojeným úsměvem žena sedící naproti.