Loňský finalista a vítěz z roku 2019 Pablo Andujar bude nejvýše nasazeným hráčem 28. ročníku tenisového turnaje MONETA Czech Open, který odstartuje v areálu NTC MORAVA Za Kosteleckou ulicí v Prostějově kvalifikací pro účast v hlavní soutěži už tuto neděli 13. června. O další tituly na největším mužském podniku v České republice se bude hrát na prostějovských kurtech do soboty 19. června, kdy je na programu finále dvouhry. Hlavním favoritem má být španělský antukový specialista Pablo Andujar. Největším vyzyvatelem bude domácí jednička Jiří Veselý, z první světové stovky jsou přihlášeni ještě Ital Mager a Argentinec Coria. Titul z loňského roku bohužel nepřijede obhajovat Kamil Majchrzak z Polska. Pořadatelé kvitují, že udrželi turnajové prize-money z let minulých ve výši 92 040 eur, čímž potvrdili pozici největšího mužského turnaje v České republice!

„S Pablem máme velice korektní vztahy, rád se sem vrací. Bude startovat potřetí v řadě, je to pro něj důležitý turnaj, na kterém obhajuje hodně bodů. Jsme rádi, že má momentálně výbornou formu. V Paříži porazil Dominica Thiema a v Ženevě Rogera Federera. Těšíme se, že nám své umění předvede také v Prostějově,“ přiblížila Andujara, 68. hráče světového žebříčku ATP, turnajová ředitelka Petra Černošková.
Do okruhu favoritů bude patřit také nejlepší domácí tenista Jiří Veselý, před French Open 71. hráč světa. „V Prostějově jsem vyrůstal odmalička. Vyhrál jsem tady už třikrát challenger v relativně nízkém věku. Rád bych udělal rekord, ale to bych předbíhal,“ nastínil vítěz z let 2014, 2015 a 2017, který tento týden absolvuje travnatý podnik ve Stuttgartu a čeká jej tak netradiční přesun z trávy na antuku.
Přihlášeni jsou dále Gianluca Mager (85. ve světovém žebříčku ATP) z Itálie, Federico Coria (96.) z Argentiny, Pedro Martinez (102.) ze Španělska, Jozef Kovalík (127.) ze Slovenska, Andrej Kuzněcov (130.) z Ruska, Henri Laaksonen (150.) ze Švýcarska či další Slovák Martin Kližan (176.). Z Čechů se do hlavní soutěže vlezl ještě Zdeněk Kolář (231.), pod čarou momentálně jsou Vít Kopřiva (260.), Jiří Lehečka (288.), Michael Vrbenský (296.), Jonáš Forejtek (319.) či Václav Šafráne (374.) „Myslím, že startovní pole je velice kvalitní,“ poznamenala Černošková.
Pořadatelé tradičně myslí s volnými kartami především na tuzenské hráče. Těm chtějí umožnit, aby v prostějovském areálu získali důležité body do světového žebříčku ATP. Majitele karet určí vývoj těsně před startem turnaje podle případných odhlášek.
Tento postoj naprosto koresponduje s představou titulárního partnera. „Dlouhodobě podporujeme český tenis a jeho mladé naděje. Je to pro nás čest i potěšení. Chceme pomoci hráčům nastupující generace, aby si mohli splnit své sny. Věříme, že z nich časem vyrostou třeba i grandslamoví šampioni,“ přiblížila postoj titulárního partnera Eva Furdová, oblastní manažerka retailové sítě MONETA Money Bank.
Mezi startujícími se objeví prakticky celá domácí špička a také elitní hráči ze Slovenska. „Bude to takové menší česko-slovenské mistrovství. Hrají skoro všichni nejlepší čeští hráči a asi pět Slováků,“ komentoval startovní listinu s úsměvem šéf pořádající společnosti TK PLUS Miroslav Černošek, který ocenil vstřícný postoj Českého tenisového svazu k turnaji. „Někteří partneři kvůli covidové situaci odešli, s výraznou pomocí svazu se nám ale podařilo turnaj zachovat na úrovni předchozích let. To v současné době vnímám jako poměrně velký úspěch. Jiní pořadatelé museli snížit turnajové dotace,“ podotkl Černošek.
Před startem hlavní soutěže proběhne 13. června podstatná část kvalifikace, o den později už budou na programu její finálové zápas a také úvodní zápasy 1. kola. Finále dvouhry bude 19. června. „Byli bychom rádi, kdyby se finále čtyřhry uskutečnilo už o den dříve. V plném proudu bude travnatá část sezóny. Chceme dát hráčům prostor na přesun,“ plánuje Petra Černošková.
Turnaj může navštívit až 700 diváků. „Budou muset mít roušku nebo respirátor. A samozřejmě budeme měřit teplotu a patrně i vyžadovat test nebo očkování tak, jak je to běžné. Za podporu diváků budeme určitě rádi my i hráči,“ vzkazuje Černošková.
Platná nařízení tak mají prakticky jediný nepříjemný dopad. Díky nim letos podruhé v řadě nebude dříve hodně oblíbená exhibice bývalých elitních tenistů. „Je to pochopitelně škoda a nemáme z toho žádnou radost. Na prvním místě je ale turnaj jako takový. Věříme, že se k exhibičním lahůdkám vrátíme už za rok, kdy se snad vše dostane opět do běžných kolejí,“ dodala ředitelka MONETA Czech Open 2021.

historičtí vítězové

rok      vítěz
2020    Kamil Majchrzak Polsko
2019    Pablo Andújar Španělsko
2018    Jaume Munar Španělsko
2017    Jiří Veselý Česko
2016    Michail Kukuškin Kazachstán
2015    Jiří Veselý Česko
2014    Jiří Veselý Česko
2013    Radek Štěpánek Česko
2012    Florian Mayer Německo
2011    Jurij Ščukin Kazachstán
2010    Jan Hájek Česko
2009    Jan Hájek Česko
2008     Augustín Calleri Argentina
2007    Sergio Roitman Argentina
2006    Jan Hájek Česko
2005    Jarkko Nieminen Finsko
2004    Radek Štěpánek Česko
2003    Radek Štěpánek Česko
2002    Guillermo Coria Argentina
2001    Bohdan Ulihrach Česko
2000    Andreas Vinciguerra Švédsko
1999    Richard Fromberg Austrálie
1998    Richard Fromberg Austrálie
1997    Bohdan Ulihrach Česko
1996    Andrej Česnokov Rusko
1995    Andrea Gaudenzi Itálie
1994    Karol Kučera Slovensko

 

PROGRAM MONETA CZECH OPEN 2021

neděle 13. června kvalifikace dvouhry
pondělí 14. června finále kvalifikace, 1.kolo dvouhry
úterý 15. června 1. a 2. kolo dvouhry, 1. kolo čtyřhry
středa 16. června 2. kolo dvouhry, čtvrtfinále čtyřhry
čtvrtek 17. června čtvrtfinále dvouhry, semifinále čtyřhry
pátek 18. června semifinále dvouhry, finále čtyřhry
sobota 19. června finále dvouhry

 

!!! UŽ PŘÍŠTĚ !!!

Tradiční speciální příloha u příležitosti challengeru MONETA CZECH OPEN 2021 vyjde jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 14. června, tedy v den oficiálního zahájení turnaje.

Těšit se můžete na tradiční servis, exkluzivní rozhovor s ředitelkou turnaje, představení hvězd i podrobný harmonogram největšího podniku svého druhu v Česku.