Tak jako každý rok (případně půlrok), i tentokrát si na chvíli zahrajeme na věštce. Alespoň fotbalové. Znovu si totiž dovolíme tipnout to, jak se celku 1.SK Prostějov v následující půlce sezóny povede. A to jak po stránce individuální, tak týmové. Důležité jsou totiž obě. Na následujících řádcích se budeme zaobírat třeba tím, kdo se ukáže být střelcem či rozdílovým hráčem, kdo nastřádá nejvíce minut nebo žlutých karet. Nebo který z hráčů se třeba neprosadí. Odhadneme rovněž to, zda se Prostějovu bude dařit doma, venku a jak to skoulí celkově. Snad tentokrát budeme mít přesnější odhad, v minulém půlroce jsme poněkud nadsadili minuty několika borcům, za top střelce jsme tipovali Omaleho a nesprávně jsme tušili, že si brankáři rozdělí zápasy rovným dílem…

Brankářská jednička

Tip Večerníku: Filip Mucha

Eskáčko nastoupí do sezóny se dvěma brankáři Filipem Muchou a Michalem Bártou. Naposledy jsme tipovali, že jasná jednička nebude. Byl jí ale nakonec (podle vytíženosti) Filip Mucha. Ten odchytal skvělou sezónu a my nemáme důvod se domnívat, že ji nezopakuje. Tím si opět vyslouží post brankářské jedničky. Náš tip na podzim? Mucha odchytá 11 zápasů, Bárta 5. Bártovi přitom při rozhodování trenéra, komu dát přednost, nepomůžou ani ne úplně jisté rozehrávky, které místy předvádí.

Nejlepší střelec

Tip Večerníku: Vasil Kušej

Minule jsme tipovali Omaleho a Koudelku. Oba hráli velmi solidně, vypracovávali si šance, nigerijský záložník však proměnil jen jednu a jeho český kolega dvě. Nyní si podle Večerníku přinejmenším Koudelka bude počínat lépe, tipujeme mu na podzim čtyři vstřelené branky. Předčí ho však v tomhle směru Vasil Kušej. Teprve dvacetiletý hráč se jeví velmi dobře, je šikovný na míči, umí neskutečně zrychlit a dokáže se dostávat do řady šancí. Rovněž může být tím, kdo strhne tým k lepšímu výkonu. Věříme (a doufáme), že se na podzim prosadí šestkrát. A pořadí za ním? Již zmíněný Koudelka se Žákem a dále Kopřiva.

Nejvytěžovanější hráč

Tip Večerníku: Daniel Bialek, Jakub Kopřiva

Zde je velice těžké odhadovat. Přidržíme se tedy minulé sezóny jako vodítka. Jiráček pravděpodobně bude hrát velké porce zápasů, to už se u hráče takového kalibru čeká. Přeci jen o něco více vytěžovaný bude ale jeho parťák Kopřiva, který je ve středu hřiště se svým přehledem a přesnými nahrávkami prakticky nepostradatelný. Důležitý pilíř zadních řad pak je Daniel Bialek, který – nebýt loňského zranění v Hradci Králové – mohl v tomhle směru klidně vládnout statistikám. I jemu tipujeme, že toho odehraje opravdu hodně a místy toho bude mít až „plné kecky“.

Největší „hříšník“

Tip Večerníku: Solomon Omale

V kartách to byla pro Prostějov jasná záležitost. O parník byl „nejlepší“ Solomon Omale s jedenácti kousky. Nic naplat, hraje agresivně, sbírá řadu balónů, kazí soupeři rozehrávku. A i karty k tomuto stylu hry patří. Podzim nebude výjimkou. Omale opět v tomhle směru porazí spoluhráče na hlavu. Konkurentem mu bude jen podobně hrající Martin Sus a taky Filip Žák. Ten sice nehraje tak agresivně, jeho stížnosti na výroky rozhodčích ale arbitři nenechají vždy bez povšimnutí.

Neprosadí se

Tip Večerníku: –

Zde se přeci jen tipování zdržíme. Nechceme dopředu některého z hráčů ostrakizovat jako adepta na „Černého Petra“ a konec v týmu. Za sportovní redakci naopak věříme (a držíme v tom palce!) že se hráčům eskáčka bude dařit více či méně přiměřeně dle jejich kvalit a očekávání trenérského štábu.

Zápasové statistiky

Tip Večerníku: venku to bude horší

Minulou sezónu eskáčko válelo venku. A suverénně ovládlo statistiky venkovních zápasů. Doma už to ale taková sláva nebyla. Jedenácté místo? Možná až šok. V tomhle směru máme my amatérští fotbaloví věštci jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Ta dobrá je, že doma už to bude lepší. Hráčům nyní nebudou utíkat výsledky. A divočiny jako s Vlašimí nebo Duklou budou minulostí. A co ta špatná? Náš tip je, že venku už to nebude tak dobré jako posledně. Až takový úspěch na hřištích soupeřů se jen tak neopakuje. Odhadujeme naopak, že výkony a zisky bodů doma a venku budou vyrovnanější až srovnatelné.

Konečné umístění po podzimu

Tip Večerníku: 4. místo

Předseda klubu František Jura na tiskové konferenci před začátkem soutěže hovořil o tom, že by se rád pohyboval kolem 4. místa. Málo ambiciózní po tak skvělé sezóně? Ne tak docela. Je třeba myslet na to, že nově v soutěži budou týmy jako Opava, Brno nebo Příbram. Žižkov povzbuzený udržením se v soutěžích pak bude rovněž neskutečně nabuzený. A nesmí se zapomenout ani na takovou Líšeň! Liga tak bude našlapanější a tomu odpovídají i ambice Jury. Jsou přitom realistické, Prostějov skutečně nakonec obsadí velmi pěkné čtvrté místo. Zcela zaslouženě.