Také trpíte dlouhodobými strachy a úzkostmi? Víme, jak s nimi pracovat!

Znáte to. Dlouhodobě sevřený žaludek, stav na zvracení či nespavost vyvolávají v člověku zoufalost, marnost a vyčerpání... Kolikrát ani nevíme, proč se to děje, ale prostě jsou tyto emoce a fyzické pocity s námi a někdy i po delší čas. Není asi divu, dnešní doba nás nutí žít ve shonu, okolí na nás vyvíjí tlak, svět se v poslední době zdá jako převrácený, ale někdy kupředu ženeme sami sebe, a to ať už vysokými nároky, očekáváním, neustále přemýšlíme nad budoucností, vracíme se do minulosti, trápí nás vztahy. Někdy se dokonce začnou objevovat i obavy ze strachů.

Dlouhodobé strachy a úzkosti vznikají většinou z volby, která může mít jisté důsledky a dopady, ze kterých máme velké obavy. Obavy ze ztráty, změny, smrti apod. Šíří se v člověku čím dál více a tak dlouho, dokud mu odporuje. Někdo se strachu postaví čelem, jiný raději uteče (vědomě nebo nevědomě), pokud to jde, což ale není vždy řešení. Nicméně jsme jen lidé. Každý vždy jedná tak, jak v jisté chvíli dovede, proto si v tomto odpusťte a netlačte na sebe, ať lze se strachem lépe pracovat. Velice podstatné však je si strach připustit, ať už je z čehokoliv. Strachu se zbavíme tehdy, pokud mu přestaneme odporovat. Tímto nás úzkostné stavy (špatně od žaludku, panické záchvaty, třes atd.) postupně přejdou. Přijměte, co cítíte, veškeré prožitky a zkuste si pokud možno pojmenovat to, co si myslíte, že ve vás vzbouzí strach a úzkosti. Přiznejte si sami pro sebe cokoliv z vašich strachů a úzkostí a po celou dobu u toho zhluboka dýchejte. Uvolněte celé tělo včetně břicha, klidně dýchejte do břicha tak dlouho, dokud neodstraníte napětí z této části těla. Připuštění vašich obav, strachů a úzkostí může nějakou dobu trvat, někomu den, týden někomu i měsíce, než se s nimi ztotožní. základem je žít teď a tady, v přítomnosti, za každou cenu se snažte udržet mysl v přítomnosti, protože všechny strachy plynou pouze z budoucnosti. Ve skutečnosti a ve své hluboké podstatě není na světě nic, čeho bychom se mohli bát. Každá situace se děje z nějaké důvodu, nic se neděje náhodou, protože náhody neexistují, vše nás má někam zavést a vše je skutečně tak, jak má být. K tomuto trvá se dopracovat, ale jakmile dojdete k tomuto pochopení, značně se vám u spousty věcí v životě uleví. Silnou pomůckou pro překonání strachu je metoda, kterou jsem se dozvěděla z knihy „Vzestup po úrovních vědomí“ od Dr. David R. Hawkinse. Metoda se jmenuje „A co bude potom“. Jak sám autor v knize popisuje: „V tomto procesu se strach nechá působit. A pak to, co tento strach způsobilo, necháme projevit, jako by se to ve skutečnosti stalo.“

Například:

„Obávám se, že ztratím svou práci.“

„A pak co?“

„Pak nebudu mít žádné peníze.“

„A pak co?“

A pak budeme vyhozeni z domu.“

„A pak co?“

„A pak se staneme bezdomovci.“

„A pak co?“

„A pak nebudeme mít žádné peníze a mohli bychom vyhladovět k smrti.“

„A pak co?“

„A pak budeme nemocní a zemřeme,“ a tak dále.

V této knize Dr. David R. Hawkins popisuje a velice dobře vysvětluje, že právě všechny strachy plynou ze strachu ze smrti. „Jakmile přijmeme tyto jednotlivé obavy (prostřednictvím zmíněné metody), vlak obav vždy skončí strachem z fyzické smrti. Je zajímavé, že zkušenost „z blízké smrti“ eliminuje strach ze smrti. Téměř všechny sociální, psychologické a fyzické obavy jsou podvědomě jen modifikace strachu ze smrti, ze kterého všechny vznikly,“ upřesňuje Hawkins ve své knize. Po přijetí smrti a vědomému se odevzdání „Bohu“ (a je jedno, jak ho vnímáte) jádro obav zmizí. Na pomoc s úzkostmi můžete také vyzkoušet různé přírodní doplňky. Uvádím pár těch, se kterými mám zkušenosti: kúra od firmy Naděje Kúra K16, homeopatika Sédatif PC či třeba od firmy Just Harmony Caps, čaj od Everest Ayurveda Jatamansi. Závěrem bych ráda uvedla citát, který bychom měli mít denně na paměti a strachů a úzkostí by bylo mnohem méně. Když se ptali Dalajlámy, co jej na lidech nejvíc překvapuje, odpověděl: „Lidé. Protože obětují zdraví, aby vydělali peníze, potom obětují peníze, aby znovu získali zdraví, potom se tak znepokojují minulostí a budoucností, že si neužívají přítomnosti, a tak nežijí ani v přítomnosti, ani v budoucnosti. A žijí tak, jako by neměli nikdy zemřít, a potom zemřou bez toho, aby předtím žili.“ Takže dost, žijte jedině teď a tady, připusťte si vaše strachy, dýchejte zhluboka, dělejte si malé radosti a bude zase dobře.