Obrovská euforie zavládla v táboře nohejbalistů TJ Sokol I Prostějov. Plným právem! V posledním 14. kole základní části 1. ligy družstev mužů ČR 2022 potřebovali aspoň remizovat na půdě největšího konkurenta TJ Slavoj Český Brod, aby udrželi nejvyšší příčku tabulky a získali Pohár prezidenta Českého nohejbalového svazu za triumf v dlouhodobé fázi druhé nejvyšší týmové soutěže tuzemska. Což se jim úžasným finišem podařilo navzdory tomu, že ztráceli už 1:5. Heroické vyrovnání na konečných 5:5 zajistilo Hanákům bezbřehou radost, zároveň spustilo mohutné oslavy!

Dvě třetiny sobotního zápasu to přitom hostům vůbec nešlo a silný protivník měl v přímé bitvě o prvenství zřetelně navrch. „Největší problémy nám dělaly dvě věci. Jednak extrémně tvrdý i nesmírně rychlý povrch, po kterém balón strašně klouzal, stejně jako sami hráči. A také jsme se složitě vyrovnávali s malým prostorem okolo hřiště v brodské kleci, čehož soupeř využíval hlavně při účinném rotovaném podání. Což na nás platilo, kluci byli rozhození, z úvodních šesti jednotlivých utkání pět prohráli,“ popisoval Večerníku trenér Sokola I Richard Beneš.

Za stavu 5:1 tak vše vypadalo naprosto jednoznačně. „Domácí už slavili, vlajky jejich početných fanoušků vlály v hledišti, opékané prase šlo na dračku a Brodu zbývalo přidat vítězný šestý bod. Což se v tu chvíli zdálo jako pouhá formalita, s námi již absolutně nikdo nepočítal. Kluci však znovu ukázali, jak ohromní jsou bojovníci. V nejtěžších momentech celé dosavadní sezóny se neskutečně semkli, dřeli do úmoru, maximálně fárali o každý míč. A ve zbytku dramatického střetnutí všichni předvedli, že nohejbal umí na opravdu vysoké úrovni,“ užíval si Beneš parádní zvrat.

Momentum duelu se enormní snahou prostějovské party podložené nadmíru kvalitními výkony totálně otočilo. „První otočená trojka snížila na 5:2, druhá na 5:3 - a v tom okamžiku jsem začal věřit, že bychom fakt mohli ještě vyrovnat. Podstatné ale bylo, že tomu naplno věřili sami kluci. Hecovali se, navzájem podporovali, fandili, společně makali jeden za druhého a za svůj mančaft. První otočená dvojka tak dotáhla na 5:4, zaskočený Český Brod už nás prostě nemohl zastavit. Během druhé otočené dvojky se naši hráči, kteří zrovna nebyli na kurtu, drželi kolem ramen jako čeští hokejisté v Naganu. A po závěrečné výměně propukla neuvěřitelná euforie,“ líčil šťastný Beneš.

Cesta zpátky domů do hanáckého města byla logicky bouřlivá, stejně tak následné oslavy. Pisateli těchto řádků dokonce večer zazvonil telefon a po jeho zvednutí se ozývalo mohutné skandování: „Mistři, mistři!!!“ Obří spontánní řev nejlepšího prvoligového kolektivu, plným právem.

„Neuvěřitelně moc jsme chtěli vyhrát základní část prvoligové soutěže a získat Kleníkův pohár. Povedlo se, teď ho máme. Zbývá podobně skvělým způsobem zvládnout i play-off, do kterého po letních prázdninách půjdeme z pozice nejvýše nasazeného celku s jasnou touhou vítězit,“ těšil se kouč Richard Beneš.

Vyřazovací boje odstartuje Sokol I zářijovým semifinále proti lepšímu z dvojice předkola Modřice B – Pankrác.

1. LIGA DRUŽSTEV NOHEJBALISTŮ ČR 2022 – 14. KOLO

TJ Slavoj Český Brod – TJ Sokol I Prostějov

5:5

Výsledky jednotlivých utkání: Ešner, Vedral – Matkulčík, Roba 2:0 (6, 9), Janík, Cmíral – Müller, Zemánek 2:1 (3, -7, 7), Ešner, Vedral, Bálek – Matkulčík, Roba, Luk. Pírek 0:2 (-8, -8), Janík, J. Sýkora, P. Sýkora – Müller, Zemánek, Deutsch 2:0 (8, 5), J. Sýkora, Cibulka – Luk. Pírek, Lad. Pírek 2:1 (8, -8, 8), Vedral – Roba 2:0 (6, 2), Ešner, Vedral, Bálek (Cmíral) – Müller, Zemánek, Deutsch 0:2 (-8, -6), Janík, J. Sýkora, P. Sýkora (Cibulka) – Matkulčík, Roba, Luk. Pírek 0:2 (-6, -8), Ešner, Vedral (P. Sýkora) – Müller, Zemánek 0:2 (-7, -7), Janík, Cmíral (Baloun) – Matkulčík, Roba 0:2 (-3, -7).

Trenér Českého Brodu: Jan Sýkora. Trenér Prostějova: Richard Beneš.

Rozhodčí: Albrecht a Profous.

Diváci: 150.

 

NOHEJBAL

1. LIGA DRUŽSTEV MUŽŮ ČR 2021 – VÝSLEDKY

Ostatní výsledky 14. kola: TJ Avia Čakovice B – MNK mobilprovás Modřice B 0:6, PKS okna Žďár nad Sázavou – NK Austin Vsetín B 5:5, SK Start Praha – TJ Pankrác 6:3.

KONEČNÁ TABULKA ZÁKLADNÍ ČÁSTI

1. TJ Sokol I Prostějov        14        11        2          1          79:33  24

2. TJ Slavoj Český  Brod       14        11        2          1          76:48   24

3. SK Start Praha                   14        9          1          4          74:55   19

4. MNK mobilprovás Modřice B      14        6          3          5          66:53   15

5. TJ Pankrác                          14        4          3          7          57:67   11

6. NK Austin Vsetín B           14        3          4          7          53:66   10

7. TJ Avia Čakovice B           14        3          0          11        34:75   6

8. PNS okna Žďár n. S.          14        1          1          12        39:81   3