Už druhým rokem za sebou se nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov stali nejlepším týmem základní části v 1. lize družstev mužů ČR. Dlouhodobou fázi aktuálního ročníku druhé nejvyšší tuzemské soutěže 2023 přitom ovládli naprosto přesvědčivě, když v drtivé většině duelů podali skutečně špičkové výkony. A vydláždili si tím cestu směrem k závěrečnému play-off, na jehož konci touží po splnění dlouholetého snu o postupu do extraligy!

Znovu posílený mančaft od začátku nemilosrdně válcoval všechny protivníky, což dokládá fantastická vstupní šňůra dvanácti triumfů za sebou! Hanáci během ní smázli Český Brod (6:2, 6:0), Solidaritu Praha (6:0, 6:3), Radomyšl (6:2, 6:1), Vsetín B (6:0, 6:1), Holice (6:3, 6:3), Modřice B (6:3) i Pankrác Praha (6:1). Skoro vždy měli po herní stránce jasně navrch, což se promítlo do dominantních výsledků. Nade všemi přitom čnělo dvojí skolení nadmíru silných Holic, čímž si už dvě kola před koncem zajistili jistotu prvenství.

Až v posledních dvou dějstvích pak Sokol I dohnaly personální potíže v podobě četných absencí jak vinou zranění, tak předem ohlášeným volnem některých plejerů z pracovních či osobních důvodů. Hlavně proto přišla premiérová porážka na Pankráci (4:6) a remíza s modřickým béčkem (5:5) zachráněná heroickým finišem z 2:5. Tím lídrovi utekl rekord, že by jako první v historii vyhrál všech čtrnáct mačů prvoligové základní části. Nejvyšší nasazení pro play-off však dílčí ztráty už nemohly nijak ohrozit, druzí Východočeši zůstali zpět o dva body a třetí Jihomoravané dokonce o osm.

„Při tomto průběžném hodnocení můžu vyslovit absolutní spokojenost. Pokud jsme byli v kompletní nebo skoro plné sestavě, tak se nám dařilo porážet veškeré soupeře. Ty papírově slabší zpravidla suverénně a ani ti kvalitnější nás nedokázali vážněji ohrozit, ačkoliv některé souboje byly velice těžké. Přesto jsme všechna utkání zvládali vynikajícím způsobem kromě úplného závěru v hodně oslabeném složení. Celkově máme za sebou výtečnou základní část,“ konstatoval s úsměvem hlavní trenér Richard Beneš.

Letošní prostějovský kolektiv má každopádně velmi kvalitní základní sestavu ve složení Martin Müller, Petr Zemánek, Jan Pavelka, Jan Šlézar, Lukáš Pírek a Tomáš Roba, z lavičky naskakovali a pomáhali Ladislav Pírek, Tomáš Jorda, Jan Valenta či Tomáš Drobil. Razantně rozjeté mužstvo se tentokrát vypořádalo s opakovanou týmovou nedisciplinovaností Jana Matkulčíka, který byl vyřazen z kádru. I bez něj se nepřestalo dařit a vše tak směřuje k podzimnímu vrcholu ve vyřazovacích bojích, kde hanácká parta bude oprávněným favoritem.

„Máme teď opravdu silný, vyvážený, bojovný a vnitřně soudržný mančaft. Jeho jednoznačným lídrem nohejbalovým i lidským je Marťas Müller, své zkušenosti spolehlivě prodává Peťa Zemánek, výbornými posilami se stali Honzové Pavelka se Šlézarem, moc rádi jsme za návrat Lukáše Pírka. A skvěle dokáže hrát Tom Roba, ovšem musí být dobře nachystaný i plně fit na každé utkání. Zapomenout nesmím na všechny další kluky, kteří také nastupovali, dohromady nám to nyní skutečně funguje,“ chválí Beneš.

Momentálně jeho svěřenci prochází více než dvouměsíční zápasovou přestávkou. Tu přeruší poslední srpnovou sobotu úvodní střetnutí semifinálové série doma proti lepšímu z dvojice předkola Pankrác – Radomyšl. Hraje se na dva vítězné duely, stejně jako po případném postupu finálová série. Kde by v nejpravděpodobnější variantě měli Prostějované narazit na nabušeného holického konkurenta a svést s ním bitvy o přímý postup mezi českou elitu. „Zatím ale nechci takhle moc předbíhat. Teď je největší prioritou, aby se zranění hráči dali zdravotně do pořádku před obnoveným startem společné přípravy. Tu chceme zahájit od srpna, času tedy mají kluci dost. Právě v srpnu pak vynecháme mistrovství republiky v singlu, kde se nám loni marodkou rozpadl tým. Tentokrát budeme opatrnější, jasnou prioritou je co nejlépe se nachystat na play-off. Jít do něj s pokud možno vyladěnou formou a bez zdravotních problémů,“ zdůraznil Richard Beneš s poděkováním partnerům v čele se Statutárním městem Prostějov a Olomouckým krajem.