Další dílčí cíl splněn! Nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov zvládli semifinálovou sérii 1. ligy družstev mužů ČR 2023 proti TJ Radomyšl vítězně 2:0 na zápasy, když po domácí výhře 5:3 před týdnem porazili nebezpečného soupeře i v sobotní odvetě na jeho kurtu o něco jasněji 5:2. Finálová účast je tím zpečetěna a o prvoligový titul se Hanáci střetnou s Holicemi, jež vyřadily rezervu Modřic dvakrát 5:2. Vítěz finálové série přitom postoupí přímo do extraligy, poraženého čeká baráž o průnik do nejvyšší tuzemské soutěže.

 

Hostům sice chyběli Tomáš Drobil a Petr Deutsch, kteří nastoupili minule, ale sestavu doplnili uzdravený Lukáš Pírek a jeho starší bratr Ladislav Pírek. Tím pádem papírovému favoritovi nechyběla žádná z opor základní sestavy, což se promítlo do začátku střetnutí, kterému extraligový aspirant opět dominoval díky výborně zvládnutým dvojicím.

Tu první rozhodla dramatická koncovka úvodního setu, načež Jan Šlézar s Tomášem Robou nedali silnějšímu duu domácích Nepodal, Hokr už žádnou šanci – 9:10, 3:10 a 0:1. Druhá dvojka Martin Müller a Jan Pavelka pak byla ještě suverénnější, protihráče zkušeně vyškolila 5:10, 6:10 – 0:2. Následně však přišly na řadu trojice, v nichž měl moravský tým během zahajovacího semifinále problémy. Že nikoliv náhodou, to potvrdila nepříjemná Nepodalova trojka poměrně hladkým zdoláním Pavelky, Roby a Lukáše Pírka 10:6, 10:9 – 1:2. Byť ve druhé sadě chyběl kousek. Naštěstí další trojku měli Müller, Šlézar a Petr Zemánek pod kontrolou, ačkoliv v závěru se přece jen zapotili - 7:10, 9:10 a 1:3.

Slibné vedení vzápětí Prostějov navýšil díky singlu, ve kterém fantasticky šlapající Roba popravil Hokra dvakrát 10:4. Leč i předchozí vzájemný mač vedl Sokol I 4:1, aby se nakonec konalo docela slušné drama. A jakmile trojice Müller, Šlézar, Zemánek těsně podlehla 9:10 v tiebreaku, pomalu ožívaly týden staré vzpomínky – 2:4. Nicméně hrozbu možného promarnění takřka vyhraného utkání hanácká parta rychle odvrátila. Postarala se o to trojka Pavelka, Roba, Šlézar otočkou hůř odstartované bitvy na rozhodující výsledek 10:8, 4:10, 9:10. Na úplném konci tedy zase vše rozetnul poslední míč, jenž byl pro hosty postupový – 2:5!

„Nejlepším hráčem zápasu byl jednoznačně Tom Roba,“ napsal v radostně stručné zprávě z Radomyšle kapitán nohejbalistů Prostějova Martin Müller.

Hlavní trenér Richard Beneš logicky sdílel jeho spokojenost i úlevu. „Já chci v první řadě tradičně vyzdvihnout celý náš tým, protože všichni kluci podali na jihu Čech velmi kvalitní, bojovný a kolektivní výkon,“ zdůraznil Beneš. „Zahráli jsme o něco lépe než v prvním utkání série doma. A díky tomu jsme měli celý průběh pod kontrolou, tentokrát včetně o něco klidnějšího závěru. Chci kluky moc pochválit, splnili další ze stanovených cílů a z toho samozřejmě máme velkou radost. Ještě ale nic nekončí,“ řekl kouč TJ Sokol I s myšlenkami na vyvrcholení celé sezóny.

Bude jím prvoligové finále, v němž Prostějované dle očekávání narazí na nadmíru silné Holice. Vstupní duel série o zlato propukne v sobotu 16. září od 14.00 hodin na prostějovském dvorci u sokolovny (Skálovo náměstí).

 

 

KUPON:

1. LIGA DRUŽSTEV NOHEJBALISTŮ ČR 2023 – SEMIFINÁLE, 2. ZÁPAS

TJ Radomyšl – TJ Sokol I Prostějov

2:5

Konečný stav série: 0:2

Výsledky jednotlivých utkání: Nepodal, Hokr – Šlézar, Roba 0:2 (-9, -3), Toman, Slavíček (Votava) – Müller, Pavelka 0:2 (-5, -6), Nepodal, Hokr, Toman – Pavelka, Luk. Pírek, Roba 2:0 (6, 9), Slavíček, Vachulka, Votava (Havlík) – Müller, Šlézar, Zemánek 0:2 (-7, -9), Hokr – Roba 0:2 (-4, -4), Nepodal, Hokr, Toman – Müller, Šlézar, Zemánek 2:1 (5, -6, 9), Slavíček, Vachulka, Votava (Havlík) – Pavelka, Luk. Pírek, Roba 1:2 (8, -4, -9).

Trenér Radomyšle: Josef Slavíček. Trenér Prostějova: Richard Beneš.

Rozhodčí: Smrčka a Holub

Diváci: 100