Vstupní zápas finálové série 1. ligy družstev mužů ČR 2023 vyšel nohejbalistům TJ Sokol I Prostějov po všech stránkách na jedničku. V sobotu panovalo nádherné počasí, slavnostní rámec dlouho očekávaného souboje o přímý postup do extraligy dotvářely probíhající městské hody i rekordní divácká návštěvnost s bouřlivou atmosférou. Proti velmi kvalitnímu celku TJ Sokol Holice se ve fanouškovsky výborné kulise zrodil parádní triumf domácího mančaftu 5:2, který ho na jediné další vítězství přiblížil k vysněné účasti mezi českou elitou!

Vstupní finále mělo obrovskou důležitost, jeho případná ztráta mohla znamenat krutý zásek do postupových plánů. Maximálně zkoncentrovaní i psychicky odolní Hanáci však nic takového nepřipustili, když si pomohli vydařeným startem do střetnutí v nezvyklém dopoledním termínu.

 

První dvojice Martin Müller - Jan Pavelka sice těsně ztratila zahajovací set 9:10, leč potom se pevně chopila taktovky a hlavně díky famózně hrajícímu kapitánovi Müllerovi otočila na 10:6, 10:7 - 1:0. Přesto se další vývoj utkání neodvíjel idylicky, neboť také protivník prokazoval svou vysokou úroveň. Proto druhá dvojka Jan Šlézar - Tomáš Roba přes veškerou snahu nedotáhla svůj slibně načatý mač do zdárného konce a o fous podlehla 10:9, 7:10, 9:10, nepomohlo ani střídání Petra Zemánka na úplně poslední výměnu. Navíc se za nerozhodného stavu 1:1 šlo do trojic, jež Sokolu I v předcházejícím semifinále moc nešly.

Tentokrát však obě trojky odvedly super výkony. Ta první v sestavě Pavelk - Roba - Lukáš Pírek těžila především z fantastické obrany v poli Pírka s Robou a postupně se zlepšující produkce Pavelky na síti – 10:9, 10:7 a 2:1. Druhé trio ve složení Müller - Šlézar - Zemánek pro změnu dokázalo překonat špatný začátek (0:4, 8:10), druhou část ovládlo 10:7 a tiebreak otočilo vzepětím týmové bojovnosti z 5:7 na 10:9 – 3:1.

V nelehké pozici jasného favorita singlu následně byl Tomáš Roba, od něhož se s jistotou očekával další bod. Přitom Fries na opačné straně kurtu rovněž předváděl suprový „nohec“ a místy Tomáše pořádně trápil. Ten si přesto poradil, za kritického skóre 5:7 ve třetím dějství potrestal soupeřovy chyby a zlomový střet vydřel 10:7, 7:10, 10:8 - 4:1. Jakmile pak trojice Pavelka - Roba - Pírek výtečnou produkcí opanovala první set 10:6, přiblížila se celková výhra prostějovské party skutečně na dosah. Jenže Honza Pavelka se od druhé sady dostal do smečařské krize a Východočeši toho nekompromisně využili a po setech 4:10 a 6:10 snížili na 4:2.

Že by tedy ještě hrozilo drama? Cokoliv takového rázně odmítla trojka Müller - Šlézar - Zemánek. Prvně jmenovaný fantasticky potvrzoval své extraligové kvality, druhý skvěle blokoval a třetí výborně nahrával, výsledek 10:2 a 10:8 tudíž definitivně rozhodl – 5:2!

Za vytouženým postupem moravští borci vyrazí již tuto sobotu 23. září do Holic, druhý zápas finálové série tam propukne od 14.00 hodin.

HODNOCENÍ TRENÉRA TJ SOKOL I PROSTĚJOV

„Byl to určitě nejtěžší zápas celé letošní sezóny, což se dalo vzhledem ke kvalitám Holic očekávat. Počítali jsme s maximálně vyrovnaným průběhem a těsným výsledkem, že se bude rozhodovat třeba i za stavu 4:4 v posledním utkání, že půjde o každý míč. My jsme ale zahráli nesmírně bojovně a také na vysoké nohejbalové úrovni, navíc jsme ve většině vyrovnaných setů lépe zvládali těsné závěry. Včetně rozhodujících třetích sad. Mrzí mě zranění hostujícího Marka Vojtíška, které bylo ovšem nezaviněné. Naopak mám obrovskou radost z našeho soustředěného, kvalitního a hlavně týmového výkonu. Vyčnívali z něj vynikající Martin Müller, který dnes excelentně útočil, dále všestranný Tomáš Roba hrající v top formě a také Lukáš Pírek, jenž vynikal zejména obrannými zákroky v poli. Přesto musím pochválit celý kolektiv, protože pokud jsme zaváhali v některém dílčím utkání, tak okamžitě zabrali další kluci. A přesně tímhle způsobem to má ve správném týmu fungovat: jeden za všechny, všichni za jednoho. Ve finálové sérii tedy vedeme 1:0, zvládli jsme hodně náročný vstup doma a získali tím psychickou výhodu. V odvetě teď bude naopak muset zabrat soupeř na jeho hřišti, kde my můžeme nastoupit bez takového stresu. Přesto do druhého finále samozřejmě půjdeme na absolutní maximum, hned ukončit sérii a vybojovat postup do extraligy!“

 

1. LIGA DRUŽSTEV NOHEJBALISTŮ ČR 2023 – FINÁLE, 1. ZÁPAS

TJ Sokol I Prostějov – TJ Sokol Holice

5:2

 

Stav série: 1:0

Výsledky jednotlivých utkání: Müller, Pavelka – Pohl, Vojtíšek (Ferebauer) 2:1 (-9, 6, 7), Šlézar, Roba (Zemánek) – Čižinský, Šimeček 1:2 (9, -7, -9), Pavelka, Roba, Pírek – Čižinský, Ferebauer, Fries 2:0 (9, 7), Müller, Šlézar, Zemánek – Pohl, Šimeček, Koblic 2:1 (-8, 7, 9), Roba – Fries 2:1 (7, -7, 8), Pavelka, Roba, Pírek (Jorda) – Pohl, Šimeček, Koblic (Teplý) 1:2 (6, -4, -6), Müller, Šlézar, Zemánek – Čižinský, Ferebauer, Fries (Novotný) 2:0 (2, 8).

Trenér Prostějova: Richard Beneš. Trenér Holic: Marek Líbal.

Rozhodčí: Halml a Blichtík.

Diváci: 150.