Dlouholetý sen nohejbalistů TJ Sokol I Prostějov v čele s jejich věrným trenérem Richardem Benešem o historickém průniku do extraligy došel svého naplnění! Postupovou slast Hanáci prožili v sobotním podvečeru na kurtu TJ Sokol Holice, kde vyhráli druhý zápas finále 1. ligy družstev mužů ČR 2023 poměrem 5:3 a tím celou sérii 2:0 na utkání. Čímž si zajistili přímou účast v příštím ročníku elitní české soutěže, zatímco poražený soupeř jde do baráže.

Hosté šli do odvety ve stejné základní sestavě, která zvládla úvodní vzájemný mač doma 5:2. Tedy kapitán Martin Müller, Petr Zemánek, Jan Šlézar, Jan Pavelka, Lukáš Pírek a Tomáš Roba – co jméno, to výborný plejer. Jako střídající byl navíc připraven Tomáš Jorda, zároveň nejbouřlivější fanoušek moravské party s hlučným bubnem. Kromě toho za Sokolem I přicestovalo i na deset dalších příznivců, kteří svůj mančaft povzbuzovali ze všech sil.

Domácí fandové vytvářeli opravdu pekelnou atmosféru, byl to hrozný randál a pro naše mnohem méně početné fanoušky tak nebylo jednoduché se je snažit překřičet. Přesto dělali maximum a my jim chceme z celého srdce poděkovat za vynikající podporu. Moc nám pomohla,“ povídal Večerníku v nastalé euforii krátce po úspěšném skončení dramatické bitvy prostějovský kouč Richard Beneš.

Šichta to byla přetěžká, přesně podle očekávání. „Věděli jsme, že to v Holicích bude strašně náročné. A taky bylo. Od začátku šlo o nesmírně vyrovnaný zápas, který zase rozhodovaly těsné koncovky každého jednotlivého utkání. Soupeř měl v úvodu trošku navrch, vedl ještě 3:2. Ale potom kluci neskutečně zabrali a vynikajícím závěrem obrátili průběh střetnutí definitivně v náš prospěch,“ popisoval Beneš, jenž měl v očích slzy štěstí.

A vůbec se za ně nestyděl, právě naopak. Vždyť to byl právě a především on, kdo už několik dekád dělal maximum možného pro naplnění životního snu. Pro letošní sezónu se povedlo dát dohromady (po rozličných peripetiích) natolik kvalitní i soudržný kolektiv, který prošel celým prvoligovým ročníkem s jedinou porážkou na kontě a v extrémně vypjatém finále dokázal přemoci tuze silné a talentované holické mladíky.

„Chci velice poděkovat všem hráčům, co se na historickém úspěchu nohejbalu v Prostějově podíleli. V rozhodujícím utkání fantasticky hráli i bojovali, proto jej společně zvládli jako jeden ohromně soudržný tým. Kluci zaslouží absolutorium, stejně jako fanoušci v čele s Jordym. Teď si tu obrovskou radost pořádně užijeme,“ říkal jindy spíš zdrženlivý Beneš, jehož slova do telefonu skoro nebylo slyšet přes hurónské skandování rozdováděných svěřenců: „Extraligový, extraligový, Prostějov je extraligový!“

Cesta domů z východních Čech byla pro mohutně slavící hanáckou eskadru skutečně dlouhá, ovšem taky ukrutně euforická a naplněná obřím štěstím...

 

 

 

 

 

 

34 lista nohejbal