Ještě jednou si společně užít a náležitě oslavit historický postup do extraligy družstev mužů ČR. To byla hlavní náplň setkání nohejbalistů TJ Sokol I Prostějov po veleúspěšné sezóně 2023 korunované prvoligovým triumfem. Sešlost v restauraci U Chmelů však zdaleka nebyla jen o slavení, došlo během ní i k zásadním událostem směrem do budoucna.

Na přátelskou akcičku v báječné atmosféře dorazila drtivá většina hráčského kádru, kompletní realizační tým i někteří příznivci. A nechyběla ani vzácná návštěva. Z pozice významného partnera úspěšného oddílu přišel osobně poblahopřát zlaté nohejbalové partě prostějovský sportovní boss Miroslav Černošek. I s exkluzivním dárkem v podobě velké láhve kvalitního vína včetně speciálního věnování.

„Chci vám moc pogratulovat k dosažení velkého úspěchu i dlouholetého snu, o jehož splnění jste mnoho roků usilovali. Vím, že trenér Richard Beneš po extralize toužil dlouho, opravdu spoustu let. A taky z vlastní zkušenosti vím, co to obnáší vyhrát náročnou týmovou soutěž, viz naše tituly v tenisovém Davis Cupu nebo Fed Cupu. Proto mám jako fanoušek nohejbalu skutečně velkou radost z toho, co jste dokázali. Moc vám vybojovaný postup přeji, užijte si ho naplno,“ řekl s úsměvem Miroslav Černošek v úvodu slavnosti.

Jmenovaný kouč Beneš společně s klubovým předsedou Jaromírem Faltýnkem od něj převzali vinný dar a vrcholně spokojený kouč se trochu obšírněji ohlédl za uplynulým ročníkem. „Úplně největší radost mám z toho, že jsme za vysněným postupem do nejvyšší soutěže dospěli jako jeden ohromně soudržný kolektiv. Po určitých vyřešených problémech na začátku sezóny jste se jako hráči dali perfektně dohromady, vytvořili skvělou partu a maximálně táhli za jeden provaz, což nám zajistilo společný úspěch. Kluci, moc vám za něj děkuji,“ zdůraznil dojatý Richard Beneš. Následně však poněkud zaskočil téměř všechny přítomné. „Po zralé úvaze jsem se rozhodl, že pro mě bude nejlepší skončit v roli trenéra na vrcholu. Táhl jsem to neuvěřitelně dlouho, mám už svůj věk a je na čase předat tuhle štafetu někomu jinému. Jsem pevně přesvědčený, že Martin Müller je na tuhle pozici ideálním člověkem a že bude hodně dobrý hrající kouč. Já přitom z prostějovského nohejbalu pochopitelně neodcházím, naopak dál budu pomáhat s mnoha jinými věcmi,“ pravil zasloužilý sedmdesátník.

Lídra hráčského kádru a současně kapitána Sokola I tato nová informace viditelně překvapila. „Nečekal jsem, že Ríša právě teď jako trenér skončí, ale jeho rozhodnutí beru. Musíme se podrobněji pobavit, co a jak dál, abychom se po všech stránkách dobře připravili na příští extraligovou sezónu. Mezi českou elitou bude ještě mnohem náročnější než ročník letošní,“ upozornil Martin Müller a již v průběhu oslav pak rozebíral potřebné záležitosti právě s Benešem, se spoluhráči či s Miroslavem Černoškem.

Naprosto zásadní bude personální složení kádru 2024. To znamená udržet komplet pohromadě postupový mančaft a ten vhodně posílit o kvalitu, nikoliv kvantitu. Po letech v Praze by se měl vrátit oddílový odchovanec Jakub Klaudy, k němuž Hanáci chtějí ještě jednoho špičkového plejera odjinud coby rozdílovou akvizici. Kolem těchto i jiných témat se nejvíc točily veškeré debaty, zatímco dobré jídlo a pití šly na dračku.

V pokročilejší fázi vydařeného posezení si pak trochu nečekaně vzal slovo člen základní sestavy Lukáš Pírek. „Ríšo, chtěl bych ti za nás všechny velice poděkovat, co vše jsi pro nás během té spousty posledních let udělal. A že nejvíc díky tobě se nám povedlo vyhrát první ligu a tím postoupit do extraligy, což byl náš společný sen,“ pověděl náramně naložený Lukáš, aby hned dodal: „Velké díky patří taky Marťasovi Müllerovi, bez jehož herního přispění bychom tenhle úspěch rozhodně nevybojovali. Byl naší suverénně největší oporou,“ připojil Pírek mladší a vzápětí vytáhl z připravené tašky speciálně vyrobený dres s nápisem Marťas, nejlepší hráč 1. ligy, který zkušenému parťákovi ke všeobecnému veselí předal. „Ten chlapec ví, co dělá, určitě bude nastupovat v základu,“ smál se nový (hrající) lodivod s narážkou na možnou protekci.

Potom už oslavy nabraly patřičné grády, neboť zapít dějinný počin místního nohejbalu bylo potřeba skutečně vydatným způsobem...