V září loňského roku si nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov splnili triumfem v 1. lize družstev mužů ČR 2023 dlouholetý sen, a sice postup do extraligy. Tím však pro ně samozřejmě zdaleka nic nekončí, právě naopak teprve začíná. V nejvyšší týmové soutěži České republiky totiž nechtějí být jen do počtu.

„Rádi bychom v extralize hráli opravdu kvalitní nohejbal a bojovali o postup do play-off, to znamená vyhnout se záchranářským starostem,“ potvrdil dlouholetý trenér Sokola I a nově vedoucí mužstva Richard Beneš, který pozici hlavního kouče po minulé sezóně s historickým úspěchem předal největší hráčské opoře Martinu Müllerovi.

Klíčová pro konkurenceschopnost mezi tuzemskou elitou přitom samozřejmě je odpovídající síla právě hráčského kádru. „Proto jsme rádi, že zůstává skoro celý kolektiv z předchozího ročníku. Tedy Martin Müller, Petr Zemánek, Jan Pavelka, Tomáš Roba, Lukáš Pírek a Ladislav Pírek. Skončil jen Honza Šlézar, kterého se už nepovedlo přemluvit k dalšímu pokračování,“ informoval Beneš.

Podstatný je také příchod dvou kvalitních posil. „Tou největší se stal náš odchovanec a prostějovský rodák Jakub Ftačník, jenž poslední roky nastupoval za Vsetín a loni šel během sezóny do Žatce. Tam byl největší oporou, s extraligou má nemalé zkušenosti. A hlavně se na působení doma moc těší. Vyrostl tady, svému mateřskému oddílu chce pomoct,“ řekl Beneš Večerníku.

„Jako druhou posilu jsme angažovali Rudolfa Stařičného ze Vsetína. Stejně jako Kuba Ftačník má čtyřiadvacet let, tedy perspektivu se ještě zlepšovat, je to blokař plus smečař, chce u nás na sobě pracovat,“ prozradil Beneš s tím, že Jana Chalupu z pražského Startu se nakonec angažovat nepodařilo. „Rozhodl se zůstat v Praze, škoda,“ trochu zalitoval vedoucí prostějovského týmu.

V případě možného návratu dalšího klubového odchovance Jakuba Klaudyho (dosud Start Praha) zatím není rozhodnuto. „Každopádně mančaft jsme dali dohromady velice dobrý, byť není až tak široký. Uvidíme, zda ještě dojde k jeho doplnění, nicméně věřím, že se v nejvyšší české soutěži rozhodně neztratíme. Podstatná je fungující parta a týmová soudržnost, na což budeme v těžké konkurenci dost sázet.“

Nohejbalový soubor TJ Sokol I PV se již pilně připravuje na extraligový start, který nastane úvodním kolem o posledním březnovém víkendu. „Kluci trénují dvakrát týdně, postupně budou zkoušet různá složení dvojic i trojic a ladit sestavu, stejně jako formu. Díky stabilní podpoře našich partnerů v čele se statutárním městem Prostějov, Olomouckým krajem či marketingovou agenturou TK PLUS Miroslava Černoška se můžeme opřít o odpovídající podmínky, to je rovněž důležité,“ zdůraznil Richard Beneš.