Dvouzápasový víkend v náhradním domácím prostředí haly Sportcentrum – DDM PV si střihli nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov. V extralize družstev mužů ČR 2024 nejprve zvládli famózním způsobem sobotní premiéru na vlastním hřišti, když ve 2. kole soutěže doslova rozdrtili SKN Žatec 6:1! O den později pak při předehrávce 4. dějství senzačně sahali po průběžném tabulkovém čele mezi tuzemskou elitou, neboť nad hráčsky nabušeným Startem Praha vedli už 3:0. Potom jim bohužel došly síly i štěstí, přesto jsou po prohře 3:6 na skvělé třetí pozici aktuálního pořadí.

NAPROSTÁ ROZBORKA ZÁPADOČECHŮ

Žatec skončil v minulém extraligovém ročníku čtvrtý, takže Hanáci v roli nováčka rozhodně nešli proti němu jako favorité. Přesto měli od začátku střetnutí navrch. Ráz sobotnímu dění přitom určila hned úvodní dvojice Martin Müller, Jakub Ftačník tím, jak od stavu 3:4 parádním výkonem zcela odvařila Sehriga s Trucem 10:8 a 10:5. Vzápětí to bylo jedinkrát, kdy se hosté trochu více nadechli, protože druhá dvojka Sokola I ve složení Jan Pavelka, Daniel Bílý nestačila na obávané duo O. Vít, P. Vít 7:10, 6:10.

Vzápětí vrátila moravský mančaft nahoru první trojice Pavelka, Ftačník, Bílý. V obou setech sice ztrácela 1:3, respektive 2:4, ale pokaždé nepříznivé skóre brzy otočila a bezpečně zvládla koncovky (10:8, 10:7). Následně přitopila pod kotlem druhá trojka Müller, Petr Zemánek, Rudolf Stařičný přesvědčivým zdoláním tria pod taktovkou O. Víta poměrem 10:4, 10:8. Celkové vedení 3:1 vypadalo v tu chvíli nadmíru slibně, leč na řadu přicházela obávaná střední pasáž duelu.

Jakékoliv pochyby se ovšem ukázaly jako bezpředmětné. Klíčový význam přitom mělo vítězství plonkové dvojice Jan Matkulčík, Zemánek, jež ustála dramatickou vstupní sadu 10:9 a druhou již měla pod kontrolou 10:7. Navíc poté v nádherném i nervydrásajícím singlu ultrabojovník Bílý neuvěřitelně otočil zdánlivě ztracenou bitvu s mistrem světa v této disciplíně Ondřejem Vítem. Prohrával už 0:1 a 7:9, přesto dokázal úžasným způsobem vydřít obrat na 9:10, 10:9 a 10:8, přičemž ve zkrácené třetí části ho nepoložilo ani manko 5:7!

Výběr SKN byl v daný okamžik zralý na ručník, který jeho plejerům zanedlouho definitivně přiložila na rozbolavělé hlavy trojice Pavelka, Ftačník, Bílý. Domácí exhibice ze setu číslo jedna (10:5) se sice trochu zadrhla (9:10), avšak tiebreak se pak podařilo uhrát 10:8. A suprový triumf 6:1 tak definitivně spatřil světlo světa!

 

S PRAŽANY DOCHÁZELA ENERGIE

Obhájce loňského bronzu z české metropole přes zimu ještě více posílil, na Hanou dorazil v plné palbě a psychicky podpořen den starou remízou z mistrovských Modřic. Přesto měl rozjetý Sokol I spolufavorita nejvyšší soutěže takzvaně na lopatě, když po hodině nedělního špílu senzačně vedl 3:0. Což se absolutně nečekalo. Jak vůbec k něčemu takovému došlo? Dost suše.

Müller s Ftačníkem nedali výbornou prací žádnou šanci renomované skvadře Tůma, Klaudy a střídající Sachl dvakrát 10:7. Pavelka a Bílý překvapivě zničili ještě hvězdnější pár Kalas, Chalupa 10:9, 10:8. A trojka Pavelka, Ftačník, Bílý krásně přebojovala 10:8, 8:10, 10:8 Kalase doplněného otcem i synem Ungermannovými, což je v nohejbalu též pořádně slavné jméno.

Tím pádem se schylovalo k výsledkovému šoku, jenž ale nepřišel. Domácí náskok se začal bortit zdravotními problémy hrajícího trenéra a současně největšího tahouna Martina Müllera během druhé trojice, která pak podlehla 8:10, 5:10. Velmi podobný vývoj i rezultát pak měla rovněž vložená dvojka, v níž Matkulčík se Zemánkem i střídajícím Stařičným také doplatili na své chyby 8:10, 6:10.

Zlomový následně byl singl. Dan Bílý proti úřadujícímu šampionovi ČR v jednotlivcích Janu Chalupovi sice od skóre 4:0 pokazil zbytek vstupní sady (6:10), avšak vzápětí vydřel druhý díl těsně 10:9 a ve třetím měl za stavu 9:9 nahráno na vítězství. Jenže nepoložil jasný útok, zatímco sok ano (9:10). A Start tudíž srovnal průběžný vývoj zápasu na 3:3, kromě toho šel do mentální výhody.

Zářil především zmíněný Chalupa, hlavně jeho zásluhou si hosté pohlídali třetí trojici dvakrát 7:10. Jiskru naděje potom mohla ještě vykřesat Müllerova trojka, nicméně mečbol při cifrách 10:9 a 9:9 dopadl do těsného autu, načež Kalas s Ungermannem starším a Tůmou obrátili na setových 1:2. Rostoucí prostějovská smůla i nepohoda pak vygradovaly v dalším souboji dvojic tím, že Ftačníka za stavu 8:10, 1:1 chytila natolik silná křeč znemožňující jeho pokračování v duelu. A neboť hanácká parta nemohla střídat, stanovila konečný výsledek 3:6 trpká skreč.

DALŠÍ NABITÝ VÍKEND PŘIJDE VENKU

I příští víkend budou mít muži TJ Sokol I naplněný dvěma utkáními, tentokrát na kurtech soupeřů. V sobotu 13. dubna od 14.00 hodin nastoupí v Holicích, v neděli 14. dubna od 10.00 hodin je čeká předehrávka 9. kola (a zároveň odveta) v Žatci.

 

HODNOCENÍ VEDOUCÍHO TJ SOKOL I PROSTĚJOV

„Sobotní zápas proti Žatci odehráli kluci výborně kromě druhé dvojky, která nám jako jediná nevyšla. Jinak to byla úplná paráda. Všichni hráli vynikající nohejbal a ukázali, že na extraligu jednoznačně mají. Porazit čtvrtý celek minulého ročníku nejvyšší české soutěže 6:1 je opravdu vynikající. A bonbónek předvedl Dan Bílý nesmírně cenným skalpem mistra světa v singlu Ondřeje Víta, se kterým ohromně otočil v podstatě ztracené utkání. Už tak maximálně vydařený vstup do sezóny jsme mohli ještě znásobit proti extrémně kvalitnímu Startu Praha, jenž k nám přijel v nejsilnější možné sestavě. Přesto jsme nad ním vedli 3:0 a je velká škoda, že z takhle slibného stavu nakonec nemáme ani bod. Ale projevila se velká síla elitních hráčů soupeře, zatímco nám trochu odcházely síly i zdraví, možná rovněž štěstí. Od toho vedení 3:0 jsme dělali víc chyb, proto hosté mohli otočit na 3:6. Nicméně věděli jsme, že extraliga je hodně těžká a nebudeme v ní jen vítězit či bodovat. Teď zkusíme něco vybojovat při výjezdech do Holic a Žatce.“