Srdcem české lukostřelby se o nadcházejícím víkendu stane Prostějov. V sobotu 26. a v neděli 27. února se v hale Sportcentra-DDM v Olympijské ulici uskuteční 31. halové Mistrovství České republiky dospělých ve střelbě z luku. Jak prozradila předsedkyně pořádající Lukostřelby Prostějov, vzhledem k epidemické situaci a s ní souvisejícími opatřeními původně tým organizátorů počítal s menším závodem. Nakonec ale dorazí 247 účastníků!

 

„Závod je rozdělen na tři skupiny. Večer po konci skupin proběhnou eliminace, pokračovat se bude následující den. Nejprve budou střílet jednotlivci, pak budou následovat družstva,“ poznamenala k systému šampionátu Magda Robová, šéfka pořádajícího oddílu. Vedle Prostějova se s lukem představí i druhý regionální zástupce z Kostelce na Hané.

V Prostějově se podobná akce neuskuteční poprvé. V roce 2020 zde vyválčili titul halového mistra v lukostřelbě Michal Hlahůlek (muži) a Tomáš Valenta (senioři) a loni zase klub pořádal velice úspěšné venkovní mistrovství s vrcholem na náměstí T. G. Masaryka. I tehdy opakovaně zástupci prostějovské lukostřelby stanuli na stupních vítězů. Očekávání tak jsou veliká i tentokrát. „Největším želízkem v ohni je Michal Hlahůlek. Prožívá výbornou sezónu a několikrát se přiblížil k překonání českého rekordu, který je aktuálně starý dvacet let. Jednou mi chyběl pouze bod,“ věří svému svěřenci Magda Robová.

Hlahůlek však není sám, od koho se čeká boj o medaile. Kvalitně dlouhodobě střílí kupříkladu Michael Roba nebo Josef Křesala. A prosazují se i další. „Mezi seniory podává velice dobré výkony Tomáš Valenta. V jeho případě také očekáváme boj o přední umístění. V medailové umístění věříme i v případě družstev mužů, seniorů a žen,“ plánuje Robová sběr cenných kovů.

V poslední době se dařilo i duu Elišek Novotné a Koleňákové. Zejména prvně jmenovaná má za sebou sezónu, která se dá hodnotit jako průlomová. Už v osmnácti letech patří mezi nejlepší střelkyně v republice. Ještě před dospělými ale proběhlo halové mistrovství dorostu, tentokrát v Humpolci. „Byl to takový trénink na dospělé. U žen je obecně větší šance zabodovat a dostat se do finále,“ poznamenala Robová.

Zároveň zve případné diváky na šampionát. „Vstupné je zdarma. Vzhledem k vysoké účasti z celé republiky jsme akci přesunuli z haly v Kostelecké ulici do Sportcentra. Zázemí tak budeme mít na vynikající úrovni. A alespoň lidé uvidí, jak taková akce probíhá,“ zve předsedkyně pořádajícího klubu na halové MČR 2022 širokou veřejnost.