Sobota i neděle patřily na ledě Víceúčelové haly-zimního stadionu krasobruslení. Za účasti více než 120 závodníků v 8 kategoriích se konala tradiční Velká cena města Prostějova, kterou doplnila klubová soutěž Bruslička. Příznivci ledového sportu spojeného s uměním si tak během uplynulého víkendu přišli na své. Nechyběl u toho ani večerník, který může zvěstovat, že ve tvrdé konkurenci se zadařilo i domácím závodnicím.

Na ledové ploše se během soutěže ukázalo přes 120 závodníků a závodnic všeho věku. Od těch nejmenších až po dospělé a z různých koutů Čech i Moravy. Dopoledne se nejprve představili nováčci následováni dvěma chlapeckými kategoriemi žáků, po kterých přišly na řadu ještě nejmladší žačky a juniorky. Odpoledne patřilo žačkám a večer zakončili program dospělí.

Příjemná atmosféra umocněná hudbou panovala na zimní stadionu od brzkých ranních hodin až do pozdního večera. Po uvítání všech závodníků, rodičů a sudích se přešlo na první rozjížďky a následné závody, ve všech kategoriích ukázali aktéři velmi vydařené výkony i nové prvky, které postupně do svých sestav pod vedením trenérů a trenérek zařazují.

Největší ovace sklízeli domácí závodníci a závodnice, ale vydařené výkony všech vystupujících dokázalo místní publikum ocenit. Celá akce se navíc stejně jako v předchozích letech opět obešla bez potíží, vše bylo perfektně připraveno po organizační stránce, což nemálo přispělo k dobrým výkonům.

V kategorii nováčků brala první místo Karolína Burýsková z Mělnického klubu bruslařů, když dokázala o pár setinek uhájit vítězství před dvojící Ptáčková a Křenková z VSK Technika Brno. Nejlepší umístění prostějovské krasobruslařky si připsala Lucie Nedělníková, která uzavřela první desítku.

Poté se na ledě představili chlapci a poprvé to domácím barvám cinklo. Třetí příčku v kategorii nejmladších žáků vybojoval Michal Zapletal, který nestačil pouze na Marka Pirka a Martina Klimeše. Páté místo obsadil druhý z domácích závodníků Martin Pospíšil.

Kategorie mladších žáků nabídla jen tři účastníky, v ní na své dva konkurenty těsně nestačil Robin Pekr a bral tak bronz. Z vítězství se radoval reprezentant Slovenska Bennet Bockay závodící za klub Trnavy.

Po chlapcích přišly na řadu nejmladší žačky. A zde na tvrdou konkurenci prostějovské bruslařky ztrácely. Z pětadvaceti závodnic se všechny umístily ve třetí desítce, ale rozhodně posbíraly řadu cenných zkušeností. Z prvenství se radovala Monika Strážnická z klubu USK Praha, která nedala konkurentkám šanci a zvítězila s náskokem téměř tří bodů.

Posledním závodem před přestávkou, kterou vyplnila exhibice domácích závodnic, se diváci mohli podívat na závod juniorek. A v něm se zrodilo druhé pódiové umístění zdejších barev. Bronzovou příčku pro sebe ve velmi těsném souboji s dalšími dvěma závodnicemi uhájila Denisa Kubová. Jen čtyři desetiny na ni ztratila Martina Soldánová, které výkon stačil na pátou příčku. Z vítězství se radovala Patricie Elisabete Černíková z brněnského klubu.

Po exhibici a úpravě ledu se představily dvě kategorie, které měly početně největší zastoupení. U mladších žaček vyšla volná jízda nejlépe Sofii Tibitanzlové z Českých Budějovic, která porazila i břeclavskou dvojici Jana Klimešová a Anna Kocibová. Nejlepší domácí závodnicí byla Anežka Šindelářová na 13. místě, ve druhé desítce se ještě objevila Viktorie Letochová a Julie Moserová. Šestadvacátou příčku obsadila poslední domácí závodnice Zuzana Atanasová.

Žačky ovládly krasobruslařky Českých Budějovic, jež obsadily dvě nejvyšší příčky. První Nikolu Šitkovou doplnila stříbrná Petra Tomanová. Třetí skončila Andrea Špačková připravující se v Kraso Brno. Mezi domácími dopadla nejlépe Michaela Komárová na deváté příčce. Další trio Lucie Soldánová, Zuzana Kubová a Lucie Baláková skončilo ve druhé desítce. Program uzavřela kategorie dospělých, v níž slavila prvenství Nicole Oliverová z Techniky Brno. Jedinou domácí zástupkyní byla Deniska Kovaříková, která skončila na šestém místě.

 

jak to viděla šéfka:

 „Původně mělo být přes sto třicet dětí, ale ještě bohužel přišly nějaké omluvenky z důvodu nemoci, což je pochopitelné, takže jich bylo přes sto dvacet. I tak si myslím, že to můžeme hodnotit opravdu pozitivně. Děti byly spokojené jak s umístěním, tak s celou soutěží, a všichni, kteří se podíleli na organizaci, zaslouží velké poděkování, protože akce dopadla opravdu dobře a bez komplikací. Jsem velmi ráda, jak nakonec všechno po těch dvou letech peripetií dopadlo. Z hlediska výkonu mám radost za naše svěřence. Z těch pódiových se podařilo Denče Kubové v kategorii juniorek a cením si i třetích míst obou kluků. Z kategorií holek, kde byla velká konkurence, se asi nejlépe zadařilo Anežce Šindlerové, která skončila třináctá. Za své výkony ale rozhodně zaslouží uznání všichni a už teď se těšíme na další ročník.“

Monika Tanečková, hlavní trenérka oddílu KRASO-bruslení Prostějov

Po sobotním bohatém programu v rámci Velké ceny města Prostějova pokračoval program i v neděli, kdy se v průběhu celého dopoledne představilo přes čtyřicet dětí, které na své velké soutěže ještě čekají. Pro řadu malých ratolestí to tak premiéra připomínající klasické soutěžení. Kromě prostějovského klubu se na úspěšné akci představila další pětice spřátelených klubů.

„Byla to akce pro bruslaře z přípravek, kde se děti už postupně připravovaly na budoucí závody, které by je měly čekat v následujících letech, aby si už postupně osahaly atmosféru. Myslím si, že se stejně jako o den dříve vše vydařilo a děti se od rána až do jedné hodiny skvěle bavily a užily si to,“ hlásila spokojená, ale značně unavená z víkendového maratonu hlavní trenérka KRASO-bruslení Prostějov Monika Tanečková.