Za poslední covidové roky došlo k logickému utlumení oblíbených sportovních aktivit školáků na mobilním kluzišti u muzea v Prostějově v rámci tradičního projektu Prostějovská zima. Letos měly být ledové turnaje alespoň v omezené míře pouze měsíčního provozu plochy zpět, ale bohužel to zase tak úplně nevyšlo.

Stály za tím opět choroby, byť tentokrát ne přímo koronavirus. Vysoká míra nemocných mezi dětmi z přihlášených škol zapříčinila jejich postupné odhlašování, až nezbylo téměř nic. Na středu plánovaný Florbal na ledě pro žáky čtvrtých tříd tak musel být úplně zrušen, zatímco páteční Curlingový turnaj osmáků proběhl aspoň částečně.

„Z původního pole účastníků nám zbyly jen dvě školy, a to z ulic Palackého a Dr. Horáka. Holky i kluci z nich dorazili, zahráli si v šestičlenných družstvech proti sobě. Měli však při tom hodně ztížené podmínky,“ poukázal hlavní organizátor Karel Ondrůj ze Sportcentra DDM Prostějov na mimořádnou nepřízeň počasí.

V noci na pátek totiž začalo tak moc sněžit, že ráno v den konání curlingu pokrývala kluziště i okolí deset až patnáct centimetrů vysoká pokrývka sněhu. „Společně s pracovníky domovní správy jsme museli odhazovat a zametat jak ručně, tak s pomocí strojů. Díky tomu si školáci zahráli. A bylo vidět, že je to přes náročné zimní podmínky opravdu baví,“ potěšilo Ondrůje.

Ještě během dopoledne přestalo sněžit, tudíž na páteční večer nachystané 1. kolo klání pro dospělé s názvem Hanácké curling 2022 mohlo proběhnout v plném rozsahu. „Máme třináct přihlášených kolektivů, zahrají si nejdřív základní část a nejlepších osm potom i vyřazovací play-off. Vše s našimi originálně vyrobenými kameny na přesně namalované kruhy,“ říkal Ondrůj před propuknutím akce.

Do boje vyrazily následující týmy: Hanáce na ledě, Ledoborci, KRAS Vrahovice, Mráčkovci, Tučňáci, USU, Tuhé gumy, SK SALI, Fling – stones, Modří ptáci, TM, TŽ. „Určitě to zase bude výborná zábava, navíc o velice zajímavé ceny věnované partnery akce,“ těšil se Ondrůj na úvodní kolo i na druhé dějství, jež přijde na řadu v pátek 30. prosince od 17.00 hodin.