Chorvatské město Dubrava se o předminulém víkendu stalo místem velkého úspěchu české střelby z kuše.

Přičinil se o to Denis Vyskočil z klubu Falcon Crossbow Plumlov, který dosáhl na 2. místo v závodě Světového poháru. A to navíc v roli turnajového benjamínka. „Bylo to pro Českou republiku velké překvapení, Denis byl nejmladší střelec mezi muži,“ svěřila se exkluzivně Večerníku jeho matka a zároveň předsedkyně oddílu Jana Vyskočilová.

 

Cesta turnajem byla pro plumlovského kušistu Denise Vyskočila plná překvapení. V první den se začínalo kvalifikací patnácti střelců, kde se kvalifikoval z 8. místa, když nastřílel 283 bodů. Jak šel turnajem dál?

Ve vyřazovacích bojích se utkal s maďarským střelcem, kterého porazil. Na druhý den pokračoval boje ve čtvrtfinále, do něhož nastoupil s chorvatským mistrem. Porazil ho 6:4, do souboje přitom šel s tím, aby mu vůbec nějaký bod urval. „Už toto tedy bylo překvapení,“ poznamenala Jana Vyskočilová.

Tím ale cesta mladého střelce neskončila. „Následně měl souboj s Francouzem, kterého porazil. Tím už měl jistou medaili. Nakonec se dostal do finále s Chorvatem, který je mistrem světa. Denis odvedl vyrovnaný souboj, a nakonec prohrál o bod. Ve výsledku je aktuálně druhým nejlepším střelcem světa,“ vyzdvihla s úsměvem.

Svaz kušistů patří v České republice k těm vůbec nejmenším, v celé zemi je pouze půltucet oddílů, třetina z nich na Prostějovsku. „Pro Českou republiku je to opravdu velký úspěch a pro Denise velký splněný sen. Obvykle stupně vítězů obsazují Chorvaté,“ konstatovala Jana Vyskočilová.