Po dvouleté pauze se letos v listopadu uskutečnil tradiční Memoriál Gustava Frištenského 2022 v zápase volným stylem. V prostějovské sokolovně na Skálově náměstí jej uspořádal oddíl TJ Sokol I Prostějov, byl to už polokulatý XXXV. ročník.

Když se „Frištenský“ konal před dobou covidovou naposledy, šlo o účastnicky obří akci. Sokolovna byla doslova narvaná mládežnickými zápasníky, během slavnostního zahájení promluvil například Karlos Vémola, slavná hvězda MMA.

Tentokrát? V poloprázdné historické budově sportovalo pouhých sedmadvacet chlapců ve dvou věkových kategoriích. Mezi kadety a mladšími žáky přitom nechybělo šest zástupců domácího Sokola I (Prokop Kolařík, Vít Kolář, Adam Dadák, Jakub Kočí, František Tomiga, Michal Vychodil). Dorazili také dva bojovníci konkurenčního TJ Sokol Čechovice (Christopher Dostál, Martin Zatloukal), své talenty vyslaly například i oddíly Bohemians Praha či Hradce Králové, z Moravy nechybělo Brno, Olomouc nebo Vítkovice. Dokonce přicestovala rovněž výprava ze slovenského Trenčína, čímž měl Memoriál na počest nejslavnějšího českého zápasníka všech dob mezinárodní punc. Nicméně utkání v jednotlivých vahách bylo letos na programu kvůli početně skromné účasti mnohem méně než v dřívějších letech.

Velké poděkování za podporu každopádně patří všem partnerům a sponzorům turnaje v čele se statutárním městem Prostějov i Olomouckým krajem.