V roce 2001 začalo vedení Olomouckého kraje společně s marketingovou společností TK PLUS jako první v České republice oceňovat své nejlepší sportovce. Ostatní regiony se k této tradici později přidaly a dnes jde již o běžnou součást sportovní kultury. Letos se vyhlášení ankety Nejlepší sportovec

Olomouckého kraje za rok 2022 konalo v prostějovském divadle již po jednadvacáté. A opět šlo o přehlídku velkých hvězd. V hlavních kategoriích zářili regionální sportovci. Mezi jednotlivci zvítězil fotbalový reprezentant a rodák ze Skalky Mojmír Chytil, v družstvech se radovaly volejbalové mistryně VK Prostějov a navrch obdržel mimořádnou cenu za záchranu lidského života Richard Šmída z prostějovského cyklistického oddílu.

Předání cen se uskutečnilo v pondělí 20. března v Městském divadle v Prostějově.  „Všem patří velká gratulace. Nejen kvůli tomu, že jste úspěšní a výborně reprezentujete náš kraj. Ukazujete mladé generaci, že sport je skvělá věc, jste vzory začínajících sportovců. I za to si zasloužíte uznání,“ prohlásil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Hejtmanství uděluje sportovní ceny v devíti kategoriích. Letos k nim přibyla výše zmíněná mimořádná cena. Hodnoticí komise tentokrát vyzdvihla například výkony prostějovského volejbalového družstva, nejlepší handicapovanou sportovkyní se stala Adéla Durčáková a Cenu Olomouckého kraje získal Tomáš Berdych.

Rodák ze Skalky, fotbalista SK Sigmy Olomouc Mojmír Chytil v konečném pořadí přeskočil tenistu Jiřího Lehečku a kanoistku Terezu Kneblovou. Český reprezentant pobýval v tu dobu s národním týmem. Cenu tak převzala maminka, která se na pódiu vyjádřila i k budoucnosti svého syna. „Už by mohl přestoupit. Toho ´mama hotelu´ už mám dost, je to únavné,“ řekla se smíchem.

Volejbalistky zvítězily před hokejisty Olomouce a rezervou fotbalové Sigmy. „V minulém roce jsme to dotáhli k překvapivému titulu, tentokrát se nám i v důsledku zranění zatím tolik nedaří. Přesto věřím, že v play-off zabereme a třeba se za rok zase uvidíme,“ poznamenal trenér VK Prostějov Miroslav Čada.

Kategorii ´Nejlepší junior´ ovládly vesměs nadějné dívky. Před cyklistkou Nelou Kaňkovkou a kanoistkou Klárou Kneblovou zvítězila tenistka Linda Nosková. Talentovanou hráčku zastoupil tatínek, tenistka se připojila přes komunikační sítě. „Moc si ocenění vážím, potěšilo mě,“ vzkázala z turnaje v Miami Nosková. Dívkám patřilo také první místo mezi družstvy. Kadetky Aerobik klubu Olomouc vyhrály loni mistrovství světa, Evropy i České republiky a úspěch si zasloužily. „Zlatý hattrick se nepodaří každý rok,“ těšila se z posledních úspěchů také trenérka děvčat Michala Schwarzová.

Mezi handicapovanými sportovci byla oceněna mladá atletka Adéla Durčáková z AK Olomouc a Dušan Ščambura, šumperský reprezentant v hodu koulí, diskem a oštěpem. „Když jsem loni v Dubaji na závodech Grand Prix obsadil druhé místo a získal stříbro, brečel jsem. A teď mám zase slzy v očích. Moc si ceny vážím,“ vyznal se Ščambura.

Nejen přítomným sportovcům poděkoval za jejich úsilí náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michal Zácha. „Sport je odmalička součástí mého života. Vedu k němu i své děti. Vím, co to obnáší. Je to náročné nejen pro sportovce, ale také pro rodiče, trenéry, klubové funkcionáře. Všichni si zaslouží uznání, přeji jim vše dobré,“ uvedl náměstek Zácha, pod kterého patří také oblast sportu.

Čestnou cenu převzal dlouholetý sportovní funkcionář Josef Odstrčilík, Cenu Olomouckého kraje získal tenista Tomáš Berdych. Pro Mimořádnou cenu za záchranu lidského života si přišel cyklistický mechanik Richard Šmída, který na závodech v Kyjově poskytl rakouskému cyklistovi Marco Fridrichovi první pomoc po kolizi s osobním automobilem a rychlou reakcí zachránil závodníkovi život.

„Je to poděkování jak sportovcům, tak trenérům, sportovním družstvům, hendikepovaným sportovcům i jednotlivcům za jejich sportovní výkony. Naše díky patří i sportovci za záchranu života kolegy při cyklozávodě, “ nechala se slyšet Milada Sokolová, první náměstkyně primátora Statutárního města Prostějov a uvolněná členka zastupitelstva Olomouckého kraje pro oblast vnějších vztahů a cestovního ruchu.

V závěru slavnostního večera byly tradičně předány také šeky sportovcům. Pětitisícový příspěvek dostala Ema Berková a Tobiáš Novák, šeky na deset tisíc korun převzala Adéla Durčáková a také Dušan Ščambura a Daniel Paulus.

očima miroslava černoška

„U ankety Nejlepší sportovec Olomouckého kraje jsme se společností TK PLUS od prvního ročníku a můžu říct, že nápad poděkovat našim reprezentantům za dosažené úspěchy byl výborný. Jsme region, který může být na své sportovní zástupce pyšný. Každý rok dosahují na skvělé výsledky v domácí i mezinárodní konkurenci. Vychováváme nové a nové naděje. Za těch více než dvacet let se to jednoznačně potvrdilo. Téměř nenajdete sportovní odvětví, v němž by nebyli naši zástupci úspěšní. Osobně mě to velmi těší, protože sport je významnou součástí mého života. Jako hrdý Prostějovan mám navíc radost, že se na předních příčkách pravidelně umisťují reprezentanti našeho města. Osobně jsem přesvědčený, že tomu tak bude i dalších letech. Není tajemstvím, že ze všech sportů mám nejblíže k tenisu. A tady jsem optimista. Mezi nejlepšími máme už teď Jirku Lehečku a myslím si, že se k němu brzy přiřadí další. V našem klubu výkonnostně rostou Jakub Menšík, Maxim Mrva nebo Jan Kumstát, věřím, že již brzy budou patřit mezi oceněné. Budu z toho mít velkou radost, o to větší, že se vesměs jedná o prostějovské rodáky.“

Autor je majitelem spolupořádající marketingové společnosti TK PLUS Prostějov

 

výsledky ankety nejlepší sportovec olomouckého kraje 2022

NEJLEPŠÍ SPORTOVEC

1. Mojmír Chytil (fotbal)

2. Jiří Lehečka (tenis)

3. Tereza Kneblová (kanoistika)

4. Branislav Konrád (lední hokej)

5. Milan Greguš (silový trojboj)

6. Jakub Jurka (šerm kordem)

7. Tereza Janošíková (orientační běh)

8. Michal Hlahůlek (lukostřelba)

    Barbora Janíčková (plavání)

    Martin Sedlák (veslování)

NEJLEPŠÍ DRUŽSTVO

1. VK Prostějov (volejbal)

2. HC Olomouc (lední hokej)

3. Sigma Olomouc „B“ (fotbal)

NEJLEPŠÍ JUNIOR

1. Linda Nosková (tenis)

2. Klára Kneblová (kanoistika)

3. Nela Kaňkovská (cyklistika)

4. Eva Kubíčková (atletika)

5. Jakub Menšík (tenis)

NEJLEPŠÍ JUNIORSKÉ DRUŽSTVO

1. Aerobic klub Olomouc (aerobic)

2. MAPEI MERIDA Kaňkovský (cyklistika)

3. TK AGROFERT Prostějov (tenis)

NEJLEPŠÍ TRENÉR

1. Jan Tomajko (lední hokej)

2. Miroslav Čada (volejbal)

3. Martin Cetkovský (cyklistika)

NEJLEPŠÍ HANDICAPOVANÝ SPORTOVEC

1. Dušan Ščambura (atletika)

2. Jakub Kosek (sportovní střelba)

3. Tomáš Pešek (sportovní střelba)

NEJLEPŠÍ HANDICAPOVANÁ SPORTOVKYNĚ

1. Adéla Durčáková (atletika)

2. Eva Kacanu (atletika)

3. Anna Pangrácová (orientační běh)

ČESTNÁ CENA:

Josef Odstrčilík

CENA OLOMOUCKÉHO KRAJE:

Tomáš Berdych

MIMOŘÁDNÁ CENA

(za záchranu lidského života):

Richard Šmída