Atletický podnik Zlatá Tretra bude mít opět jedinečnou účast, na stadionu ve Vítkovicích se představí elitní závodníci. Světová rekordmanka v běhu na 100 metrů překážek Nigerijka Tobi Amusanová a olympijský vítěz v oštěpu Ind Níradž Čopra jsou další hvězdy, které fanoušci 27. června uvidí na vlastní oči. Vstupenky lze koupit v síti www.ticketportal či www,ticketstream.

Sprinterka Tobi Amusanová si chce užít skvělou atmosféru. „Tou je Tretra známá. A také vím, že se u vás běhají rychlé časy v silné konkurenci,“ vzkázala přes organizátory.

Manažer Tretry Alfonz Juck připomněl, jak Amusanová loni na mistrovství světa všechny překvapila časem 12,12 vteřiny na 100 metrů překážek. „Mnozí si mysleli, jestli to není chyba, protože překonala rekord o osm setin, což je ve sprinterské disciplíně hodně.“

Juck doufá, že by Nigerijka mohla zaběhnout nejlepší výkon mítinku, který od roku 2015 časem 12,55 drží Sharika Nelvisová.

Nejdelším během letošní Tretry bude patnáctistovka mužů v rámci Memoriálu Emila Zátopka. Největší favorit je Etiopan Lamecha Girma, světový rekordman z haly na 3 000 metrů. „Jeho cíl u nás je jasný – rekord mítinku,“ prohlásil Alfonz Juck.

Ten dosavadní už dvacet let patří Corneliovi Chirchirovi – 3:31,17 minuty. „Loni jsem u vás zaběhl osobní i národní rekord (na 3 000 metrů překážek). Dráha na stadionu je skvělá. Očekávám, že mi diváci dodají dostatek energie, abych se pokusil o čas na hranici svých možností,“ tlumočili pořadatelé Girmova slova.

Mezi vrcholy mítinku bude patřit hod oštěpem mužů. Ind Níradž Čopra bude o bojovat s úřadujícím mistrem světa Andersonem Petersem z Grenady a domácí hvězdou Jakubem Vadlejchem. „Sledovat muže, jak hází přes devadesát metrů, bude velká zábava,“ předpovídá velký zážitek oštěpařka Nikola Ogrodníková.

Na Zlaté tretře se představí i česká špička v čele s oštěpaři Jakubem Vadlejchem a Nikolou Ogrodníkovou, tyčkařkou Amálií Švábíkovou, čtvrtkařkou Ladou Vondrovou a překážkářem Petrem Svobodou. „Je to už dlouho, co jsem na Tretře startoval, ale vždy to pro mě byly neuvěřitelné chvíle s úžasnou atmosférou,“ uvedl Petr Svoboda, jehož disciplína se do programu vrací po pěti letech. „Moje příprava jde zatím podle plánu. Udělám vše pro to, abych byl na Zlatou tretru připravený v plné síle a předvedl jsem výkon hodný takového závodu,“ plánuje Svoboda.

Na další novinky se můžete těšit už v příštím čísle Večerníku!