V příštím roce bude hlavní prostějovské náměstí T. G. Masaryka před radnicí a jeho blízké okolí dějištěm mistrovství České republiky v orientačním běhu v nové, divácky atraktivní disciplíně Knock-Out Sprint. Letos je potřeba tento převratný soutěžní formát vyzkoušet, k čemuž poslouží nadcházející testovací závody v hanáckém městě.

Klání nesoucí název Test KO Sprintu 2023 proběhne ve středu 31. května od 16.00 hodin a jeho centrem tentokrát bude velodrom Prostějov. Právě tam a v přilehlých lokalitách se loni uskutečnil veleúspěšný Přebor škol 2022 s početně rekordní účastí. A také nadcházející akce „orienťaček“ i „orienťáků“ slibuje mimořádně zajímavý zážitek při české premiéře světové novinky OB.

„Mezinárodní federace orientačních sportů se neustále snaží přicházet s inovacemi, které by byly ještě atraktivnější pro příznivce a naše sportovní odvětví jim co nejvíc nabízely v lákavé podobě ke sledování. K.O. Sprint je právě takovou novinkou, svým trváním velice krátkou a nesmírně dynamickou i dramatickou. Věřím, že si ji napoprvé u nás plně užijí jak závodníci, tak přihlížející diváci,“ řekl Večerníku šéf pořádajícího oddílu SK Prostějov Dušan Vystavěl.

Ve středečním odpoledni změří síly kategorie mužů a žen (věkový limit pro přihlášení byl minimálně 15 let), nejprve v kvalifikačních bězích, potom v semifinále a nakonec ve finále. Délka kvalifikace přitom bude o něco větší, okolo deseti až dvanácti minut na trati. Zatímco závěrečné bitvy o medaile se notně zkrátí na pouhých pět nebo šest minut běhu.

„U nás v České republice žádný Knock-Out Sprint dosud nikdy oficiálně nebyl, takže opravdu půjde o úplnou premiéru. Poslouží k tomu, abychom si tuto disciplínu vyzkoušeli my organizátoři a pochopitelně i sami aktéři. Věřím, že pořadatelsky všechno zvládneme bez problémů a dobře se připravíme na národní šampionát 2024 v Prostějově,“ zdůraznil Dušan Vystavěl.