Letní sezóna terčové lukostřelby 2023 už je v plném proudu, Lukostřelecký oddíl Prostějov má od jejího začátku až dosud za sebou mnoho závodů i soutěží. Přesto je pro jeho členky a členy neméně důležitá trochu jiná věc z klubového zákulisí.

„V současnosti nejvýznamnější událost pro dlouhodobé fungování našeho oddílu je, že se za pomoci finančních dotací od statutárního města Prostějov i Olomouckého kraje podařilo vybudovat nové moderní zázemí v areálu naší střelnice u zimního stadionu. Městu a kraji za tuto pomoc opravdu velmi děkujeme,“ zdůraznila předsedkyně LO Prostějov Magda Robová.

Součástí zmíněného moderního zázemí, jež právě prochází závěrečnou kolaudací, je vjezd do budovy pro handicapované, nové sociální zařízení (WC, koupelna, sprcha), klubovna s kuchyňkou, kancelář i nářaďovna. „Na budování se hodně podíleli členové oddílu, rovněž jim proto patří velké díky,“ neopomněla Robová.

Potom se pustila do shrnutí toho, co vše vyznavači lukostřelby z Hané za poslední měsíce závodně absolvovali. „Proběhla už tři kola letošní 1. ligy družstev ČR z celkového počtu čtyř. Naši výborní muži s přehledem vedou průběžné pořadí, vlastně již nemohou být předstiženi. A obhájí tak loňské prvenství,“ zaradovala se Robová. „Ani holky na tom nejsou vůbec špatně, zatím drží třetí místo těsně za druhým Startem Praha a právě s ním svedou souboj o konečné prvoligové stříbro. Poslední čtvrté kolo je na programu na sklonku srpna v Kroměříži,“ navázala oddílová šéfka, že ani prostějovské ženy nezůstanou v prestižní týmové soutěži bez cenného kovu.

„Super je, že si naši chlapi vedou nadmíru slibně také v seriálu nominačních závodů o reprezentaci České republiky. Michal Hlahůlek tam má v podstatě jisté místo, Michaela Roba a Josef Křesala o prosazení do nároďáku ČR ještě bojují. Letošním vrcholem přitom bude srpnové mistrovství světa v Berlíně, což je součást nominačních bitev o olympijské hry v Paříži 2024,“ informovala Robová.

Talentovaná mládež lukostřeleckého oddílu Prostějov se pro změnu účastní Poháru olympijských nadějí. „Ten má dohromady čtyři kola, za výsledky každého se sčítají body do celkového pořadí. Úvodní kolo v Kroměříži parádně vyšlo juniorkám, když Mariia Kovalenko zvítězila a Eliška Koleňáková byla druhá. Kadet Michal Rolenc navíc obsadil čtvrtou pozici, ačkoliv je ve starší věkové kategorii teprve prvním rokem.“

Další pokračování Poháru OH nadějí přijde nyní v Litvínově, v červenci na území Prahy a následně srpnové finále ve Znojmě. „Závěr venkovní sezóny tradičně obstarají národní šampionáty všech věkových kategorií: mistrovství republiky dorostu okolo poloviny srpna v Chebu, MČR dospělých koncem srpna v Opavě a český přebor žactva začátkem září v Kroměříži,“ připojila Magda Robová.

Na úplný závěr pak prozradila jednu zatím časově vzdálenější, ale pro místní příznivce sportu dost atraktivní zprávu. „Je téměř jisté, že v příštím roce znovu uspořádáme letní mistrovství republiky doma v Prostějově přímo na Masarykově náměstí před radnicí!