Od čtvrtka 8. do neděle 11. června probíhalo ve Slovinském Podčrtku Mistrovství Evropy veteránů v judu, kam se vypravila i delegace trenérů oddílu Sokol I Prostějov. A ukázali, že to jsou stále skvělí bojovníci. Domů si odvezli i bronzovou medaili, na níž se podíleli v soutěži družstev. V jednotlivcích sice medaile necinkla, ale i tak brali parádní umístění a mají se před svými svěřenci čím pochlubit.

V rámci programu druhého dnes se nejprve představil ve váze do 73 kilogramů Jan Brtník, kde obsadil deváté místo. Druhým zástupcem byl šéftrenér juda v Prostějově Zdeněk Gottwald, který se pral ve váze do 100 kilogramů a po smolné porážce v posledním zápase bral nepopulární páté místo.

Během soboty měl Sokol I Prostějov také dvě želízka v ohni. Do 90 kilogramů startoval Petr Sedláček, který po náročném boji prohrál s německým kolegou, cestu opravami mu zatarasil reprezentant Francie. Druhým zástupcem byl Aleš Tulach, který nestačil na anglického soupeře a v opravách na dalšího Němce.

Zlatý hřeb v podobě medaile přišel na řadu v závěrečný den, kdy probíhaly boje mužstev. České družstvo ve věkové kategorii mezi 30 a 39 lety zde obsadilo krásné a vydřené třetí místo. Na mistroství se představili závodníci ze 37 zemí a celkový počet sportovců přesáhl hranici 650. I díky přispění juda v Prostějově domů odjížděla česká výprava jako třetí nejúspěšnější.

„Chtěl bych poděkovat našim rodinám za podporu v přípravách i při závodech. Jako trenéři jsme rádi, že můžeme předávat své zkušenosti dětem, které mají zájem o tento všestranný sport. Tímto se snažíme jít příkladem, že se judo závodně dá dělat v každém věku, i když v tomto období stále vyšších nákladů a nároků je těžší a těžší udržet odpovídající úroveň schopnou konkurence,“ doplnil s úsměvem Zdeněk Gottwald.