Už za necelý rok, konkrétně 8. května 2024 uspořádá oddíl orientačního běhu SK Prostějov premiérové mistrovství republiky v Knock-Out Sprintu. Aby byl na tuto novinku organizačně připraven, uskutečnil poslední květnový den letošního roku testovací závod v této nové atraktivní disciplíně.

Centrum akce se startem i cílem bylo na ploše prostějovského velodromu, kam se sjela solidní konkurence z celé Moravy. Soutěžilo se v kategoriích mužů a žen, ale mezi účastníky figurovalo také dost mládežnických nadějí nad patnáct let věku. A KO Sprint si zkoušeli jak aktéři a aktérky, tak pořadatelé.

Odpolední program zahájila kvalifikace, která měla v obou kategoriích podobu tří rozběhů ve formě klasického sprintu. Z každého přitom postupovalo šest nejlepších, což vytvořilo osmnáctku semifinalistů i semifinalistek. Vždy se vybíhalo přímo ze startovní čáry cyklistického oválu a finišovalo po chodníčku uvnitř dráhové plochy.

Tratě byly pro všechna jednotlivá kola závodů různé, přičemž semifinále už mělo v mužích i ženách podobu tří běhů KO Sprintu, tedy rychlého dynamického klání pod deset minut trvání. A z každého šestičlenného semifinále pronikli(y) dva(ě) nejlepší do znovu šestičlenných finále.

Mezi elitní půltucet se podařilo dostat v konkurenci přibližně sto účastníků a účastnic hned třem zástupcům našeho okresu. V mužské kategorii to byl František Otruba, v ženské pak Karolína Otrubová a Adéla Janečková – všichni z TJ Sokol Plumlov. Finálová vyvrcholení pak měla specifický formát, běžela se na dvě kola a mezi oběma se při probíhání velodromem vyměňovaly mapy.

Nejprve se o medaile střetly ženy, mezi kterými se už v prvním okruhu vytvořily větší časové rozestupy. Obě plumlovské bojovnice sice zůstaly navzdory maximální snaze pod stupni vítězek, ale po dodatečné diskvalifikaci dvou soupeřek kvůli vynechání jedné z kontrol se posunuly výsledkovou listinou o něco výše. Otrubová na druhé a Janečková na čtvrté místo, triumfovala Tereza Paulíčková z Olomouce.

Finále mužů bylo mnohem vyrovnanější a tím i dramatičtější. Skoro celé šestičlenné pole se dlouho drželo pohromadě, ještě v polovině rozhodující fáze závodu se o zlato rovnocenně rvalo hned kvinteto orienťáků. Teprve v úplném závěru rozhodl o svém vítězství Šimon Sláma z Luhačovic před dvojicí šumperských soupeřů, zatímco Otruba skončil pátý pouhých šest sekund za bronzem. Tedy podobně jako Janečková, té unikla medaile jen o pět vteřin.

Kromě dospělých soutěžících dorazilo na akci také nemálo mládežnických vyznavačů orientačního běhu, pro něž pořadatelé zorganizovali závod v klasickém sprintu. A z dívčí kategorie D14 si odnesl zaslouženou odměnu v podobě nejcennějšího kovu i pořádající oddíl SK Prostějov díky prvenství Elišky Hýblové.

Ještě podstatnější však bylo něco jiného, že test Knock-Out Sprintu proběhl natolik dobře, aby se příští rok 8. května přímo v prostějovském centru na Masarykově náměstí mohlo zdárně uskutečnit MČR 2024 v této nové progresivní disciplíně.

 

VÝSLEDKY TEST ZÁVODU V KO SPRINTU – PROSTĚJOV 2023

Muži:

1. Sláma (OOB TJ Slovan Luhačovice) 7:13 minuty, 2. Poklop (SK Severka Šumperk) 7:19, 3. Melecký (SK Severka Šumperk) 7:32, 4. Mudrák (OOB TJ Slovan Luhačovice) 7:35, 5. Otruba (TJ Sokol Plumlov) 7:38, 6. Janeček (SOB Olomouc) 8:47.

Ženy:

1. Paulíčková (SOB Olomouc) 9:32, 2. Otrubová (TJ Sokol Plumlov) 10:28, 3. Jílková (SOB Olomouc) 10:50, 4. Janečková (TJ Sokol Plumlov) 10:55, 5. Bídová (TJ Spartak 1. brněnská) a Mrózek (SK SP Kylešovice) obě diskvalifikovány.

HODNOCENÍ ŘEDITELE ZÁVODU DUŠANA VYSTAVĚLA

„Během testovacích závodů KO Sprintu se objevilo několik organizačních nedostatků či chybiček, a přesně kvůli tomu jsme tohle klání dělali. Abychom včas přišli na vše, co by nemuselo hladce fungovat, a problémy odstranili. Prioritou totiž je pokud možno bezchybné mistrovství republiky v příštím roce. A nyní věřím, že budeme dobře připraveni, aby se opravdu povedlo. Vzhledem k tomu, že půjde o první šampionát v téhle nové, nesmírně rychlé disciplíně, a navíc přímo v centru Prostějova na Masarykově náměstí, bude jeho důležitost maximální. A tam už si žádné větší chyby jako pořadatelé nesmíme dovolit. Proto chci poděkovat jak všem účastníkům za absolvování testovacích závodů, tak všem kolegyním i kolegům z našeho oddílu orientačního běhu SK Prostějov za odvedenou práci na organizaci akce. Velké díky patří také cyklistům TUFO PARDUS Prostějov za možnost využití velodromu a veškerým partnerům v čele se statutárním městem Prostějov i Olomouckým krajem za podporu. Příští rok si dáme na úspěšném uspořádání MČR v KO Sprintu velice záležet!“

Dušan VYSTAVĚL, šéf akce a předseda pořádajícího oddílu SK Prostějov