Poslední červnovou sobotu vyjela z dostihové centrály Srdéčko u Hvozdu na závodiště v Pardubicích početná ekipa deseti koní. Trenér Stanislav Popelka největší naděje vkládal do desetiletého tmavého hnědáka Lianela stáje Zámecký vrch, který se postavil na start Poháru Slavia pojišťovny – II. kvalifikace na Velkou pardubickou, v pořadí už 133. Se žokejem Jaroslavem Myškou dokončil dostih na 5200 metrů pátý. Je v této chvíli jedním ze sedmnácti koní, kteří mají účast v nejtěžším českém dostihu jistou.

První dostih mítinku, Cenu za podpory ADW FEED, a.s. – Memoriál Kamila Kuchovského, opět vyhrál pod žokejem Myškou šestiletý hnědák Yank. Pro valacha v barvách Zámeckého vrchu byla rychlá steeplechase crosscountry na 3300 metrů druhým vítězstvím v kariéře. „Jarda odjel pěkný dostih, jeho jezdecký kumšt sehrál velkou roli,“ pochválil matadora českých dostihů trenér.

Klisna Yara ani valach Zataro naopak neuspěli ve druhém dostihu, česko-švýcarském poháru BICZ holdingu 2023, steeplechase crosscountry na 5200 metrů. Yaru její žokej zadržel, Zataro ztratil v průběhu dostihu jezdce.

Dramatický závěr měl třetí dostih, Cena společnosti Tipsport – ČERVNOVÁ CROSS COUNTRY Válečníka, steeplechase crosscountry na 3300 metrů. Žokeje Jaroslava Myšku s osmiletým hnědým valachem Lianelem dostihové stáje Ramzová porazil po tuhém boji o pouhý nos slovenský Mr Zuru se žokejem Janem Odložilem. „Porazil nás lepší kůň,“ konstatoval po doběhu žokej.

V Ceně společnosti Synthesia, a.s., steeplechase crosscountry na 3300 metrů, uspěl při premiéře na českých drahách čtyřletý Impas stáje Zámecký vrch. Tmavého hnědáka, polobratra výše zmíněného Imphala, dovedl do cíle na pátém místě opět Myška. Čtyřletou Genezi její jezdec Daniel Vyhnálek v průběhu dostihu zadržel.

Posledním dostihem mítinku byla Cena společnosti K-K METAL, a.s. – Memoriál Ing. Stanislava Hošáka, určená pouze pro klisny. Ve steeplechase crosscountry na 3300 metrů dovedl sedmiletou Ztracenku stáje Ramzová žokej Myška na čtvrtém místě.

Kvalifikaci ještě může zaběhnout další Popelkův kůň. Hnědák Lombargini by se na start Velké pardubické v říjnu postavil potřetí v kariéře. V roce 2021 ho postihla smůla, jeho žokej Jan Odložil se zranil v jednom z rámcových dostihů a do sedla valacha stáje byl narychlo angažován žokej Martin Liška. Ten krátce po startu sedlo svého parťáka nečekaně opustil a pro oba tak dostih skončil. V loňském roce Lombargini pod Janem Odložilem doběhl pátý. Nutno podotknout, že dvanáctiletý dostihový matador běhající pod stájí EŽ Praha je vlastním odchovancem Stanislava Popelky.