Ve druhém závodě Světového poháru na přesnost přistání 2023 tentokrát parašutisté Armádního sportovního oddílu Dukla Prostějov zůstali hlavně v důsledku extrémní nepřízně počasí pod stupni vítězů v soutěži mužských družstev. Přesto se ze slovinského Bledu nevraceli s prázdnou a domů přivezli dvě individuální medaile.

„Předpověď počasí byla velmi špatná již před naším příjezdem do Slovinska. Proto jsme doufali, že se odskáče aspoň minimální počet kol k uznání celé soutěže,“ nastínil Večerníku výchozí situaci Libor Jiroušek, hlavní trenér prostějovských parašutistů reprezentujících jako obvykle Českou republiku.

Povětrnostní podmínky však opravdu panovaly krajně nepříznivé. „Hned první kolo se vůbec nepovedlo týmu Dukla 1 a rázem se tak ocitl až na pětadvacátém místě průběžného pořadí. Poté začalo být počasí ještě turbulentnější s hodně silným větrem,“ popisoval Jiroušek.

Ve třetím kole už byly nárazy tak velké, že tým Dukly 2 dostal opakovaný seskok z důvodu bezpečnosti a soutěž se přerušila zhruba na dvě hodiny. „Pak se zdálo, že se počasí uklidnilo, ale bohužel tomu tak nebylo,“ konstatoval kouč Dukly při ohlédnutí za bláznivými závody.

„Zrovna při našem přistání se opět zvedl vítr a tři borci z Dukly 2 nekontrolovaně odcouvali do plochy letiště s nárokem na další opakovací seskok,“ přiblížil Jiroušek ještě jednu značnou nepříjemnost, která Hanákům notně zkomplikovala jejich balkánské snažení.

„Až poslední den se počasí konečně umoudřilo a dovolilo nám doskočit páté kolo. Kolektiv Dukla 2 celkově skončil na páté pozici a družstvu Dukla 1 se podařilo vyšplhat z hloubi pole na sedmé místo. Náš junior Oldřich Zbíral navíc obhájil své prvenství z Rijeky a Hynek Tábor získal bronz v mužské kategorii,“ měli prostějovští parašutisté alespoň dílčí důvody k radosti.

Třetí díl letošního SP se koná od 21. do 23. července v České republice, premiérově v historii na letišti Klatovy. „Reprezentovat nás tam bude pouze jedno družstvo, protože druhé se ve stejnou dobu zúčastní vojenských závodů ve španělské Murcii,“ doplnil Libor Jiroušek na vysvětlenou. 

 

SVĚTOVÝ POHÁR V PARAŠUTISMU NA PŘESNOST PŘISTÁNÍ 2023

2. závod - Bled (Slovinsko)

Muži – jednotlivci: 1. Mangia (Itálie) 2 cm, 2. Guarinelli (Itálie) 2 cm, 3. Tábor (Česko – Dukla Prostějov) a Alic (Rakousko) 3 cm, 5. Almoqbali (Omán) a Kostanjevec (Slovinsko) 3 cm, ... 19. Šorf, Chládek a Hájek 6 cm, 36. Směšný a Rataj 8 cm, 42. Zbíral 9 cm, 53. Gečnuk a Pavlíček 10 cm, 63. Žák 11 cm, 149. Kříž (všichni Česko – Dukla Prostějov) 27 cm

Muži – družstva: 1. Slovinsko 30 cm, 2. Katar 35 cm, 3. Itálie 36 cm, 4. Francie 38 cm, 5. Česko – Dukla Prostějov II a Německo 43 cm, 7. Česko – Dukla Prostějov I a Rakousko 52 cm

Junioři – jednotlivci: 1. Zbíral (Česko – Dukla Prostějov) 9 cm, 2. Demmler (Německo) 10 cm, 3. Wallrath (Německo) 10 cm, 4. Grill (Rakousko) 11 cm, 5. Dulisch (Německo) 12 cm, 6. Zwicker (Švýcarsko) 13 cm