S triatlonem se to má stejně jako se sexem. Kdo jej nikdy nezkusil, ten o něm může mít nějaké své představy, ale reálně vůbec netuší, co jej čeká. Ovšem ten, kdo už se do něj pustil, ten s ním nikdy nechce přestat... Přestože plavat, jezdit na kole a běhat umí skoro každý, překonat jisté obavy před prvním ostrým startem na triatlonovém závodě nebývá u nováčků snadné. Ale stejně jako v případě partnerských intimností stojí překonání tohoto ostychu určitě za to! Potvrdit to mohou mimo jiné účastníci letošního Zdětín Cupu, který se konal hned první červencový den.

 

Na start náročného závodu se tentokrát postavilo 20 mužů a 5 statečných žen. Pro všechny byl připraven kilometr plavání v bazénu vyškovského aquaparku, těžkých 78 kilometrů na kolech, které vedly z Vyškova přes Drnovice, Krásensko, Rozstání, Nivu, Protivanov, Bukovou, Benešov, Kořenec, Horní Štěpánov, Brodek u Konice a Ptení do Zdětína. Pokud si v areálu zdejší sokolovny někdo myslel, že tady to pro něj končí, tak se pochopitelně mýlil. Musel sebrat zbytky sil a rozběhnout se na Bělecký Mlýn, přičemž jej ještě čekalo dalších 7 kopcovitých kilometrů. Teprve pak si mohl v cíli zhluboka vydechnout.

Stejně jako v předchozích ročnících byly hlavním cílem většiny sportovců kromě nezaměnitelných pocitů únavy také naprosto bezkonkurenční steaky a hamburgery z grilu hanáckého MasterChefa Leoše Čarného. Letošní ročník byl opět plný heroických výkonů, tentokrát se však bohužel neobešel bez zranění. Po krátké dešťové přeháňce jeden z aktérů na mokré vozovce vyletěl ze silnice, přičemž krkem narazil do dopravní značky. Následoval okamžitý transport do nemocnice a bezodkladná operace. „Ještě tentýž den nám všem z nemocničního lůžka vzkázal, že se příští rok opět vrátí a bude ještě silnější,“ popsal hlavní organizátor Tomáš Kučera, jemuž i tentokrát udělal radost zejména jeho syn Martin, jenž ve stále vzrůstající konkurenci dokázal obhájit své loňské druhé místo.

Elán všech přítomných i organizátorů nasvědčoval, že Zdětín Cup má do další dekády své existence skvěle našlápnuto. Čekání na jeho v pořadí již 12. ročník si mohou všichni sportovní nadšenci již brzy zpříjemnit účastí na oblíbeném konickém triatlonu Veteran steel man. Skutečný svátek všech amatérských sportovců bude v sobotu 29. července hostit koupaliště ve Stražisku. Všichni se utkají na distancích 800 metrů plavání, 50 km na kolech a 7,6 km běhu. Pro ty, kteří s tímto krásným sportem teprve začínají či si ještě na tak dlouhý závod nevěří, bude připravena varianta hobby s distancemi 400 metrů plavání, 20 km kolo a 5 km běhu.