Dva koně vyslal do Pardubic v sobotu 5. srpna trenér Stanislav Popelka. V těžkém terénu a za silného deště se nakonec oba dostali do cíle v pořádku, a splnili tak kvalifikaci na Velkou pardubickou. Radost trenérovi udělala i klisna Ztracenka, která v druhém nejdůležitějším dostihu dne, Ceně Registany, doběhla třetí.

 

Na start třetí kvalifikace do 133. Velké pardubické se postavilo jedenáct koní. 5800 metrů dlouhou steeplechase crosscountry o 500 tisíc korun jich dokončilo devět. Mezi nimi i svěřenci trenéra Popelky. Pátý doběhl desetiletý hnědák Zataro, reprezentující stáj Ramzová s žokejem Petrem Tůmou, šestý pak matador Lombargini s Danielem Vyhnálkem v sedle. Dvanáctiletý hnědák stáje EŽ Praha je navíc trenérovým vlastním odchovancem. Na start VP by se mohl postavit už po třetí. Vloni přitom skončil na krásném šestém místě. V druhé kvalifikaci doběhl na pátém místě desetiletý Imphal, pro kterého by letošní start mohl být druhým v kariéře.

Úspěšného kouče ale nyní trápí jiná věc. „Je otázkou, zda pro koně budou jezdci. Překážkářů bohužel ubývá a ti, kdo už Velkou pardubickou jeli, si mohou vybírat,“ posteskl si Popelka.