Koncem tohoto týdne propukne na prostějovském letišti (příjezdová cesta od Žešova) Mistrovství Evropy a Světový pohár 2023 v parašutismu. Významnou mezinárodní akci v disciplínách Wingsuit Flying a Speed Skydiving organizuje společnost Jump Tandem Prostějov od soboty 19. do pátku 25. srpna.

Jednotlivé disciplíny představil ředitel vrcholné soutěže Martin Dlouhý. „Při Wingsuit Flying mají závodníci kombinézy s křidélky různě po těle. Disciplína Performance se skáče z výšky 3200 metrů, soutěžní okno je mezi 1500 a 1000 metry, aktéři mají celkem tři seskoky. Při prvním dosahují co největší horizontální rychlosti, při druhém musí uletět co největší vzdálenost a při třetím potřebují zůstat co nejdéle ve vzduchu. Pořadí jednotlivých seskoků se sčítá do konečného hodnocení,“ dal se do popisu Dlouhý z Jump Tandemu PV.

„Wingsuit Flying má i druhou disciplínu Acrobatic, kde skáčou tříčlenné skupiny, v nichž vždy dva závodníci dělají za volného pádu akrobatické prvky a ten třetí je natáčí na kameru. Jsou předepsané cviky i volné sestavy, jde o akrobacii v menší formaci,“ navázal Dlouhý.

Nakonec široké veřejnosti přiblížil také Speed Skydiving. „To je v podstatě rychlostní parašutismus. Skáče se z výšky 4000 metrů, cílem je dosáhnout co nejvyšší průměrné rychlosti mezi 3000 a 2000 metry. Potom už se brzdí, aby závodníci mohli bezpečně přistát. Světový rekord se blíží hranici 600 kilometrů za hodinu, což je opravdu hukot. Soutěžící přitom skáčou v takových docela tlustých latexových kombinézách, což vypadá zajímavě,“ s úsměvem dokončil Dlouhý osvětu.

Evropský šampionát a Světový pohár v jednom odstartuje v hanáckém městě slavnostním zahájením, které je na programu v sobotu 19. srpna od 18.00 hodin. „V neděli 20. srpna od 8.00 hodin se konají po celý den oficiální tréninky, od pondělí 21. do pátku 25. srpna se začátkem každý den v 8.00 hodin a koncem až večer pak budou probíhat samotné soutěže. Celý podnik následně vyvrcholí slavnostním vyhlášením výsledků 25. srpna od 17.00 hodin,“ prozradil šéf evropského šampionátu a Světového poháru současně.

Přihlášena je stovka účastníků z dvaadvaceti zemí skoro celé planety. „V disciplíně Wingsuit Flying Performance máme i čtyři závodníky z České republiky. Obecně patří k nejlepším zástupci velmocí, jakými jsou USA, Velká Británie, Německo, Itálie či Francie. Dorazí však i jeden Íránec, Kuvajťan nebo Australan, takže startovní pole bude skutečně pestré.“

Zváni na prostějovské letiště jsou všichni příznivci leteckého sportu a parašutismu. „Pro diváky máme připravenou velkoplošnou obrazovku, kde mohou sledovat záběry ze vzduchu, na vlastní oči pak uvidí doskoky aktérů na plochu. Mohu říct, že v mezinárodním měřítku jsme asi nejčastějším organizátorem vrcholných akcí, od roku 2005 jsme jich jako Jump Tandem uspořádali už hodně přes deset. Z Mezinárodní letecké federace FAI nás dlouhodobě moc chválí a Prostějov je v daném ohledu opravdovým pojmem známým po celém světě,“ zdůraznil Martin Dlouhý.