Slavnostní zahájení v sobotním podvečeru oficiálně otevřelo Mistrovství Evropy a Světový pohár 2023 v parašutismu, jež se pro disciplíny Wingsuit Flying a Speed Skydiving koná na prostějovském letišti. Úvod šampionátu s nástupem všech zúčastněných sportovců si nenechalo ujít téměř kompletní vedení statutárního města Prostějov.

 

Delegaci vzácných hostů vedl primátor František Jura, kterého doprovodili jeho první náměstkyně Milada Sokolová, náměstkové Jiří Rozehnal a Miloš Sklenka i radní Alena Pagáčová. František Jura všechny přítomné srdečně pozdravil a popřál hodně zdaru i štěstí při náročných mezinárodních bojích vysoko nad zemí.

Sama soutěžní část letošního ME a SP odstartuje dnes úvodními seskoky. „Závody potrvají od pondělí 21. do pátku 25. srpna se začátkem každý den v 8.00 hodin a koncem až večer. Celý podnik následně vyvrcholí slavnostním vyhlášením výsledků 25. srpna od 17.00 hodin,“ informoval Martin Dlouhý z pořádajícího Jump Tandemu Prostějov.

Přihlášeno je na sto účastníků z dvaadvaceti zemí skoro celé planety. „V disciplíně Wingsuit Flying Performance máme i čtyři závodníky z České republiky. Obecně patří k nejlepším zástupci velmocí, jakými jsou USA, Velká Británie, Německo, Itálie či Francie. Dorazili však i jeden Íránec, Kuvajťan nebo Australan, takže startovní pole je skutečně pestré,“ prozradil Dlouhý.

Srdečně zváni na prostějovské letiště jsou všichni příznivci leteckého sportu a parašutismu. „Pro diváky máme připravenou velkoplošnou obrazovku, kde mohou sledovat záběry ze vzduchu, na vlastní oči pak uvidí doskoky aktérů na plochu. Využít přitom mohou bohatých možností k občerstvení,“ ujistil ředitel vrcholného klání.

V čem se vlastně bude soutěžit? „Při Wingsuit Flying mají závodníci kombinézy s křidélky různě po těle. Disciplína Performance se skáče z výšky 3200 metrů, soutěžní okno je mezi 1500 a 1000 metry, aktéři mají celkem tři seskoky. Při prvním dosahují co největší horizontální rychlosti, při druhém musí uletět co největší vzdálenost a při třetím potřebují zůstat co nejdéle ve vzduchu. Pořadí jednotlivých seskoků se sčítá do konečného hodnocení,“ přiblížil Dlouhý.

„Wingsuit Flying má i druhou disciplínu Acrobatic, kde skáčou tříčlenné skupiny, v nichž vždy dva závodníci dělají za volného pádu akrobatické prvky a ten třetí je natáčí na kameru. Jsou předepsané cviky i volné sestavy, jde o akrobacii v menší formaci. Speed Skydiving pak je v podstatě rychlostní parašutismus. Skáče se z výšky 4000 metrů, cílem je dosáhnout co nejvyšší průměrné rychlosti mezi 3000 a 2000 metry. Potom už se brzdí, aby závodníci mohli bezpečně přistát. Světový rekord se blíží hranici 600 kilometrů za hodinu, což je opravdu hukot. Soutěžící přitom skáčou v takových docela tlustých latexových kombinézách, což vypadá zajímavě,“ dokončil Martin Dlouhý.