Ze Asi nejnabitější část roku z hlediska důležitých a vrcholných soutěží teď mají závodníci a závodnice oddílu Lukostřelba Prostějov.

Za uplynulé týdny se takové akce uskutečnily hned čtyři a lukostřelci či lukostřelkyně hanáckého klubu na každé z nich získávali cenné kovy!

PROSTĚJOV Jako první se konalo 3. kolo Poháru olympijských nadějí ČR 2023. Absolutním vrcholem letoška na mezinárodní scéně v lukostřelbě pak bylo mistrovství světa 2023 v Berlíně. Následovalo dorostenecké mistrovství republiky 2023 v Chebu, kam prostějovský oddíl vyslal devět svých zástupců ve třech týmech. Druhý šampionát proběhl o týden později v Opavě, tentokrát šlo o mistrovství republiky dospělých a seniorů 2023.

V Praze se zápolilo pod hlavičkou pěti kruhů, načež prostějovští Denis Zvonek ovládl věkovou kategorii kadetů, Eliška Koleňáková triumfovala mezi juniorkami a Jan Čalkovský skončil pátý v juniorech. „Průběžné pořadí vedou jak Denis, tak Eliška. Čtvrté kolo Poháru olympijských nadějí je na programu 2. září ve Voticích,“ informovala předsedkyně prostějovské lukostřelby Magda Robová.

V konkurenci 176 mužů se na německém půdě nedařilo Michalu Hlahůlkovi, ale naopak výborně si vedl náhradník Josef Křesala. O svém startu na šampionátu se jako náhradník dozvěděl jen několik dnů předem, když se zranil jeho reprezentační kolega. Přesto skvělým výkonem obsadil velice dobré 33. místo, a navíc přidal s Marií Horáčkovou (senzační vítězkou MS mezi ženami!) 17. příčku v mix týmech. „Ta třiatřicátá pozice v jednotlivcích i sedmnáctá v konkurenci více než padesáti smíšených dvojic mají svou hodnotu. Pepa není profesionální závodník, přesto se proti nejlepším světovým borcům vůbec neztratil a střílel moc pěkně. Díky roli nakonec startujícího náhradníka asi nebyl pod takovým psychickým tlakem a zůstal víc uvolněný, což mu svědčilo,“ uvažovala Robová.

Z domácího šampionátu si Denis Zvonek v hodně kvalitní soutěži kadetů odvezl povedenou eliminací bronzovou medaili, neméně dobře střílející Eliška Koleňáková prošla závodem juniorek až ke konečnému stříbru. Třetí post obsadily v družstvech jak juniorky (Koleňáková, Eliška Novotná, Maria Kovalenko), tak kadeti (Zvonek, Michal Rolenc, František Pospíšil).

A třešničkou na dortu bylo další druhé místo dua Václav Vybíral a Maria Kovalenko v juniorských mix týmech. „Celkem jsme z tohoto českého šampionátu přivezli pět medailí, což je super. Akorát to ani jednou nevyšlo o kousek na titul, ale to nevadí,“ hodnotila Robová první vydařené MČR.

Na severu Moravy měla Lukostřelba Prostějov dokonce desetinásobné zastoupení, přičemž to hned čtyřikrát opět cinklo díky výstupu na stupně vítězů. Mezi jednotlivci se zaskvěl Tomáš Valenta zlatem v seniorech 50+, Michal Hlahůlek přidal hodnotný bronz v našlapané kategorii mužů. Co kolektivy? Kvalitativně top vyrovnané družstvo mužů (Hlahůlek, Křesala, Michael Roba) ukořistilo národní titul a tým seniorů (Valenta, Zdeněk Zapletal, Ivo Macenauer) dosáhlo na bronzový stupínek. „S naším vystoupením na obou šampionátech určitě můžeme být spokojeni. Dohromady jsme získali devět medailí a tím se tradičně zařadili mezi nejúspěšnější tuzemské kluby,“ konstatovala Magda Robová.

Plný termínový kalendář ani nadále nedává příliš prostoru na oddech. Přichází finále 1. ligy družstev ČR v Kroměříži, poté mistrovství republiky žactva znovu v Kroměříži a následovat budou další klání končící letní sezóny až do začátku října.