V pozadí úspěchu mužského A-týmu stolních tenistů TJ Sokol Čechovice, kteří letos na jaře postoupili z krajské divize do 3. ligy, stojí dlouhodobá a koncepční práce s mládeží. Už deset let totiž v čechovickém klubu trénují i mladí hráči pod vedením trenérů Pavla Šťastného a Jaroslava Benka.

Oddíl mládeže se zprvu nesl v duchu přátelského pinkání, ale později se rozrostl a po Čechovicích se rozneslo, že ve zdejší sokolovně probíhají tréninky. Klub rostl, mladých stolních tenistů přibývalo. A z původně malé skupiny se vyklubal oddíl s až dvaceti nadějemi v současnosti trénujícími třikrát nebo čtyřikrát týdně.

Postupně se mladí talenti probojovali na přední pozice v žebříčcích okresních, krajských a následně i celostátních soutěží. Minulá sezóna pak byla výsledkově plodná hlavně pro čechovické dorostence Adama Pokorného, Šimona Šteigla a Jardu Benka ve věkové kategorii U19. Adam vybojoval titul krajského přeborníka a společně s Šimonem Šteiglem získali stříbrné medaile ve čtyřhře. Následně opanovali i krajské přebory družstev s právem postupu na mistrovství republiky, kde v konkurenci vrcholových středisek mládeže obsadili skvělé desáté místo.

V aktuálním ročníku 2023/24 se TJ Sokol Čechovice kromě soutěžní části chystá otevřít i dva kroužky stolního tenisu pro zatím neregistrované zájemce z řad dětí prvního a druhého stupně ZŠ. O těchto nových kroužcích i dosavadních úspěších nám pověděl víc šéftrenér oddílové mládeže Pavel Šťastný.

„Úspěchy našich nadějí jsou zasloužené a podložené hodinami tvrdého tréninku i lety věnovaného času. Poděkování patří hlavně trenérům a dospělým hráčům týmů A i B, kteří zvládli kluky dovést až k tak velkým úspěchům, jako jsou výše zmíněné i mnoho dalších. Od počátku práce s mládeží jsme neměli nouzi o nové zájemce, spíše naopak jsme museli spoustu dětí odmítat kvůli kapacitě. Přece jen nemůže trénovat víc dvojic dětí, než máme stolů. Například v loňské sezóně se mi ozvalo dvanáct rodičů, zda by jejich syn či dcera mohli u nás zkusit soutěžní stolní tenis, jenže kapacita stolů už byla bohužel zaplněná,“ zavzpomínal Šťastný.

„Zároveň se mi nabízela myšlenka, že jsme sice v rámci okresu jediní, kdo se mládeži věnuje, ale jen v Prostějově je prakticky na každé základní škole kroužek ping-pongu. Kde však není nikdo, kdo by dětem dokázal vysvětlit a naučit je základní dovednosti: jak se správně drží pálka, metodiku úderů, pohyb v hracím prostoru a podobně. Chceme tedy oslovit všechny školy v Prostějově i blízkém okolí a uspořádat pro děti druhého stupně turnaj, kde budeme vybírat děti, které mají předpoklady pro další rozvoj. A nabídneme jim možnost chodit k nám do kroužku, kde pod odborným vedením budou mít možnost se zlepšovat,“ informoval kouč.

„Stejně tak pro první stupeň ZŠ uděláme výběrový trénink, přece jen u dětí ve věku od sedmi do deseti let nepředpokládáme, že by zvládly odehrát turnajové zápasy. Bude nás zajímat především zápal pro hru, základní motorické úkony a sportovní nadání. Turnaj pro starší bude v sobotu 23. září od 8.15 hodin (registrace), trénink pro mladší v neděli 24. září od 9.30 hodin (registrace) – vždy v čechovické sokolovně. Těší nás zájem mládeže o sport. Stolní tenis je ideální sportovní aktivita, při které děti zapojí celé tělo a zlepší fyzickou kondici. Výhodou je, že se dá provozovat za každého počasí po celý rok. Zároveň probouzí v dětech přirozenou soutěživost, koordinaci pohybů a soustředění. V neposlední řadě v našem oddílu budujeme týmového ducha i smysl pro fair play,“ doplnil Pavel Šťastný. (son)